חדשות פלורהולנד
תעריפי השרותים לשנת 2011 – עכשיו גם באנגלית
האספה הכללית אישרה את הצעות ההנהלה לתעריפים חדשים לשרותי המכרזות [בתמונה: תהליך ההצבעה].
התקציב התבסס על ההנחה 'השמרנית' שמחזור המכירות בשנה הבאה יהיה דומה לזה של 2010.
ההכנסות המתוכננות מעמלות ושרותים צפויות להיות נמוכות יותר מהשנה הנוכחית, מאחר וישנה הוזלה בעמלות שעון בנאלדוויק ובריינסבורג (התאמה למכרזות אחרות) וכן הורדה ניכרת בעמלה הבסיסית על עסקאות תיווך ב'קונקט'.
ההערכה היא שכמעט כל המגדלים ישלמו פחות עמלות והיטלים בשנה הבאה, למרות התייקרויות מסוימות בתחום חומרי האריזה.
בימים הקרובים יתפרסמו הנתונים העיקריים באתר הידיעון בעברית. בינתיים לוח התעריפים הכולל פורסם באתר פלורהולנד גם בשפה האנגלית,
בנאלדוויק מפעילים עוד מכרזים בהדמיה
כפי שמסרנו כאן [ידיעון מס' 47], יחלו בינואר להפעיל מכרזים בהדמיה במכרזת נאלדוויק. הוורדים בשעון 3 ימכרו בהדמיה מ-10 בינואר, ואחריהם, ב-17 בחודש, יעברו הסחלבים בשעון 5 לנוהל החדש.
ההחלטה נפלה בהסכמה עם נציגי הקנינים, ובעצה אחת עם 'קבוצות המיקוד' שמלווֹת את התהליך בכל קבוצת מוצרים. ההתקדמות בתהליך התאפשרה לאחר שנוצרו 'תנאי סביבה' מתאימים, לפי הגדרת ההסכמות עם נציגות הלקוחות, שעיקרם: לפחות 70% מקבוצות המכירה הן ברמת 'מדד אמינות' BI של 95% ויותר, והן כבר מצוידות בתמונות מייצגות שסופקו ע"י המגדל.
המגדלים שאינם עומדים בתנאים אלה מקבלים הזדמנות להגיע אליהם עד 1 ביולי 2011.
כדי להמשיך ולשפר את אמינות הנתונים תיושׂם המדיניות של הפרדת הקבוצות שנמצאו בהן שגיאות בעת בקורת האיכות, ומכירתן במועד מאוחר, כקבוצת "פסולים", בשעון אחר.
המקור: FloraHolland Nieuws 23/12/10
המגדלים בריינסבורג מרוצים מהשרות, אך מצפים ליותר
בפלורהולנד ריינסבורג החליטו לקיים באופן סדיר מעקב אחרי שביעות הרצון של המשתמשים. המִמצאים בקרב המגדלים היו עד כה חיוביים בעיקרם: לוגיסטיקה מהירה, מכרזים יעילים, ושרות טוב לספָּקים, כולל טיפול יעיל בתלונות.
המגדלים ברובם גם מרוצים מציבור הקונים הפעילים בריינסבורג, שהם כידוע בעיקר מפעילי קווי-חלוקה ['הולנדי מעופף'] ויצואנים מגודל בינוני. המגדלים מאמינים שהקונים נוהגים בצורה הוגנת, בד"כ מעבירים ביקורת מוצדקת, מעריכים איכות טובה, וגם מוכנים לשלם עבורה. מגדלים רואים במשוב הצמוד מן הקניינים ערך-מוסף חשוב שמאפיין את מכרזת ריינסבורג. בסה"כ הצביע הסקר על שביעות רצון אצל רוב המגדלים.
עם-זאת, הסקר גם הציף בקורת שקיימת בקרב המגדלים: רובם טוענים שהקשר האישי עם צוות המכרזה, "כפי שהיה פעם", חסר להם; הם מתלוננים על תקשורת דיגיטלית "קרה".
בהנהלת סניף ריינסבורג אומרים שהפנימו את הצורך הזה של המגדלים, והם יגבירו את הקשר האישי ואת הביקורים במשקי המגדלים. הם מאמינים שקשרים כאלה גם יסייעו להנהלה לראות את השרות מנקודת מבט של המגדל, ולהשתפר בהתאם.
המקור: FloraHolland Magazine #11, November 2010
בשוקי הפרחים באירופה
מזג האוויר הקר, ובמיוחד כמויות השלג החריגות, שיתקו למעשה את שוק הצרכנים לחג המולד באירופה, וענף הפרחים היה מן הסובלים העיקריים, בגלל אופיו: המלאי שנותר במחסני הסוחרים והמגדלים הוא אכן 'מלאי מת', תרתי משמע. המסחר בפרחים ספג 'מכה משולשת': קשיים בהגעה לשווקים, תנועת קונים מדוללת, ועבור היצרנים – גם פגיעה בהספקה: יבול מעוכב ליצרנים בהולנד, ומשלוחים 'תקועים' בארצות החמות, בגלל סגירת נמלי תעופה באירופה [ככל הנראה למשלוחים מישראל לא נגרמו הפעם נזקים של ממש, אבל משלוחים מאפריקה סבלו קשות].
למכה השלישית הנ"ל היו כמובן השלכות מורכבות, מאחר ומחירי חלק מהפרחים, מהמינים שהספקתם נפגעה, הרקיעו שחקים. יש לציין שעד ערב החג לא נודע על נזקי מזג-אוויר לחממות בהולנד; הפחתת היבולים נבעה מהשפעת הקור וחוסר-האור, אך לא מפגיעות פיזיות בגידולים.
היצואנים ההולנדים נאלצו להתמודד עם מכשול נוסף, לאחר שגרמניה הגבילה את תנועת המשאיות הכבדות בכבישים החסומים. קבוצת המסחר הגדולה בהולנד DFG מסרה על ירידה במחזור המכירות לקראת החג בשיעור 18%- בהשוואה לאשתקד.
נראה שביטולי ההזמנות העיקריים היו מצד רשתות הסופרמרקט, אשר עמדו בפני חוסר ודאות באשר לסיכויי המכירה. מסחר הרחוב והשווקים הפתוחים שבתו לחלוטין, כמובן.
בעת כתיבת שורות אלה אין עדיין נתונים על מכירות השבוע האחרון. אולם השבוע שלפני האחרון לקראת חג המולד הוא תמיד החשוב ביותר לנפח המכירות.
השנה היה זה שבוע מס' 50, והוא מקביל, פחות-או-יותר, לשבוע מס' 51 אשתקד, כמו גם ב-2008 וב-2007.
בהשוואת תוצאות המכירה של כלל מכרזות הולנד בשבועות אלה מתקבלת תמונה עגומה למדי, וכאמור, מורכבת:
כמות פרחי הקטיף היתה נמוכה ב-10%- לעומת 2009, שהיתה נמוכה מזו של 2008 ו-2007.
המחיר הממוצע לגבעול (0.262 €) היה נמוך ב-8.4%- לעומת 2009, שהיתה נמוכה מקודמותיה.
הספקת פרחי יבוא ירדה בשיעור של 6%- לעומת 2009, אך המחיר היה נמוך ב-12%- בממוצע.
את הפגיעה החמורה ביותר במחירים ספגו הוורדים. 18%- פחות מאשתקד (!) בממוצע.
כאמור, מספר מוצרים, שהגיעו בכמויות ירודות באופן משמעותי, זכו למחירים גבוהים בהרבה מאשתקד. ביניהם: ציפורן ננסית (62%+ תוספת מחיר), קורטם (55%+), סיפנים (50%+), צבעונים (47%+), רוסקוס (28%+), חמניות (22%+), כלניות (17%+), ועוד.
במגזר הצמחים הפגיעה היתה פחותה בהרבה, מאחר והמסחר בצמחים מתבצע במועד יותר מוקדם לפני החג. המחיר הממוצע היה כמעט זהה לאשתקד, עבור כמויות נמוכות ב-3%- מאשתקד. למעשה אנו עדים לתסריט דומה לזה של חג המולד דאשתקד. אלא שאז החמיר מזג האוויר במועד קרוב יותר לחג, והנזק שנגרם היה, כנראה, פחות חמור [זאת נדע באמת רק כשיתקבלו כל הנתונים].
שוב נוכחו היצרנים והסוחרים בענף הפרחים עד כמה תלוי השוק למוצרים שלהם בשגיונות מזג האוויר, ולכן כ"כ בלתי צפוי.
המקורות: ITC/MNS => VBN Stat wk 50 + FH Bolbloemen wk 50 + VGB 22/12/10 + Vakblad vd Bloemisterij 21/12/10 + FlowerFocus.Info 20/12/10
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
הצלילים הצורמים של השוק החלש לקראת סוף השנה מתאזנים בהולנד, במידה מסוימת, ע"י סיכומים חיוביים של שנת 2010, אשר באופן טבעי מתפרסמים בדיוק עכשיו.
סקר שנתי של ארגון החקלאים LTO מצביע על שיפור ניכר בהכנסות בקרב משקי הפרחים וצמחי הנוי. למעלה ממחצית המשקים הנסקרים דיווחו על עליה בהכנסות לעומת 2009. עם-זאת עדיין היו 29% אשר היתה להם ירידה בהכנסות. 60% מהנסקרים מאמינים שב-2011 תמשך אצלם מגמת השיפור בהכנסות. עם-זאת, שיעור המצהירים על נכונות לבצע השקעות נותר נמוך כמעט כמו אשתקד – 24%. רוב הנשאלים אינם רואים בתחרות מצד מדינות אחרות את האיום העיקרי לעתיד משקיהם. רובם ככולם מודאגים בעיקר מאפשרות של ירידה בביקושים בשוק.
מסתבר שרוב מגדלי הענף בהולנד סבורים שהממשלה הקודמת לא עשתה מספיק כדי לסייע ביציאה מן המשבר הכלכלי, ואילו רב ביניהם האמון בממשלה החדשה ובמדיניותה כלפי החקלאים. [ואולי כל זה מצביע בעיקר על האופי של החקלאי באשר הוא, שמאמין תמיד שהשנה/העונה הבאה תהיה טובה יותר…] ובכל-זאת, ממצאי הסקר הנ"ל נתמכים הפעם ע"י ניתוח כלכלי אובייקטיבי של המכון לכלכלה חקלאית LEI שליד אוניברסיטת ווכנינגן, אשר פִּרסם ממצאים עדכניים [לא נמסרו פרטים על התקופה המדויקת אליה הם מתיחסים].
הנתונים מצביעים על עליה ברווחיות משקי הפרחים, שנבעה מעליה במחירים ומירידה בהוצאות. השינוי המשמעותי ביותר חל אצל מגדלי פרחי-קטיף. בהשוואה ל-2009 היו להם 10%+ יותר הכנסות, ו-4%- פחות הוצאות. מצבם של מגדלי הצמחים והשתילים המשיך להיות טוב מזה של מגדלי הפרחים. עם כל השיפור, זו כבר השנה השלישית ברציפות שמשק פרחים ממוצע 'אוכל' את חסכונותיו, או מקטין את הונו העצמי, כדי להתאזן בחשבון השנתי.
גם הבנקים בהולנד ממשיכים לשלוח מסרים 'מתחנפים' לכיוון משקי החממות. לאחר ABN/Amro [ראו בידיעון מס' 50] הבהיר גם נציג Rabobank ביום עיון כי הבנק מוכן לממן השקעות בענף "אצל אותם משקים שישכילו לגבש אסטרטגיה עסקית ברורה". גם מכיוון בנק ING נשמעה נימה חיובית לאחרונה.
[הערת העורך: ממעקב אחרי התקשורת הענפית בהולנד לאחרונה, כולל התבטאויות של ראשי פלורהולנד באספה הכללית, ניתן להתרשם שהאווירה נעשתה אופטימית, אם-כי עדיין עם מידה רבה של זהירות. נקווה שהחג הנוכחי לא יסמן מפנה לרעה, שהרי הקשיים כרגע נובעים ממזג האוויר, ואינם מצביעים על ירידה בביקושים.]
המקורות: BloembollenVisie 20+23/12/10 + Vakblad vd Bloemisterij 21/12/10
התארגנות חדשה לתובלה אווירית בקניה
חברת הלוגיסטיקה הקנייתית Airflo שבבעלות יצרני פרחים, ומתמחה בהובלת תוצרת טריה, הודיעה על הסכם לשיתוף פעולה עם חברת התעופה 'מרטינאיר קרגו' ההולנדית, המקיימת טיסות מטען בכל חלקי העולם.
לפי ההסכם תבצע 'מרטינאיר' את כל הטיסות, בעוד 'אֵירפלו' תתמקד בארגון הלוגיסטי.
בהצהרת הכוונות הודיעו מנהלי שתי החברות על חזון לביסוס מעמדו של נמל התעופה הבינלאומי של נירובי כמרכז המטענים של מדינות מזרח אפריקה, אשר מתכננות ברית כלכלית גורפת.
קניה הטיסה בשנים האחרונות כ-90,000 טונות של פרחים מדי שנה.
המקור: Xinhua 10/12/10