חדשות פלורהולנד
בהולנד אמנם מכנים את האירוע בדרום-אפריקה 'אליפות העולם בכדורגל', ולא 'מונדיאל' כמו אצלנו, אבל המדינה כולה נערכת באופן מאוד מוחצן.
אביזרים בכתום – צבע בית המלוכה ונבחרת הכדורגל – מכובעים ועד רעשנים – נמכרים בכל דוכן; וגם היצע הפרחים והצמחים מלא ברעיונות שיתאימו את המוצר לאווירת הכדורגל.
כל פרח בצבע כתום הופך ללהיט; לדהליות ואסקלפיאס תפקיד מרכזי. צבעי הדגל ההולנדי גם הם משחקים תפקיד; וכך גם פרחים בצבעי הדגל של על מדינה אליה הם מיוצאים.
אריזות הפרחים והעציצים מוצגות עם תוספות מיוחדות של מדבקות כדורגל, ואף בעציצים בצבעי הדגל.
עם תחילת המשחקים נשתלה הכיכר בכניסה למכרזת אלסמיר בצמחים בצבע כתום [בתמונה].
במסגרת השינויים הארגוניים, תוספת שעונים מוקרנים, התאמת זמני המכירות בשלושת המכרזות הגדולות, ומעבר מדורג למכרזים נתמכי-תמונה ולמכרזים בהדמיה, משתנים סדרי המכרזים בנאלדוויק ב-17 ביוני.
מכירת כל קבוצת מוצרים בזמן זהה בשלשת 'מכרזות היצוא' אמורה לתרום הרבה ליצירת מחיר אופטימלי בשוק כולו. לקביעת הסדר החדש קדם תהליך התאמה ממושך ויסודי, שכלל התיעצויות עם ועדת-הקניינים ועם ועדות-מגדלים.
בין השאר יימכרו עתה בשעון מס' 8 קבוצת העלים הירוקים, רוסקוס-פיטוספורום, אספרגוס, סטרליציה, קורקומה, ומוצרי-קישוט. בו-בזמן יוחל למכור אותם בצירוף תמונה. עם-זאת, ברור לכל כי האפשרות לראות את הפרחים מקרוב לפני תחילת המכרזים היתה ונותרה אחד הכלים החשובים לקניין בבחירת המוצר. לכן פורסם בשבוע שעבר לוח הפריסה החדשה של מיקום קבוצות המכירה בחדרי הקירור השונים, ומפות להתמצאות חולקו לכל הקניינים.
כמו-כן תהינה ב'כיכר הפרח' שבמכרזה תצוגות מקדימות של כל המוצרים העוברים משעון לשעון, כדי להרגיל את הקונים.
בסוף יוני ובתחילת יולי יתקיימו במכרזה מפגשים של מגדלים עם קניינים במסגרת המכוּנָה meet and greet – 'מפגש עם ד"ש' בתרגום חופשי; משהו שמנסים להפוך למסורת קבועה בפלורהולנד.
בשוקי הפרחים באירופה
מאי 2010 היה, לפי השרות המטאורולוגי ההולנדי, הקר ביותר זה עשרים שנה. עבור הפרחים היה זה אחד מחודשי מאי הטובים הזכורים אי-פעם. היקף היצוא ההולנדי היה גבוה בכמעט 40%+ לעומת אשתקד, וכל תוספת הפדיון נבעה מעליה במחיר. כפי שדיווחנו כאן בשבוע שעבר – באמצע השבוע הראשון של יוני השתנה סו"ס מזג האוויר; אמנם אחרי כמה ימי שמש חזרו ימים גשומים, אך מעלות החום נותרו גבוהות. כצפוי – כל פרחי השטח הפתוח בהולנד ובשאר מדינות אירופה החלו 'לשפוך' לשוק את הפרחים שאחרו לפרוח. המחיר ירד במהירות, לרמות הנמוכות ביותר שנרשמו מתחילת השנה.
טרם ידוע בכמה בדיוק עלו הכמויות, ומה היתה רמת המחירים במכרזות לעומת השבוע המקביל אשתקד, אך הפעילים בשוק ציינו שהביקושים נותרו טובים, וכי רמות המחירים היו 'מתאימות לעונה'. הדיווחים מן השווקים השונים בשבוע האחרון הם דומים למדי; רק בשוודיה המשיך כנראה להיות שוק חזק, בגלל 'ימי הסטודנט' אשר יוצרים תמיד ביקוש חריג לקראת אמצע יוני. המדינה היחידה שיבואניה אינם מסכמים את מאי בסיפוק רב היא בריטניה; כנראה בעיקר משום שעסקי היבוא מאפריקה ומדרום-אמריקה היו חלשים. לפי דיווחים שונים – הספקת הוורדים ממזרח אפריקה נחלשה לאחרונה,
בגלל מזג אוויר מעונן וגשום. גם איכות הוורדים הללו נפגעה לא מעט כתוצאה מתנאי לחות. גם וורדים מאקוודור אינם מגיעים בכמויות גדולות, בעיקר בגלל ירידת ערך המטבע באירופה. אך השוק באירופה מקבל עתה את הוורדים המקומיים משטח פתוח – 'פרָיילנד רוֹזֵן' – אשר בתקופת פריחתם הקצרה הם דוחקים את וורדי היבוא, בעיקר מטעמי 'העדפה רגשית'.
המוצר שהספקתו גדלה ומחירו צנח בצורה הדרמטית ביותר הוא אדמונית, שעד השבוע השני ביוני היתה במחסור ופדתה מחירים גבוהים במיוחד [על בעיות איכות באדמונית – בדיווח נפרד]. פרחים וירוקים מדרום-אפריקה מגיעים בכמות מוגבלת, מאחר שמזג אוויר קריר מעכב את הבשלתם, ובעיקר משום שהביקוש המקומי לרגל אליפות העולם בכדורגל 'בולע' את רוב ההיצע. המונדיאל משפיע מאוד בשוק ההולנדי: כל מה שבצבע כתום נחטף מן המדפים, וזאת עוד בטרם ידוע על נצחונות נבחרת הולנד.
גם הבחירות בהולנד, בלי קשר לתוצאות, גרמו לרכישה מוגברת של פרחים, אם לברך את המנצחים, ואם לנחם את המפסידים. אבל גם לפני הבחירות – מפלגת העבודה ההולנדית, למשל, חילקה וורדים אדומים בכל רחבי המדינה ביום שלפני הבחירות (מה שלא הציל אותה מהפסד משפיל…). הקיץ רק החל; אבל בינתיים הביקושים הם טובים, וההספקה השופעת היא שמכתיבה את המחירים הנמוכים.
המקורות: + ITC/MNS Bulletin + VBN Stat week 22 FH + Bolbloemenbericht week 22 + BloembollenVisie nieuwsbrief 09/06/10
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
התגובה להצהרות התקיפות של ברנרד אוסטרום, יו"ר פלורהולנד, באספה הכללית ב-3 ביוני לא אחרה לבוא. אוסטרום הבהיר, בתגובה להצהרות קודמות של ארגון הסיטונאים, כי הסוחרים לא יכתיבו לפלורהולנד עד לאן היא תלך בפעילות שיווקית [ראו דיווח מפורט בידיעון מן השבוע שעבר].
לקראת סוף השבוע שעבר יצאו ראשי ארגון סיטונאי הפרחים VGB בהצהרות תקיפות לא פחות. "כניסת פלורהולנד לתחומי העיסוק של הסוחרים, יביאו להידוק הקשרים בין מגדלים לסוחרים, ויפגעו במעמדה של פלורהולנד. זו תהיה התגובה על הפעילות החריגה של פלורהולנד"; כך אמר יו"ר הארגון הֶרמן דה-בּוֹן (בתמונה).
ואילו יו"ר תאגיד חברות שיווק הפרחים הגדולה בהולנד DFG, מר אָרט ואן דָוּין אמר: "זה יהיה אסון אם פלורהולנד תנסה לשבת על כיסא היצואן; זה יגרום לאבדן אמון של הסוחרים בפלורהולנד, להתגברות התופעה של 'מסלול עוקף מכרזה', לאי-יציבות בשוק, ובסופו של דבר לפגיעה במחירי התוצרת".
[הערת העורך: אין ספק שמלחמת הצהרות תביא רק 'דם רע' בין הארגונים, אשר שיתוף הפעולה ביניהם כה חשוב לשוק הפרחים. יש לקוות שהמנהיגים יתעשתו ויעברו במהרה למסלול ההידברות, ויזנחו את ההתלהמות באמצעי התקשורת]
המקור: Vakblad vd Bloemisterij 11/06/10
שבוע לאחר פלורהולנד התקימה אספה כללית של הקואופרטיב גם במכרזת Plantion, המכרזה העצמאית החדשה, שקמה עם מיזוגן של VON עם BVV/UTR.
[יצוין כי פלורהולנד עדיין מחזיקה ב-35% ממניות החברה, מכוח בעלותה ההיסטורית במכרזת BVV Vleuten; שאר הבעלות היא בידי קואופרטיב המונה 350 מגדלים. סוחרים שהיו בעלי מניות ב-BVV לא צורפו לבעלות בארגון החדש בעת המיזוג. בין פלורהולנד לפלנטיון קיים הסכם לשיתוף פעולה ע"י 'נדידת מגדלים'. כמובן שמכרזה זו, המתמחה בשוק המקומי ההולנדי, מתחרה במידה מסוימת בפלורהולנד, בעיקר בבלאיסוויק]
המכרזה החדשה בעיירה Ede, שפועלת מאז ראשית מרץ, כבר עברה את שלבי ההרצה ו'מחלות הילדות', ומתפקדת לשביעות רצון המשתמשים. באספה נמסר כי בחמשת החודשים הראשונים של 2010 רשמה פלנטיון עליה של 15%+ בפדיון לעומת אשתקד. הארגון עדיין עסוק בספיחי העברת המתקנים, ובמכירת הנכסים של המכרזות הישנות. באתר VON בעיר בֵּימֶל הוקם מרכז שִׁטעוּן ושינוע עבור מגדלי הסביבה, שהמכרזה התרחקה מהם.
המנכ"ל, אנדרה ואן קרָאויסֶן, ציין בסקירתו כי להפתעתו הביקוש לשכירת שטחים ע"י קניינים כבר עולה על ההיצע הקיים. פלנטיון הציבה לעצמה שני אתגרים: להוות 'קניון' עבור הקמעונאים ההולנדים – "one stop shop" – ולפעול על-פי עקרונות 'ירוקים'. מאחר והאתר כולו נבנה מראשיתו בשנה האחרונה – יושׂמו בו העקרונות הללו בצורה המודרנית ביותר: שטחים נרחבים, חסכון באנרגיה (בקרוב תותקן גם מערכת סולארית לייצור חשמל), אוורור ותאורה טבעיים, איסוף מי גשם להשקיה, ונגישות נוחה לכלי רכב גדולים וקטנים [מומלץ לאנשי 'אביב' ללמוד שם איך נעשים 'ירוקים'.].
השעונים אינם מהדגם המוקרן, אך המערכת האלקטרונית מאפשרת עד שלוש רכישות בכל עצירת שעון (אם הלוחץ הראשון אינו קונה את הכל – יכול זה שלחץ שני לקנות את השאר באותו המחיר); כלומר: מערך מותאם במיוחד לקניינים קטנים, שהם קהל היעד של המכרזה.
בסיור שנערך לאנשי הקשר לישראל בפלורהולנד, יחד עם משלחת מגדלים מישראל, הציגו המנכ"ל ואן קראויסן, ואיש הקשר לישראל עמיחי אלון את הציוד המודרני, וסִפּרו על תכניות להפעיל 'קניה מרחוק' במחצית השניה של 2010. נבדקת גם אפשרות להפעיל מכירות למוצרים כמו צמחי גן גם בשעות הערב, לניצול יעיל של המתקנים.
[ראו דיווחים קודמים על תהליך המיזוג והקמת 'פלנטיון' בידיעונים מס' 10, 6 ו-5, משנת 2010, ומהשבוע מס' 8 ב-2009]
המקורות: אנשי קשר + BloembollenVisie nieuwsbrief 10/06/10