חדשות פלורהולנד
נראה שההשתתפות הישראלית היתה דלה; גם ביתן פלורהולנד לא הצטיין בגודלו. את הרשמים מהתערוכה נשתדל לאסוף במשך השבוע הנוכחי, ולהביאם בשבוע הבא.
העיקר: החל מהשנה הבאה שוב יאוחדו מועדי התערוכות, לשבוע הראשון בנובמבר, ויהיו במסגרת 'שבוע הבוסתנאות' השנתי.
הצלחה ל'אירוע השוק של בלאסוויק'
לא פחות מ-1,800 מבקרים – רובם מגדלים ובעלי חנויות פרחים – טרחו להשתתף בשני ערבי האירוע 'בלאסוויק המפתיעה' שהתקימו בשבוע שעבר במתחם Terra שליד מכרזת פלורהולנד בלאסוויק [ראו פרטים על תכנית האירוע בידיעון מס' 37].
מוצרי ישראל היו מיוצגים ע"י נוכחות של נציגי 'אגרקסקו'. האירוע הפעם היה בסימן השקת פרוייקט 'חיבוק לפלוריסט', שמטרתו לקרב את צוותי חנויות הפרחים בהולנד אל מקורות הידע של הסקטור היצרני.
התכנית המגוונת כללה הדרכה בנושא 'אפיין את החנות שלך', דוכני מידע, ושעשועים שכללו בין השאר משחק תוך שימוש בכפתורי הקניה בטריבונה מול השעונים, במטרה לעודד בעלי חנויות להשתתף במכרזי השעון.
אין ספק שאירוע זה, המאורגן בשיתוף עם התאחדות בעלי חנויות הפרחים בהולנד, הופך בהדרגה למסורת פופולרית של מפגשים קבועים בין מגדלים, סוחרים, ופלוריסטים [אין לנו בעברית מונח לתרגום 'פלוריסט' ('בּלוּמיסט' בהולנדית); אולי ראוי לאמץ את הביטוי 'פָּרחַן' כדי להגדיר במילה אחת את המקצוע].
נראה שלמגדלי פרחים 'מיוחדים' וחדשים צריך להיות עניין מיוחד באירוע זה, שמציע מפגש בלתי אמצעי עם קמעונאים, שבָּאים במיוחד כדי להתעדכן בחידושים.
המקור: FloraHolland Nieuws 11/10/10
ועדת פרחי הקיץ של פלורהולנד התכנסה ב-30 בספטמבר ודנה במגוון נושאים:
'הקטלוג הוירטואלי לפרחי קטיף' הושק כבר לפני מספר חודשים. כזכור הוא מאפשר למגדל לידֵע את קהל הקונים על זמינות המוצר שלו, כולל כמויות ומועדים. הקטלוג מאפשר לקמעונאים להתעדכן במבחר המצוי בשוק, ועי"כ מעודד "בדלת האחורית" את הביקוש; אם דרך רכישה ישירה בסחר-אלקטרוני, ואם ע"י הזמנות מן היצואנים בדרך המסורתית. כמובן שגידולים נדירים, אשר מופיעים בעונות בלתי רגילות [כמו רבים מהמוצרים הישראלים] יכולים להפיק תועלת גדולה במיוחד מערוץ תקשורת זה. אולם בשלב זה, השימוש בקטלוג טרם 'המריא' לממדים הראויים, כפי שנמסר לחברי הוועדה. בדיון הציעו חברים להרבות בפעולות להגברת המוּדעוּת לקטלוג בקרב מגדלים וקניינים.
נמסר דיווח על סיור מקצועי שנערך באזור מינכן. ח. חָרְדִין, שהוביל את הסיור, סיפר כי באזור מינכן מגדלים כאלף דונמים של פרחי קיץ. רובם מוכנים כאגדים בשדה, ונמכרים בשווקים הסיטוניים. סוכם כי הסיור בשנה הבאה יתוכנן לפולין.
נציג המוסד לקידום מכירות פרחים BBH דיווח על התקדמות הקמפיין PurE summer flowers שהושק באביב. עד כה נמכרו כבר כ-5,000 עותקים מהספר שהופק. מלבד הפעילות באירועי פרחים במדינות השונות, מתבצעים גם אירועים בשת"פ עם יצואנים, אשר יוזמים אירועים וסדנאות עבור לקוחות שלהם. חברי הוועדה המליצו למארגני המבצע לספק לציבור המגדלים באופן סדיר מידע על הפעילויות. [הקמפיין ממומן כזכור בחלקו ע"י מגדלים ומטפחים. גם מגדלים מישראל הצטרפו למבצע, באמצעות דמי-השתתפות שהועברו ע"י 'אגרקסקו' ו'אביב'. בעקבות ההצטרפות (המאוחרת) הזו, צורף גידו לועדת פרחי-הקיץ, כנציג מגדלי ישראל].
הפגישה הבאה תתקיים בדצמבר הקרוב.
חברי 'ועדת המוצר' לצבעונים העלו הצעה הנוגעת לכלל המגדלים: הם פונים לפלורהולנד להקים שרות מקצועי להכנת תמונות עבור 'מכרזים נתמכי תמונה' ועבור 'מכרזים בהדמייה'. השרות צריך לכלול, לפי ההצעות, גם הספקת ציוד לצילום עצמי, וגם ביצוע הצילומים לפי בקשת המגדל. הועדה תמשיך לדון בהצעות טכניות שיועלו למען הקלה ופישוט של ייצור בתמונות.
המקור: FloraHolland Nieuws 5+8/10/10
בשוקי הפרחים באירופה
השפעת התאריך הנחשק לחתונות 10/10/10 היתה חלשה מאלה של השנים הקודמות, משום שהוא חל ביום ראשון; אך בכל-זאת הורגש ביקוש מוגבר, וזה חִפָּה על החיסרון של כמה ימים חמים, אשר יכלו לפגוע בביקוש. בתקופה האחרונה קצת קשה למצוא מִתאָם בין הדיווחים מהשווקים באירופה, שאינם מצביעים על כל 'חגיגה' מיוחדת, לבין העובדות במכרזות ההולנדיות, שמביאות תוצאות נהדרות. לא נראה שמדובר בהיצע חלש; הכמויות בהולנד גדולות מאשתקד; במיוחד ההספקה מיבוא. הסבר חלקי אפשר למצוא בעובדה שמרוב השווקים מדווחים על מחסור יחסי בציפורן מקולומביה ובוורדים מאקוודור. זוהי תוצאה של מזג אוויר קר באזורי הגידול, אבל גם של הפרעות בהובלה מאקוודור, בעקבות המהומות שהשביתו את שדה התעופה. ייתכן שהתמונה תתברר כאשר נראה בקרוב את נתוני היצוא מהולנד ברבעון האחרון, ונדע האם 'שווקים מתעוררים' הם שהכריעו את המשוואה בצד הביקוש.
בהולנד: מגמת המחירים הגבוהים נמשכת גם באוקטובר. המחירים והכמויות במכרזות נותרו יציבים בשבועות האחרונים, עם ירידה קלה בראשית החודש. רמת המחירים גבוהה במידה רבה מאשתקד, ודומה לזו של התקופה המקבילה ב-2008. מוצרים חריגים לאחרונה הם ליזיאנטוס וסיפן; מבין הבודדים שמחירם בירידה לעומת אשתקד, וזאת באופן ברור בגין כמויות גדולות בהרבה שסופקו. ביקוש מוגבר מורגש עתה למוצרים מקבוצת 'פרחי דרום-כדור הארץ', במיוחד לפרוטיאות, וגם להיפריקום. אלה מזוהים עם הסתיו, ועם השימושים המיוחדים לקראת חגי הנשמות והקדושים בסוף החודש. צופים שהספקת פרחי-קיץ רבים מהולנד תִפָּסק עכשיו, לאחר שהחלו אירועי קרה לילית. חמניות וסולידגו הולנדים כנראה כבר סימו את עונתם. ההתחזקות שחלה בשער החליפין של היורו לאחרונה מתחילה להדאיג את היצואנים ההולנדים, למרות שהם טרם חשים צמצום בהזמנות ממדינות שמחוץ לגוש היורו. [ובינתיים – המשלוחים שמגיעים מישראל זוכים לתוספת נאה לתמורה בשקלים]. החל מהשבוע הנוכחי צופים ביקוש מוגבר לקראת חגי סוף אוקטובר, וכולם משוכנעים שהמחירים יעלו.
בספרד: אוקטובר הוא החודש החשוב בשנה למסחר הפרחים. אין מדינה בה צורכים פרחים לימי הנשמות והקדושים כמו בספרד. סוחרים טוענים שמחזור המכירות באוקטובר מגיע אצלם ל-25% מההיקף השנתי. דפוסי הצריכה הם מסורתיים ביותר: וורדים, חרציות, ציפורן, סיפנים, ושושן. ההספקה החלשה מדרום אמריקה מורגשת כאן היטב. מצינים במיוחד מחסור בציפורן לבנה.
באיטליה: היה אוקטובר עד כה חלש באופן חריג. הזמנות יבוא קוצצו ונבלמו. זה משפיע לרעה על מצב הרוח של הסוחרים בעת תכנון ההזמנות עבור חגי ראשית נובמבר, שהם בד"כ תקופה חשובה כאן בשוק הפרחים. מקווים שברגע האחרון הכל יסתדר.
בצרפת: המסחר נפגע קשות מן השביתות התכופות בשרותי התחבורה. קשה עדיין להעריך עד כמה. קשה גם להתארגן לקראת הביקוש המוגבר, ולכן ההזמנות אינן זורמות.
בשוויץ: אוקטובר החל טוב מהמצופה. בשבוע השני הורגשה עצירה מסוימת. ביקוש מוגבר כבר החל ל'פרחי הסתיו' המסורתיים, במיוחד פרוטיאות. מציינים את העליה בביקוש לוורדים גדולים במגזר הסופרמרקטים. אפשר היה לחוש במגמה לאחרונה, כשהיה מחסור בוורדים מאקוודור.
באוסטריה: בניגוד לשוויץ השכנה, השוק היה חלש מאוד מראשית החודש. זהו מצב רגיל של 'שקט לפני הסערה' שעומדת לפרוץ לקראת 'יום כל הקדושים' הקרב. אלא שבינתיים אין עדיין תנועה של הזמנות מוקדמות לקראת החג, והיבואנים מודאגים. רק בתחום הירוקים והיבשים העסקים זורמים.
בגרמניה: עברו זה עתה את 'השבוע הירוק' בו נמכרים הרבה מאוד ירוקים למיניהם, בעציץ ובאגרטל. כרגיל זה בא על חשבון הביקוש לפרחים 'רגילים'. אך השוק בכללו לא היה חלש במיוחד. הורגש מחסור בירוקים שמקורם בקוסטה-ריקה ובגוואטמלה; לא באלה שמגיעים מפלורידה (שאיכותם פחותה בד"כ). הביקוש למוצרי דרום-אפריקה כבר היה מוגבר ביותר לאחרונה, לקראת הטקסים בבתי הקברות, שם משתמשים בפרוטיאות למיניהן לקישוט המצבות.
בנורבגיה: הביקושים טובים, אך ההספקה מתנהגת מוזר: הבשלת צמחי העציץ הפורח האופייניים לעונה – קָלוּנָה ואֶריקה [אַברָש למינהו]- התאחרה השנה בגלל אביב קר וקיץ חם ששררו במדינה. העציצים נמכרים במצב של לפני פריחה, וזה פוגע בביקוש. רק לאחרונה עלו הכמויות. עם זאת, לא נראה ששוק הפרחים הקטופים הושפע מכך באופן מהותי. הוא מתנהג בצורה יציבה וסבירה.
בשוודיה: המצב דומה לזה של השכנה נורבגיה; אך נראה שראשית החודש היתה חלשה יותר.
בבריטניה: ימי הקדושים והנשמות אינם נחשבים כאן. בכל-זאת יש 'התעוררות סתווית', ועליה בביקוש לפרחי הסתיו ולצבעים האופייניים. היבואנים מוטרדים במיוחד מהקשיים בהספקה מדרום אמריקה.
המקורות: Marktontwikkelingen 11/10/09 + FH bolbloemen wk 40 + ITC/MNS Floriculture Bulletin
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
קוסטה ריקה: מאחדים כוחות כדי לשרוד
בשנת 2009 נפגע יצוא הפרחים, ענפי קישוט, וצמחי-בית מקוסטה ריקה; הוא הסתכם ב-263 מיליון $; ירידה של 14.7%- לעומת 2008.
השנה נראים סמני התאוששות; עד סוף אוגוסט ייצאו בכמעט 122 מיליון $ לארה"ב ולאירופה.
המשבר הכלכלי העולמי גרם למספר חברות לייצור פרחים להִסגֵר. אחרות נאלצו לבצע קיצוצים חריפים בהוצאות. אחת מתוצאות המשבר היתה מיזוג אִרגוני: כמה גופים שפעלו בענף התאחדו והקימו את 'לשכת המסחר לצמחים, פרחים, וענפי-קישוט של קוסטה ריקה' שמייצגת מעתה את הענף כולו.
[לא נמסרו פרטים על תחומי הפעילות של הגוף המאוחד]
המקור: Floracultureinternational.com 07/10/10
יצוא יבשתי של פרחים מסין לשכנותיה מדרום
אזור גידול הפרחים העיקרי של סין, מחוז יונאן שבדרום-מערב המדינה, הגובל עם בּוּרמה ועם וייטנאם, משמש מאז ומתמיד נקודת-מעבר לכיוון המדינות השכנות מדרום.
הצרפתים סללו משם מסילת-ברזל להודו-סין, היא וייטנאם, בראשית המאה העשרים; משם יצאה 'דרך-בורמה' בימי מלחמת העולם השניה; ומשם תמכו הסינים בצפון וייטנאם בעת מלחמתם עם הדרום וארה"ב.
עכשיו, במסגרת מיזמי-הענק של תשתיות בסין, יוצאת משם דרך-מים מסחרית על נהר המקונג, וגם כביש מהיר, שמתחבר בסופו של דבר לתאילנד, ומכונה 'המסדרון הכלכלי צפון-דרום'.
הפרוייקט טרם הושלם, אך מסתבר שהנתיב כבר נמצא בשימוש, ויצואני פרחים מיונאן מדווחים על הכפלת היצוא לתאילנד, סינגפור, ומאלזיה, בזכות ההובלה היבשתית בנתיב החדש. וזו רק ההתחלה.
[ככל הנראה הקשר היבשתי לתאילנד זמין יותר מזה שלכיוון שנחאי ובייג'ינג, שהן השוק העיקרי של פרחי יונאן. גם המרחק (האווירי) לבייג'ינג הוא כפול מן המרחק לבנגקוק]
המקור: channelnewsasia.com 04/10/10
"רק 3% ממחיר הפרח בחנות בלונדון מגיע אל המגָדֵל באתיופיה"
אחד מהארגונים ההומניטריים הבינלאומיים המובילים Oxfam ערך לאחרונה סקירה על ענף הפרחים באתיופיה. את הסקירה ערך החוקר הראשי של הארגון בלונדון. לשם כך הוא סייר בכמה משקי גידול פרחים באתיופיה, ובחן את התועלת המעשית לתושבי המקום, וכדרכו של ארגון זה – את שמירת זכויות העובדים המקומיים.
בדוח שלו הוא מציין בהתפעלות את העובדה שדונם וורדים מעסיק 2.6 עובדים; יותר מכל גידול חקלאי אחר. הוא מעלה על נס את העובדה שהחברה היצרנית מספקת שירותי בריאות ובית-חולים, וגם בית-ספר יסודי לילדי העובדים, והכל על חשבונה. מתפעל מהעמידה בתנאי MPS לתנאי הגידול והדאגה לסביבה ולעובדים. גם היקף הענף באתיופיה וקצב התפתחותו הרשימו אותו מאוד. הוא אפילו מגלה הבנה לשכר הזעוּם – 28 $ בחודש – ומסביר שהוא יותר טוב מכל חלופה קיימת במדינה.
לבסוף הוא נכנס לחישובים, ואז הוא מגלה שוורד נמכר בחנות בלונדון בסכום שווה-ערך ל-3.90 €, בעוד שמשק גידול הפרחים באתיופיה שמח אם נשאר בידו פדיון נטו בשער המשק 0.13 €; כלומר 97% ממה ששילם הצרכן אובדים בדרך.
"בכל זאת" הוא מסכם את הכתבה שלו "אני סבור שעלינו להמשיך ולרכוש פרחים מאפריקה אצלנו בלונדון".
המקור: Ethiopian Review 28/09/10