חדשות פלורהולנד
חברי 'הנציגות האזורית לישראל' בּיקרו בהולנד
בשבוע הראשון של חודש יוני ביקרו חברי 'הנציגות האזורית לישראל' בפלורהולנד. המטרה העיקרית של הביקור היתה השתתפות בתהליך קבלת ההחלטות במכרזה. הם השתתפו באספת החברים, וקיימו פגישות עם חברי מועצת המנהלים, עם בעלי תפקידים בפלורהולנד, ועם אנשי הקשר. נערכו להם גם סיורים מקצועיים. 'הנציגות האזורית' היא גוף עם יכולת השפעה מסוימת. המנדט שלהם הוא לייעץ להנהלת הקואופרטיב. לכן הם העלו את הנושא של חשיבות בניית מנגנונים שיאפשרו לחברים מישראל להשפיע על החלטות שנוגעות להם.
רן שאול יושב ראש הוועדה, אומר: "מגדלי ישראל החברים בפלורהולנד הם חלק מהתאגיד, ויש להם את הזכות ואולי אף חובה להיות שותפים לתהליכים שקורים בו. יוזמה והשפעה של מגדלים- חברים מישראל הוא צורך משותף הן לציבור המגדלים והן להנהלת פלורהולנד. במכרזה שתי ועדות מרכזיות הנוגעות למוצרים שלנו: ועדת פרחי קיץ של המגדלים וועדת פרחי הקיץ של פלורהולנד, המשותפת גם לנציגי המכרזה וקניינים, ומוזמנים אליה גם חוקרים ומטפחים. ועדות אלו מתכנסות מספר פעמים בשנה, ובהן מתקבלות רוב ההחלטות שנוגעות לטיפול במוצר במכרזות. עד היום קיבלנו מידע חלקי על המתרחש שם. בדרך כלל המידע היה קובץ החלטות שאנחנו קיבלנו אותו כעובדה מוגמרת. ההחלטות הסופיות פורסמו דרך הידיעון או דרך אנשי הקשר והיצואן. המנגנון החדש עליו סוכם בביקור האחרון יאפשר לועדות השונות לקבל את חומר הרקע והנושאים שעל סדר היום לפני שאלו יגיעו לכדי החלטה. כאן בארץ, באמצעות ראשי ועדות המוצר, תעוצב העמדה של המגדלים בישראל, ואותה יציגו הנציגים שלנו בהולנד.
בישיבות אלו גם נוכל לעלות נושאים משלנו על סדר היום. כך, אנו מקווים, תהיה השפעה ישראלית על ההחלטות שתתקבלנה. גם אם לא תמיד נוכל לשנות החלטות, דעתנו תִּשָמע." מעשית, הייצוג בוועדות עדיין לא סגור סופית. פלורהולנד בודקת את הנושא ומקווה לצאת עם דרכי פעולה בהקדם האפשרי. במקביל מוטלת על המגדלים האחריות, ישירות או דרך וועדות המוצר בארץ, לגבש דרך עבודה ונהלי עבודה, על העברת מידע בצורה שוטפת לנציגים בהולנד, כשאלה ימונו. המגדלים גם יכולים לקחת יוזמה ולהציע צעדים שונים בכָל התחומים הקשורים לשיווק דרך פלורהולנד.
לדוגמא: טבלת משקל לפרח שעווה, שהתחילת כיוזמה של מגדלים של המוצר. דוגמא נוספת: פנייה של 'שולחן הירוקים' לשינויים בסידור עגלות וכמות ענפים בדלי למוצרים שונים.
מגדלים חברי פלורהולנד קִבּלו לאחרונה זיכּוי בחשבונם, בהיקף מחצית הסכום שנגבה מהם ב-2009 עבור 1% לקרן-הון; כלומר – 0.5% מהיקף המכירות במשך השנה הוחזר עתה, בהתאם להחלטת האספה הכללית [ראו דיווח בידיעון מס' 23]. מגדלים שאינם חברי הקואופרטיב אינם זכאים להחזר.
אדמונית-בוסר פוגעת במוניטין של המוצר
'התארכות החורף' בהולנד, ו"חודש מאי הקר ביותר זה עשרים שנה" גרמו למחסור של ממש בפרחי אדמונית, שאחרו לפרוח בחלקות הגידול בהולנד. המחירים האמירו, ומגדלים רבים, שחששו 'לאחר את הרכבת' של מחירי-שׂיא, הביאו למכרזות פרחים בשלב-קטיף מוקדם מִדָי.
מבקרי האיכות בפלורהולנד התקשו להתמודד עם הבעיה, שכן הקניינים לא הססו לקנות במחיר גבוה גם פרחים שזכו להערת-איכות על שלב פתיחה 'סגור מדי'.
הריקושטים הגיעו אפוא מצד הקמעונאים. ביום עיון לבעלי חנויות פרחים הולנדים, שאורגן ע"י פלורהולנד וארגון חנויות הפרחים VBW הזהירו הפלוריסטים כי פרחי-בוסר פוגעים באמון של הצרכן במוצר, והם "אנטי-קידום מכירות" בצורה קיצונית.
יום העיון אורגן כסיור מקצועי במשק שמגדל זני אדמונית מיוחדים, וכלל סיור נרחב בשטחי הגידול. זהו אחד מסדרת אירועים כאלה שמתכננת פלורהולנד בשיתוף ארגון הקמעונאים. הסדנא הבאה, שתתקיים השבוע, תוקדש לליזיאנטוס ולצלוזיה/יָרבּוּז.
שני הארגונים רוצים להעמיק את הידע של בעלי החנויות אודות המוצרים השונים. אירועים אלה גם מהווים חלק ממסע קידום המכירות לפרחי קיץ PurE, ואיש פלורהולנד שעומד בראש הקמפיין, חֵרָרד חָארדִין, הוא המארגן אותם. בצד הביקורת והדאגה מנזקי הספקת-הבוסר, נשמעו בסדנא הרבה מחמאות והערכות אופטימיות לגבי פרח האדמונית, שזוכה לפופולריות עולה, בזכות המבחר המתחדש.
גם בתצוגת אדמונית בפארק הפרחים קאויקנהוף הביע ראש צוות השיפוט התפעלות מאיכות הפרחים שהשתתפו בתחרות, בה הוענקו פרסים על חדשנות זנים, על איכות התצוגה, וגם על ריחניות הפרח. בהולנד חושבים לחזק את תדמית האדמונית דווקא ע"י הדגשת תפקידה כ'מבשׂרת הקיץ', בדומה לפולחן לכבוד ראשוני דגי ההָרינג, וביּכּורי האספרגוס, הגוררים פסטיבלים רבים בתחום המזון מדי שנה בבוא עונתם.
המקורות: אנשי קשר + FloraHolland 04/06/10 + Vakblad vd Bloemisterij 04+08/06/10
בפלורהולנד מצאו פתרון לבעית הנזקים שנגרמים לגבעולי קאלה מן המגע עם מייצב הקרטון המושחל במכלי המים בהם מוגשים הפרחים לשעון.
למגש-המייצב נוספה יריעת פלסטיק, אשר 'מרככת' את מגע הגבעול עם שוליו החדים של הקרטון [ראו תמונה].
המגשים החדשים כבר באים עם השיפור האמור, והם קבלו את אותם מספרי הקוד.
השיפור כרוך בתוספת מחיר של 3 סנט למגש רגיל, ו-7 סנט למגש כפול.
באותה הזדמנות הושוו תנאי חיוב הקונה עבור המגש לאלה של שאר האביזרים הדומים: הקונה יחוייב, והמגדל יזוכה במחצית עלות המגש, ולא בכל הסכום כפי שהיה נהוג עד היום.
בשוקי הפרחים באירופה
בשבוע 23, השבוע השני בחודש יוני, צנחו המחירים באופן משמעותי. הממוצע השבועי ה ירד ב-20%- לעומת השבוע שקדם לו; הכמויות היו אפילו נמוכות מעט. כלומר: הופר האיזון בין הביקוש להיצע; או במלים אחרות: הביקוש עתה ירוד לעומת השבועות היפים של חודש מאי. אמנם פרשנים רבים מיהרו 'להאשים' את העליה בהספקה מהשטחים הפתוחים, בעקבות התחממות מזג האוויר; אבל הסטטיסטיקה לא ממש תומכת בניתוח הזה: אמנם היה זה נכון לגבי מספר מוצרים, אולם רוב מיני הפרחים סופקו בכמות דומה או פחותה מזו של השבוע הקודם. יש להניח שהתחרות מצד פרחים מקומיים במדינות השוק, והתחרות על כיסי הצרכנים מצד צמחי הגינה, אכן פגעו בביקוש לפרחים המוצעים ע"י ההולנדים.
ברוב מדינות אירופה טרם הסתימו הלימודים; תולים תקוות במסורת היפה במזרח אירופה להעניק פרח למורה בסיום שנת הלימודים. יש אומרים שמסורת זו חודרת בהדרגה גם למערב אירופה.
מנתונים חלקיים של השבוע האחרון, מס' 24, נראה שיום האב בגרמניה ובבלגיה (13/06), ובהולנד (20/06); סיום בחינות הגמר בהולנד (15/06) ואולי גם חגיגות הקיץ בסקנדינביה שיחולו בימים הקרובים, אכן נתנו אותותיהם, והמחירים עלו במקצת.
מכל-מקום, הלהיט ביום-האב ההולנדי היו פרחים כתומים – שילוב של כִּבּוּד-אָב וכיבּוּד הנבחרת הלאומית בכדורגל… בהשוואה לאשתקד היה שבוע 23 נמוך ביותר, משום שב-2009 זה היה שבוע יום האם הצרפתיה. בהשוואה ל-2008 היו התוצאות דומות מאוד. כלומר: מצב השוק אופייני לתחילת הקיץ. עם-זאת, כמה מוצרים ישראליים כמו גיפסנית וסולידגו פדו מחירים טובים יחסית, והרוסקוס אף הפתיע במחיר גבוה מן השנתיים האחרונות; זאת למרות שהכמות שסופקה היתה רק במעט נמוכה יותר – סימן מובהק לכך שהביקוש חוזר לעצמו, אחרי שפל ממושך.
היצואנים פִּרסמו בשבוע האחרון את הסיכומים לחודש מאי. היקף היצוא במאי היה גבוה ב-12%+ לעומת אשתקד (שהיתה כזכור שנת שפל) והיקפי היצוא עומדים עתה ברמה של 2005, לפי לשכת המסחר HBAG. גם היצוא מראשית השנה כבר רושם עליה – 7%+ – והיצואנים מזהים בפירוש הבראה של השוק; אם כי הם מרבים להסתייג ולומר ששום דבר עוד אינו בטוח; בעיקר הם מודאגים מכך ש'מדד אֵמוּן הצרכנים' באירופה עוד טרם רשם עליה יציבה. המגמה של היחלשות מטבע היורו מול הדולר, הפאונד, הרובל, הזלוטי, והקרונות – מורגשת היטב בשוק.
היצואנים מזהים כושר תחרות מחוזק, פחות תחרות מצד יבואנים ישירים מדרום-אמריקה, וגם מגמה של ירידה במוסר התשלומים בכמה מדינות, שעשויה להרתיע יצואנים ישירים מאפריקה ממסחר ישיר למדינות אלה. המבחן, אומרת סקירת HBAG, יהיה כשיתחילו ההתקשרויות ארוכות הטווח עם הרשתות הגדולות; רק אז נדע אם אמנם רמות המחירים תתאוששנה גם לטווח הארוך יותר.
המקורות: ITC/MNS-VBN Stat week 23 + FH Bolbloemenbericht week 23 + HBAG 15/06/10
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
היצוא מאוגנדה תקוע עם קריסת חב' תעופה
חברת התובלה האווירית שהובילה את רוב התוצרת הטריה מאוגנדה, MK Airlines, הפסיקה במפתיע לפעול, והותירה את מגדלי הפרחים ויצואני הדגים חסרי אונים.
החברה, שנוסדה ב-1990 בגאנה, ועתה רשומה בבריטניה, "החזירה מרצונה את רשיון ההפעלה לרשויות"; לא ברור בדיוק מדוע וכיצד – אך ברור שחדלה לפעול בשבוע השלישי של מאי, ללא הודעה מוקדמת.
סימן האזהרה היה כמה שבועות לפני-כן, כאשר החברה העלתה את דמי ההובלה מ-2 ל- 2.70$/ק"ג. חברות התעופה האחרות החלו מיד לגבות מחירים ככל העולה על דעתן.
עכ"פ לאחר הפסקת טיסות המטען לא יצאו וורדים לאירופה במשך שבוע לפחות. עתה נודע כי אחד ממשקי הפרחים הוותיקים במדינה, 'פּרחי וֵנוּס', נסגר בסוף מאי, בגלל קשיים כספיים שנגרמו מפגעי טבע, משבר עולמי, ומחסור באמצעי תובלה.
המקור: New Vision 23/05/10
דווקא בימים אלה של "כל העולם נגדנו" פורסמה באתר אינטרנט של יועץ הולנדי כתבה קצרה (שזכתה כבר לציטוט בפרסומים אחרים) אודות נפלאות שיתוף הפעולה של ישראלים ופלשתינאים במאמצים לייצא פרחים ותות שדה מעזה.
הכותב מציין בפליאה כיצד נוכח, בעת ביקור בעזה, בסיוע שמגישים אגרקסקו וגורמים נוספים בישראל, יחד עם פלורהולנד, למגדלי הפרחים העזתים, בכל הקשור להקלות בַּסֵגֶר.
הכותב התפעל לא פחות מהרצון והנכונות של החקלאים הפלשתינים לשתף פעולה עם עמיתיהם הישראלים. בזכות שיתוף הפעולה הזה, הוא כותב, מגדלי הפרחים הם הסקטור שזוכה ליתרון מובהק על-פני כל האחרים בהתמודדות עם נזקי הסֵגֶר.
הסיפור מובא כדוגמה לאפשרות לפתרון סכסוכים מדיניים באמצעות שת"פ כלכלי של הסקטור הפרטי.
המקור: ceesvanrij.nl/blog 13/06/10