חדשות פלורהולנד
המנהל המסחרי של פלורהולנד, ארנוֹלד הוֹרדייק, יעזוב את עבודתו בפלורהולנד בפברואר 2011.
כך סוכם "בהבנה הדדית" בינו לבין ההנהלה.
ארנולד, בן 58, החל את עבודתו ב'מכרזת ווֶסטלנד' (פעם CCWS) בשנת 1977, ומילא שורה של תפקידים ניהוליים, עד למינויו למנהל מסחרי בפלורהולנד לאחר המיזוג.
בתפקידו האחרון היה אחראי לפיתוח פעילויות השעונים והתיווך, ולבניית הקשר עם מגדלים ועם קניינים.
"ארנולד התברך ביכולת טובה ליצירת קשרים, ובכושר הקשבה שאִפיין את דרך עבודתו. היתה לו תרומה מיוחדת לבניית המעמד המוביל הבינלאומי של פלורהולנד, ועל כך נתונה לו הערכתנו" כלשון ההודעה הרשמית מטעם מועצת המנהלים וההנהלה.
ברנרד אוסטרום: "הוזלת הוצאות אינה פותרת הכל"
יו"ר פלורהולנד בּרנרד אוֹסטרוֹם מאמין שהמגדלים אינם צריכים להתמקד רק בהוזלת הוצאות הייצור. עליהם להיות יותר ממוקדי-שוק, ולהקדיש מאמץ להגדלת הביקוש ולהעלאת ההכנסות.
מגדלים רבים השקיעו הון עתק בייעול מערך הייצור שלהם; בין השאר ע"י גידול מתמיד של יחידת-המשק. אבל מי שנהנה מן ההתיעלות הזאת לא היו דווקא המגדלים, אלא שחקנים אחרים בשרשרת-המוצר, כמו סוחרים וצרכנים, בעוד רווחיות הייצור לא ממש השתפרה. לכן פלורהולנד מנסה לתמוך בחבריה ע"י פיתוח השוק והשיווק.
האיומים על יצרני הפרחים בהולנד הם, לדעת אוסטרום, 'נדידת' הייצור למדינות אחרות, והכתבת 'חוקי משחק' חדשים בשוק ע"י רשתות המזון. "הסופרמרקטים מכתיבים תנאים מאוד נוקשים להספקה, לוחצים למחיר נמוך, ובניגוד למסחר המסורתי – הם קונים רק כאשר הם בטוחים שהמוצר יימכר" [כלומר: מעבירים אל היצרן גם את סיכוני השיווק, בנוסף לסיכוני הייצור].
ברנרד נשא דברים ביום עיון של הקואופרציה ההולנדית.
המקורות: Hele Westland + V vd Bloemisterij 29/11/10
בדיוק שנה לאחר ההחלטה על מיזוג פעילות השעונים של פלורהולנד וונלו עם אלה של מכרזות הרונגן ולולינגן הגרמניות, החלה מכרזת ריין-מאס לפעול ביום שני שעבר, 29 בנובמבר. היום הראשון סבל מכמה בעיות הרצה, אשר נבעו בעיקר ממידע שגוי בתעודות המכרזה של מגדלים גרמנים, שטרם התרגלו לשיטת העבודה של פלורהולנד. לכן המסחר נמשך זמן רב מהרגיל. אולם המערכת פעלה ללא בעיות מיוחדות. המיזם המשותף אמור לרכז את ההיצע והביקוש באזור הגבול ההולנדי-גרמני, להוזיל הוצאות למגדלים ולסוחרים, ולייצב את מחירי השוק.
המנהלים המשותפים אָד ואן דֵן אֵנדֶן ההולנדי ופְרָנץ-וילי הונן הגרמני פתחו את המסחר באומרם שזהו "יום היסטורי וציון-דרך לענף הפרחים באזור". המכרזה המשותפת משרתת 4,000 מגדלים, ו-2,300 קונים. מחזור המכירות השנתי הצפוי הוא כ-250 מיליון €. בהפעלת המכרזה עובדים 400 אנשים. בשנה האחרונה נוספו למתחם בהרונגן כ-50 דונם שטח בנוי, מהם כ-40,000 מ"ר שטחים מושכרים לקניינים; נמתחו 6 ק"מ נוספים של מסוע תת-קרקעי להולכת העגלות, לאורך כולל של 10 ק"מ, והורחבו תשתיות הדרכים והחניה. המערכת קלטה את מערך עיבוד הנתונים, את העגלות, ואת הדליים הנהוגים בפלורהולנד. משרדי התיווך של שתי חברות-האם ימשיכו לפעול בנפרד.
הפתיחה החגיגית הרשמית תהיה ב-24 בינואר 2011, בערב פתיחת תערוכת הצמחים IPM בְּאֶסן.
המקורות: FloraHolland Nieuws + V vd Bloemisterij 29/11/10
נא להכיר: גיא קוזמן מכרזת ריין-מאס
אנו שמחים להציג את גיא קוזמן מנהל אזור ישראל במכרזת ריין-מאס. גיא הוא אחד מאנשי הקשר הישראלים המנוסים והותיקים ביותר במכרזות .
לרבים ממגדלי הפרחים בישראל מוכרת פעילותו המקצועית והמסורה במסגרת עבודתו במכרזות הפרחים בגרמניה כבר משנת 1994. בראשית דרכו שימש גיא כאיש קשר מטעם מכרזת נוֹיס (עיר קטנה על גדות הריין, סמוכה לדיסלדורף), שם עשה את צעדיו הראשונים. האופי המיוחד של מכרזת נויס, שהיתה הראשונה לאייש משרת איש קשר, אִפשֵׁר לגיא להשתלב היטב בעסקי הפרחים תוך טיפוח הקשר האישי עם המגדלים, מה שלעיתים כּיפֵּר על סנט (פניג) פחות במכירה.
בשנת 1999, עם איחוד המכרזות הגרמניות, העתיק גיא את מקום העבודה לשטרלן, וב– 2002 היה שותף להקמת מחלקת היבוא המורחבת של מכרזת הרונגן החדשה.
במסגרת תפקידו בהרונגן בנה גיא קשרים מסחריים גם עם מגדלים/ספָּקים מארצות אחרות. מעתה, גיא הוא מנהל אזור ישראל במכרזה המאוחדת, הפועלת בכל השטח מן הריין ועד המאס.
גיא מתגורר בעיר קלן, נשוי, ואב לעדן בת 14 ונועה בת 11.
אנחנו מאחלים לו, למכרזת ריין-מאס, ולכולנו הצלחה רבה בעתיד!
ביקור חברי 'ועד אזור ישראל' בהולנד
חברי 'ועד אזור ישראל' יצאו ב-24 באוקטובר לשלושה ימי ביקור בהולנד.
מדווח רן שאול: המטרה העיקרית היתה מפגש עם הוועדים האזוריים בכנס החצי שנתי, בו מוצגים הרעיונות והדעות, ומתגבשים הנושאים שיועלו אחר כך להחלטות באספה הכללית. הנושא המרכזי שעמד על סדר היום היה השינויים המתוכננים בפלורהולנד קונקט – שיטת המכירה הישירה, מה שנקרא בעבר BB (משרד תיווך).
השעון היה ויהיה כנראה האפיק המרכזי של המכרזות, אבל יותר ויותר קניינים ויצרנים מעדיפים מכירה ישירה, שבה המחיר והכמויות נקבעים מראש. מסחר זה נפוץ יותר בעציצים, אבל גם פרחי קטיף עוברים יותר ויותר לנוהל המכירה הישירה. לשם כך הוכנה תוכנית לשינוי מבנה ארגוני של פלורהולנד קונקט, שעיקרה בהתמחות אנשי המכירות במגזרי-שוק, במקום ההצמדה בין מגדל למוכרן, והתמחות לפי מוצרים, כפי שנהגו בעבר.
בפתיחת הדיון דיברו נציגי ההנהלה. המנכ"ל טימו הוּחֵס פירט את העקרונות שינחו את הארגון בעתיד, כפי שהוא מבין אותם.
לשיטתו, יש לפעול לפי ארבעה עקרונות מרכזיים: יעילות השרות; יציבוּת וקיימוּת; יזמוּת ויצירתיות; ישירוּת ושקיפוּת.
טימו הציג את נתוני החודשים האחרונים, שהראו עליה של 9% במכירות. נתון שהפתיע את כולם, וזרע אופטימיות במסחר הפרחים. המנכ"ל מאמין ששיפורים בעתיד יהיו בעיקר במכירות הישירות. פלורהולנד תהיה מסוגלת להתמודד עם אתגרים עתידיים כגון התקדמות טכנולוגית, כאשר יתרון גודלה יהיה מכריע.
פלורהולנד מחפשת גם מעורבות ושיתוף פעולה עם גופים שונים בתעשית הפרחים, כמו למשל השותפות עם חברת הפריקה BSI. במקביל מתבצעת הפרטה של עמלות על מנת למנוע מצב שמגדלים משלמים על שירותים שמישהו אחר צורך. בכל מקרה המכרזה לא תִכּנס למעורבות ישירה במסחר, ולא תקנה ותמכור פרחים.
פלורהולנד משפרת את הבינלאומיות. דוגמא לכך היא הקמת מרכז איסוף והפצה באזור בּרֵמֶן בגרמניה, על מנת לשפר את מכירת העציצים שם. כמו כן נבחנות דרכים לפעול במזרח אירופה כדי לשפר את התקשורת עם שוק הפרחים המתפתח שם.
לסיכום: פלורהולנד שמה דגש על התיעלות המכירה בשעונים, שיפור התצוגה הדיגיטלית, ועליית מדרגה בפעילות התיווך.
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
התחדש יצוא פרחים ותות שדה מעזה
בסוף נובמבר חודשו משלוחי הפרחים ותות שדה מרצועת עזה. כך הודיע דובר מטעם מתאם הפעולות בשטחים.
היצוא התאפשר דרך מעבר כרם-שלום, במסגרת פרוייקט המנוהל ע"י המִנהָל האזרחי מול חקלאי הרצועה, במימון ממשלת הולנד.
הפרוייקט כלל גם אישורים ליבא מוצרי תשומות חקלאיות הדרושות לייצור המוצרים החקלאיים.
המקור: IsraelNationalNews.com 29/11/10
משק נקש בלכיש – דור שני לפרח השעווה
מגזין פלורהולנד האחרון מביא כתבה מלווה בתמונות על משק נקש במושב לכיש. דרור נקש [בתמונה] מרואיין על רקע שטחים נרחבים של פרח שעווה.
הוא מספר על הוריו שהיו מראשוני מגדלי השעווה, לדבריו מאז 1973, אשר בהדרגה הפך להתמחות ולגידול המרכזי של המשק. האזור נמצא מתאים במיוחד לצמח, אשר מקורו במדבריות אוסטרליה, והפך לגידול מסחרי בישראל. דרור החל את עונת היצוא לפני מספר שבועות, ועד כה היה מרוצה מן המחירים שהושגו. הוא מוטרד מן הבצורת המתמשכת, ומשער החליפין של מטבע היורו, ומקווה ששני הגורמים לא יפתיעו אותנו לרעה בעונה הנוכחית. המשק מגדל כ-20 זני פרח שעווה, וכך העונה נמשכת מאוקטובר עד מאי. בשיא העונה הוא מעסיק כ-30 עובדים. היבול, רובו ככולו, מיוצא להולנד.
[הכתבה אינה מפרטת את גודל השטח המעובד, ולא את הכמות המיוצאת מדי שנה] דרור מספר על שיתוף פעולה טוב בין המגדלים בישראל; את רובם הוא מכיר אישית, והם מרבים להפגש ולהחליף ידע, במטרה לשפר את איכות המוצר.
דרור גם פעיל בוועדת פרח-השעווה, ועוקב מקרוב אחר ההתפתחויות במכרזות ההולנדיות. בנימה בִּקוֹרתית הוא מזכיר את השינויים שנעשו בשלבי ההבשלה/פתיחה המקובלים למכרזות, מה שגורם למגדל להגדלת הוצאות. משק נקש מנסה לחדש כל הזמן, כי הוא מאמין שרק באיכות מעולה ניתן לשרוד בתחרות. תמיד יש אצלו בניסוי כמה זנים חדשים. דרור מאמין בעתיד הגידול שלו, כי הוא טיפוס אופטימי מטבעו, כדבריו. אך הוא מודע היטב לאיומים מצד גורמים שאינם בשליטת המגדל, כמו מדיניות ממשלתית, שערי מטבע, כלכלה עולמית, וכיו"ב.
המקור: FH Magazine # 11. 2010
משקיעים הודים מתבססים באתיופיה
לאחר שחברת קאראטוּרי ההודית השקיעה סכומים גדולים בייצור פרחים ומוצרי חקלאות אחרים באתיופיה [ראו דיווח בידיעון משבוע 44 של 2009] גם חב' Neha International Ltd. ההודית, שמרכזה בהיידרבּאד, הודיעה על התבססות משמעותית במדינה, ע"י השתלטות על חברה הפעילה באתיופיה. החברה שנרכשה, Oromia Wonders, גם היא בבעלות הודית, מייצרת פרחים באתיופיה מזה חמש שנים,
לאחר שמכרה את תשתית ייצור הפרחים שלה באזור פּוּנֶה שבהודו. כיום חברה זו מובילה ביצוא פרחים מאתיופיה ליפן. כמו כן היא מחזיקה שטחי גידול גרעינים למזון, ומתכננת להתרחב בגידול אורז וחיטה. החברה המאוחדת כבר שולטת ב-40,000 דונמים, ובתכניתה להגדיל את החכירות לכדי 100,000 ד'.
היוזמה ההודית מתבססת על התמריצים שמעניקה ממשלת אתיופיה למשקיעים בפיתוח החקלאות.
המקור: VCCIRCLE 23/11/10
לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של הולנד, בשנת 2010 קטנו מעט שטחי החממות של פרחים וצמחי נוי בהולנד. מ-50,050 דונם ב-2009, הצטמצם השטח לכדי 47,790 ד' (4.5%-).
היקף הייצור בשטחים פתוחים נותר זהה לאשתקד – 2,890 ד'. גם מספר יחידות המשק קטן, מ-6,262 ב-2009 לכדי 5,784 ב-2010 (7.6%-).
רוב הצמצום חל במשקי גידול פרחי קטיף; מספרם ירד מ-2,116 ד' ב- 21%-, והוא עומד עתה על 1,667 בלבד.
המקור: Vakblad vd Bloemisterij/CBS 29/11/10