חדשות פלורהולנד
היריד המסחרי באלסמיר – המציגים מרוצים
מספר המבקרים ביריד המסחרי של פלורהולנד באלסמיר היה השנה דומה לאשתקד – כ-10,000. המציגים והמארגנים סימו את שלושת ימי התערוכה בתחושת סיפוק ושביעות רצון, בעיקר בזכות האווירה שאפיינה את קהל המבקרים; אלה הגיעו מכל חלקי העולם, רובם בכדי 'לעשות עסקים'.
כ-700 דוכני מגדלים הוצבו באירוע. מספר מציגי הצמחים היה דומה לאשתקד, ומספר דוכני פרחי הקטיף גדל באופן משמעותי. גם 'אגרקסקו' וחב' הבת Carmexco החזיקו ביתנים (לפרחים וצמחי-עציץ), ודיווחו על שביעות-רצון גדולה.
בניגוד לתערוכה באמסטרדם, נשמעה הפעם לא מעט עברית בין הדוכנים, מפי עשרות המגדלים שבִּקרו ביריד.
מחלקות היבוא של פלורהולנד בנאלדוויק ובריינסבורג החזיקו ביתן משותף ביריד, בכדי לייצג באופן קולקטיבי את אלה מהמגדלים הזרים אשר לא יכלו להרשות לעצמם החזקת ביתן עצמאי.
גם הביתנים המרכזיים השונים, בהם יכלו המבקרים להתעדכן במגמות השוק ובחידושים של פלורהולנד, וכן הסמינרים שהתקימו – זכו להתענינות מרובה.
רבים מהיצואנים, לקוחות פלורהולנד בִּקרו ביריד יחד עם לקוחות שלהם. אלה מצאו עניין מיוחד במרכז לתצוגת 'מגמות ורעיונות' שהדגימה חדשנות שיווקית. כ-60 עתונאים, מתחומי הגינון ו'סגנון-חיים', מהולנד וממדינות אחרות סיקרו את היריד; ללא ספק חשיפה חשובה של הענף כולו בפני קהל הצרכנים.
גם השילוב עם תערוכת IFTF בפייפהאוזן הסמוכה היה מוצלח. קשר האוטובוסים הישיר, והעובדה שהיריד החדש ריכז חברות מענף הפרחים בלבד (רובן חברות-טיפוח), תרמו לביקורים הדדיים. מארגני IFTF מסרו שרוב המבקרים הגיעו מחו"ל. הם התאכזבו מהמספר הנמוך של הולנדים שהגיעו.
בשנה הבאה, כפי שכבר נמסר, יתקיימו כל הירידים והתצוגות שוב במועד אחד, בשבוע הראשון של נובמבר, ויתואמו עם אירועים בינלאומיים נוספים במסגרת 'שבוע הבוסתנאות הבינלאומי' HortiWeek.
לאור תופעה שלילית בשנים האחרונות בהצגת כלניות לשעון, שבאה לביטוי בדליים לא מלאים, וזכתה לתגובות שליליות מצד הקונים, הוכנסה בשנה שעברה לשימוש טבלת משקל. הטבלה מגדירה את כמות הפרחים בדלי לפי משקל, כמו בגידולים אחרים.
בימים אלה החלה עונת הכלניות בארץ, ואז התעוררה התנגדות של מגדלים לטבלה, אשר גורמת לטענתם תוספת עבודה משמעותית למגדל ופוגעת בהכנסות. בשיחות שהתקיימו בזמן היריד בין נציגי המגדלים, המשווקים, ופלורהולנד, הוחלט להשעות זמנית את הנחיית החובה למילוי משקל בתעודת השעון.
האחריות על סידור העגלות למילוי הדליים חוזרת אל מחלקות הפריקה; המגדלים או באי כוחם לא יתערבו ולא יפעלו להקטנת כמות הפרחים בדליים. הקו המנחה להגשת כלניות הוא 150 פרחים בדלי לאורכים של עד 35ס"מ ו-200 פרחים באורכים של 40 ס"מ ומעלה. אין כוונה לדחוס יותר מדי פרחים בדליים; אם נפח הפרחים אינו מאפשר להכניס את הכמות המוזכרת בנוחיות – יפעיל הפורק את שיקול דעתו ויחרוג ממנה.
במהלך העונה הקרובה תבוצע בדיקה והערכה לקשר בין משקל הפרח והאיכות לחיי המדף, על מנת לראות האם יש מקום לטבלת משקל בגידול זה.
הודעה בנושא הועברה לנציגי המגדלים.
הערה- עקב מורכבות מערכות המידע בשעונים, ייתכן ויופיעו הערות הנוגעות למדד האמינות עקב אי-מילוי קוד המשקל בתעודות השעון. מי שנתקל בבעיה כזאת, מוזמן להפנות אותה אל ניצן מוקסיי, שמרכז לפי שעה את הטיפול בנושא.
בשוקי הפרחים באירופה
התקופה האחרונה מתאפיינת בשוק הפרחים בהמשך מגמת 'חזרה לשִׁגרה', ביחס לשנים קודמות. אלא שההשוואות לתקופה המקבילה אשתקד מתחילות להיות יותר ויותר דומות, משום שאשתקד בזמן הזה כבר נראו סִמני התאוששות בשוק, והחלה היציאה מן המשבר. מרוב השווקים מגיעים דיווחים על מכירות טובות שהיו לקראת ימי-המועד של אזכרת נשמות בראשית נובמבר.
בספרד, שם מועדים אלה הם החשובים ביותר בשנה מבחינת שוק הפרחים, מגדירים את השבועות האחרונים "טובים באופן יוצא מן הכלל", ומתלוננים רק על… מחסור בציפורן לבנה. עם-זאת, מאזור מלגה מגיע דיווח על ירידה מתמדת בצריכת פרחים לשימוש בבתי קברות, משום שמנהג שׂרֵפת הגופות מפחית בהדרגה את מספר הקברים שיש לבקר בימים אלה… [נשמע הזוי, אבל הופיע בעיתונות המקומית]
בצרפת החמיצו את ההזדמנות בגלל השביתות של אמצעי התחבורה, אשר שִׁתקו את המסחר. באיטליה ובשוויץ היו מופתעים לטובה, כי המכירות היו "טובות מאוד, גם בהשוואה לשנים קודמות".
בגרמניה ובאוסטריה מגדירים את המכירות "טובות בצורה סבירה"; לא יותר מכך.
בשוודיה ובנורבגיה מזכירים את הנשמות שבוע מאוחר מכולם, ומדווחים על שוק "מצוין"; טוב מאשתקד. מה-גם שיום-האב נחוג שבוע לאחר מועדי-הנשמות (אתמול), והוסיף לרצף של ביקושים טובים.
יבואנים ברחבי אירופה מדווחים על שיבושים חמורים בהספקת ענפי קישוט ירוקים מקוסטה-ריקה ומגווטמאלה, בגלל סופות גשם והצפות. מעריכים שההספקה משם תהיה נמוכה מספר שבועות, אולי אפילו חודשים. מחירי שרך עלה-העור כבר הרקיעו שחקים בכמה מקומות [ענפים ירוקים מיבשת אמריקה מגיעים ברובם ישירות לשווקים, ורק חלק מזערי מהם עובר במכרזות ההולנדיות. לכן השינויים בהספקה ובמחירים אינם באים לידי ביטוי מלא בסטטיסטיקה של VBN]. גם הספקת וורדים מאקוודור עדיין אינה במלוא הקצב, ושִׁבּושֵׁי התובלה משם נמשכים.
כוכבי התקופה האחרונה היו החרציות וסחלבי צימבידיום. אלה מבוקשים תמיד בתקופה זו של השנה, ומאחר וההספקה היתה מתונה – הם זכו למחירים טובים במיוחד. ואילו מחירי הוורדים, השושן, והצבעונים פִּגרו במקצת אחרי הרמה של אשתקד. את הירידה הקשה יותר בתוך אלה ספגו וורדים מיבוא, שמחירם היה נמוך ב-9%- מאשתקד במשך 'תקופה 11' (שבועות מס' 44-41). המוצר המאכזב ביותר למגדלים היה ליזיאנטוס: הספקה גדולה ב-43%+ (כמעט כולה מייצור הולנדי) הביאה לירידת מחיר בשיעור 23%-. מאכזבים היו גם אסטר וחמניות. כאמור, ברוב המוצרים האחרים היו הכמויות והמחירים דומים לאשתקד. בחודש האחרון עלו באופן חד הכמויות של כמה ממוצרי הסתיו האופייניים מייצור מקומי; ביניהם: אמריליס/היפאסטרום, נרקיס, צבעוני, יקינטון, ענפי-פרי כמו אָרדיסִיה, וסחלבי צימבידיום ופָּפִיופּדיוּם/נעל-הגבירה. גם כמויות מיובאות של גיפסנית, סולידגו, אסטר, ליאטריס, ופרוטיאות – היו בסימן עליה. במונחים שנתיים עומד עתה מחזור המכירות של המכרזות בהולנד על כ-8.5%+ לעומת אשתקד. מעריכים עתה שהשנה כולה תסתכם בפלורהולנד בתוספת מחזור מכירות של כ-7.5%+. התקופה הנוכחית, מיד אחרי 'ימי הנשמות' מתאפיינת תמיד בירידה בביקושים. יש הטוענים שגם ימי היריד באלסמיר גורמים לנסיגה בביקוש (כשרוב אנשי הענף עסוקים בהצגה או ביקור בתערוכות). רמת המחירים במכרזות ירדה, לראשונה מזה כ-10 שבועות. אך בגלל הספקה מאוזנת – ירידת המחירים היתה בד"כ מתונה ביותר. בשבוע הראשון של נובמבר, מיד אחרי מועדי-הנשמות, שמרו על מחיר גבוה מספר מוצרים שהספקתם היתה נמוכה; ביניהם: גיפסנית, גרברה מיני, דלפיניום, וורוניקה, חרציות, טרכליום, לימוניום, פרח שעווה, ורוסקוס. מכל-מקום השוק כעת מתנהג כצפוי; ונראה שישאר על 'פרופיל מתון' עד לבוא חגי דצמבר. אין תקווה רבה מיום האם ברוסיה (28/11) וחג-ההודיה בארה"ב (25/11). שער המטבע של היורו לעומת הפאונד הבריטי והרובל הרוסי חזר להיחלש ומקל את היצוא למדינות אלה.
המקורות: ITC/MNS Bulletin + Marktontwikkelingen + FH bolbloemen + Euro Weekly News
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
בארה"ב לא מוותרים על פרחים בחתונות
מנהגים מסורתיים רבים בחגיגות הנישואין בארה"ב נזנחים בשנים האחרונות, אך השימוש בפרחים נותר איתן. חתנים כבר אינם נוהגים 'לבקש את ידה' של כלתם מאביה, ורובם גם אינם נושאים אותה מעבר למפתן הבית לאחר החתונה.
מעטים בלבד עוד קושרים פחיות ריקות לאחורי המכונית היוצאת לירח-דבש. גם פיזור פתיתי-נייר על ראשי הזוג היורד מטקס הנישואין כבר אינו מקובל. אבל זריקת זר-הכלה לאחור אל עבר חברותיה נותר מנהג שאין מוותרים עליו; וכך גם הענקת זר פרחים לאמהות של בני הזוג; שלא לדבר על קישוט בפרחים של כל חגיגת נישואין.
לפי סקרים שנעשו ע"י מגזין מוביל של 'סגנון חיים' – מנהגים אלה אפילו התחזקו, ומקיימים אותם עתה עוד יותר ממה שנהגו לעשות לפני יובל שנים.
המקורות: floracultureinternational.com 29/09/10 Daily Mail
סקר צרכנים בבירת גרמניה ברלין העלה ממצא מפתיע: שלושה רבעים מן הנסקרים הצהירו שהם מוכנים לשלם תוספת מחיר עבור פרחים מייצור ביו-אורגני.
כשנשאלו מה גורם להם להעדפה זו, התגלה ממצא מפתיע עוד יותר: 62% השיבו: "כי הם מגיעים מייצור מקומי".
מסתבר שאזרחי ברלין נוטים לערבב בין המשגים 'אורגני' ו'מקומי'.
בברלין קיימת תמיכה מסורתית בייצור מקומי, שמקורה בהיסטוריה המיוחדת של האזור.
מכל-מקום, העובדות הסטטיסטיות מלמדות כי שיעור הקניות של פרחים אורגנים בגרמניה עומד על 3%-2 מסך קניות הפרחים, והיקפו הוא כ-125 מיליון € בשנה.
המקור: floracultureinternational.com 30/09/10
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
Phlox Paniculata Orit
פלוקס חדש דו-צבעי נמצא למכירה באלסמיר, בנאלדוויק, ובריינסבורג משבוע 44 יהיו כ-10,000 ענפים בשבוע
המגדל: משק אלפרוביץ (מס' 35526)
קוד הפרח: 108375
המקור: Nieuwsbrief FleurPrimeur week 45/2010