חדשות פלורהולנד
נציגי ישראל בבריסל בִּקרו בפלורהולנד
ביום רביעי, 6 באוגוסט, בִּקרה בפלורהולנד משלחת של נציגי ממשלת ישראל למוסדות האיחוד האירופי בבריסל:
השגריר רן קוריאל ואשתו; רוני בריזון, נציג האוצר; אורי ברוק, נציג המכס. והנספח החקלאי עופר זקס, ועוזרתו אלקסיה שמיליבֶר.
הם בִּקרו במכרזות אלסמיר וריינסבורג, כולל סיור במח' היבוא, וכן במשק הפרחים של חריט רָפנסבֵּרגֶר, היו"ר הקודם של פלורהולנד, אשר אירח אותם באופן אישי.
מטרת הביקור היתה הכרה עם מערך שיווק הפרחים באמצעות המכרזות ההולנדיות. הביקור תרם רבות להבנת המערכת ע"י אלה שתפקידם לייצג את היצואנים הישראלים לאיחוד האירופי.
אִרגן וליווה את הסיור בריינסבורג, נתן הסברים מקיפים, וענה לשאלות, (וגם צילם את התמונה) איש הקשר אלארד (אלון) ואן חֵנוּס.
חֵרָרד חָרדִין [בתמונה], מנהל השוק לפרחי קיץ בפלורהולנד מדווח בסיפוק כי מסע קידום המכירות, שהושק באופן רשמי ביריד הקיץ של פלורהולנד בחודש מרץ, נמשך בקצב אינטנסיבי במשך כל הקיץ, וכבר אפשר בהחלט להצביע על תוצאות חיוביות.
ההתענינות מצד בעלי חנויות היא גדולה; רבים מהם מבקשים עוד חומר ועוד פעילויות, והעיקר- גם המחירים מתפתחים יפה. במרכז המסע עומד כידוע הספר/קטלוג המפואר PurE Summer Flowers. הוא כבר הופץ ב-3,000 עותקים. נכללו בו כל המוצרים והמגדלים שהשתתפו במימון הקמפיין מתחילתו.
אתר האינטרנט המיוחד כבר התמלא תוכן, והוא מספק מידע ללקוחות המתענינים www.puresummerflowers.com
הפעילות מכוונת להולנד, בלגיה, גרמניה, צרפת, ובריטניה. עד כה היתה נוכחות בשמונה תערוכות/אירועים במדינות אלה. הצלחה גדולה היתה לסדנאות שנערכו לפלוריסטים. שם הם נפגשים עם מגדלים וזוכים למידע מקצועי על הטיפול בפרחים השונים. הוכח שלפחות מחצית משתתפי הסדנאות ממשיכים להיות ממוקדים במוצרים אותם הכירו בסדנא עוד לפחות שבועיים לאחריה, והם מתאמצים יותר למכור מוצרים אלה. מתוכננים עוד ביקורי פלוריסטים אצל מטפחים ומגדלים, וההיענות בקרבם גדולה ביותר.
המקור: FloraHolland Magazine juli 2010
אפשר ללמוד כיצד להחדיר מוצר חדש
ראש 'הצוות לפיתוח שוק ורעיונות' PCO בפלורהולנד, קסָנדֵר בֵּרֶנטס [בתמונה] מנדב ב'מגזין פלורהולנד' של חודש יולי כמה עצות לגבי הצלחה בהצגה, השקה, והחדרה לשוק של מוצר חדש:
כל מוצר חדש חייב להיות 'ייחודי' במשהו, ולהיות בעל פוטנציאל למחיר גבוה בראשית דרכו. החדרת מוצר חדש כרוכה בהוצאות; מוצר שלא יזכה למחיר 'בונוס' לא יצדיק את ההשקעה. אין טעם להשקיע בהחדרה לשוק של מוצר שאינו מביא ערך מוסף לסוחר או לצרכן. אם הייחוד של המוצר/זן הוא בתנאי הגידול שלו – מאמץ ההחדרה מוטב שיופנה למגדלים, לא לקונים.
כדי שהמוצר יחזיק מעמד בשוק לטווח ארוך הוא חייב להיות בעל חיי-מדף טובים, להיות נוח בטיפול, ולעמוד היטב בתנאי הובלה.
השימוש בנוהל 'פרימירה' FleurPrimeur הוא חשוב ביותר: הלקוחות מקבלים מידע מוקדם על הכמויות, הזמנים, והמקומות בהם יהיה המוצר זמין, ומתי יעלם; זה מונע מצב של 'לקוחות מאוכזבים'.
המגדל המציג את המוצר חייב להיות מוּכָּר ובעל מוניטין טובים בקרב הקניינים; אחרת עלולים רבים להתעלם מן המוצר.
כמויות ההספקה חייבות להיות מותאמות: אם הן קטנות מדי – הקונים אינם רוצים לעסוק במוצר; לכן בנוהל FleurPrimeur קובעים כמות מינימלית לפני שמאשרים קבלת מוצר. אם הכמות גדולה מִדי – השוק אינו מסוגל "לבלוע", נוצרים עודפים, המחיר נופל, והדימוי של המוצר נפגע קשות. צריך לכן לבנות את ההספקה בהדרגה ובזהירות, אבל להיות מסוגלים לספק 'כמות מסחרית' כאשר הקונים מגלים עניין.
צוות PCO מציע למטפחים ויצרנים את שרות 'שוק מבחן'. זהו נוהל המורכב משני שלבים: בהתחלה מנתחים את נתוני המכירה של המוצר מתוך בסיס הנתונים של פלורהולנד. אח"כ בוחרים ששה יצואנים, מבין אלה שהרבו לקנות את המוצר, ומפנים אליהם שאלות. במקביל מראיינים גם מומחי שיווק. בסוף התהליך מחברים הערכת הפוטנציאל של המוצר בשוק, לרבות סימון שווקים מועדפים.
המקור: FloraHolland Magazine juli 2010
בשוקי הפרחים באירופה
לא כולם התאוששו באוגוסט, אבל המכרזות חוגגות
למרות התמונה הכללית היוצאת-מן-הכלל של חודש אוגוסט הנוכחי במכרזות, מסתבר מדיווחי השווקים השונים כי בחלקם הקיץ החל להסתיים רק לקראת סוף החודש. הסיבה היא, בעיקרה, בהרגלי החופשות של המדינות השונות. ההבדלים בין השווקים השונים ממחישים שוב ושוב את התפקיד המרכזי של מכרזות הולנד של וויסות ההיצעים והביקושים במדינות השונות לכדי 'מחיר שוק' עבור המגדל המספק למכרזות.
בהולנד המשיכו המחירים לעלות; בשבוע האחרון, מס' 34, כבר הופיעו מחירים שלא ראינו מאז חודש מאי הזכור לטובה. הספקת פרח-שעווה מאוסטרליה, וספארי-סנסט מדרום-אפריקה החלה לעלות, והמחירים עלו עם הכמויות. מחיריהם של כל המוצרים כמעט עמדו על ערכים גבוהים מאשתקד.
בספרד השוק עדיין בתרדמת קיץ. רוב הקהל עדיין בחופשות ואין מי שיקנה פרחים. בימים האחרונים החלו בעלי החנויות לשוב מהנופש ולפתוח את עסקיהם, ואז מורגשת תנועה מסוימת, לחידוש מלאים.
בצרפת החל השוק להתעורר מאמצע החודש, וחזר לחיים רק לקראת סופו. הקונים והסוחרים חוזרים בהדרגה מהחופשות. ביקוש טוב לכל סוגי הפרחים האקזוטיים, ולענפי קישוט ירוקים. מורגש מחסור בוורדים מאקוודור ומקניה, בגלל מזג אוויר קריר באזורי הגידול.
בשוויץ רק מאמצע אוגוסט החל השוק להשתפר בהדרגה, עם סיום עונת החופשות. מצינים כאן מחסור יחסי בוורדים, לאחר שגם בקניה וגם באקוודור שרר כאמור מזג אוויר גשום וקריר.
באוסטריה השוק החל להתאושש בהדרגה באמצע אוגוסט, ורק לקראת סופו הוא חזר לרמה טובה. עבור היבוא השיפור היה משמעותי ביותר, לאחר שהתוצרת המקומית נעלמה בהדרגה מן השוק. אם כי יש לציין שהייצור המקומי הולך ופוחת משנה לשנה.
בגרמניה ככל שזה נראה מוזר, טוענים הסוחרים שהשוק עדיין בהאטה; בדרום המדינה מתחילים רק עכשיו לשוב מחופשות. לא מובן לכן כיצד זה המחירים בהולנד מטפסים, מבלי שהשוק הגדול ביותר מוביל את הביקוש. מתחילה התענינות במוצרי הקישוט של הסתיו – יבשים למיניהם, פרחים צבועים, ופרחים מחציו הדרומי של הכדור.
בשוודיה נמשך הביקוש הטוב בשוק, והסוחרים מרוצים. מורגש מחסור מסוים בוורדים ובציפורן, וגם בעיות איכות בוורדים מקניה ומאקוודור, בגלל העונה הגשומה שם.
בנורבגיה היה אמנם, באופן חריג, חודש יולי טוב; אך זה לא הפריע לאוגוסט להיות אפילו יותר טוב… רק בימים האחרונים של החודש הורגשה האטה מסוימת בביקושים.
בבריטניה המצב אינו מראה כל סימני שינוי; עדיין 'תרדמת קיץ' מתסכלת.
המקורות: ITC/MNS Floriculture Bulletin + VBN Stat week 33
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
שרות משאיות עמוסות פרחים וצמחים מהולנד נתקעו, החל מיום ששי 20 באוגוסט, במעברי-גבול שונים של אוקראינה. הנהגים נדרשו, ללא אזהרה מוקדמת, להגדיל באופן מהותי (יש אומרים פי חמישה) את ערך החשבוניות המוגשות למכס האוקראיני.
השגריר ההולנדי בקייב נכנס מיד למו"מ שקט עם השלטונות. ממשלת הולנד בקשה מארגון היצואנים להימנע בינתיים מכל הצהרות. עד לאמצע השבוע עוד המתינו רוב המשאיות לגורלן, בעוד כמה מהן שילמו את הסכום הנדרש והמשיכו בדרכן. חלקן של המשאיות שבאו מהולנד היו בשרות יבואנים אוקראינים, וחלקן בשרות יצואנים הולנדים.
הסיבה לדרישה הפתאומית אינה ברורה, ונתונה להשערות שונות: ייתכן שזו תוצאה של דרישת ארגון הסחר העולמי WTO להפחית את שיעורי המכס על יבוא. ייתכן גם שהגורם הוא הקטנה דרמטית בהיקף ההכנסות של המכס האוקראיני, לאחר שהממשלה הטילה איסור על יצוא מוצרי חקלאות, בעקבות בצורת המאימת על הספקת המזון המקומית.
אלו, כאמור, ספקולציות. היצוא לאוקראינה אינו בעל חשיבות רבה לענף הפרחים ההולנדי; הוא הסתכם אשתקד ב-25 מיליון €. אבל השוק נחשב בעל פוטנציאל-צמיחה גבוה במיוחד. בסוף אוגוסט מוכרים באוקראינה הרבה מאוד פרחים, לרגל המנהג המסורתי לפיו כל ילד מביא פרח למורה ביום פתיחת הלימודים.
המקורות: BloembollenVisie 20/08/10 + Vakblad vd Bloemisterij 24/08/10
פחות צבעונים צפויים בשוק לחג-המולד
בכנס מגדלים מקצועי שנערך לאחרונה בהולנד נמסרה סקירה מקיפה על מצב חומרי הריבוי של צבעונים ומועדי הפריחה האפשריים. ההערכה, בשורה התחתונה, היא כי יהיו הרבה פחות צבעונים שיפרחו לקראת חג המולד הקרב [הידיעה אינה מפרטת שיעורי חסר, רק מציינת את הצפי לכמות קטנה מהרגיל].
הסיבות נעוצות במזג האוויר השנה; "אביב מאוחר", ואחריו שבועות קרירים במאי ובתחילת יוני. בהתאם לאזורי גידול הפקעות – צרפת, דרום הולנד, וצפון הולנד – צפויים איחוּרים במועדי הפריחה שבין שבעה ל-15 ימים, כך שסוף הגל כבר יבוא אחרי מועד הקניות לחג-המולד.
בכנס אחר, כעבור שבוע, מסרו נציגי פלורהולנד כי עונת הצבעונים 2009/2010 הסתכמה בהספקה גבוהה ב-14.5%+ מהעונה שקדמה לה. 1.7 מיליארד פרחי צבעוני עברו במכרזות פלורהולנד.
למרות זאת המחיר הממוצע השנתי נותר זהה; אף-על-פי שבעונת חג-המולד הקודם, וגם בתחילת ינואר 2010 היו מחירים מאכזבים.
המקור: BloembollenVisie 19+26/08/10
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
לוען אמריקאי /ראש-הצב 'לאונטין'
Chelone Obliqua / turtlehead – ‘Leontien’
לראש-הצב 'לאונטין' יש גבעול עבה ומוצק, עלים נאים, ופרח גדול ויפה נמצא למכירה בריינסבורג משבוע 31 יהיו כ-9,000 ענפים
המגדל: J.J. Schoo
קוד הפרח: 105839
המקור: Nieuwsbrief FleurPrimeur week 30/2010