חדשות פלורהולנד
בֵּרנָרד אוֹסטרוֹם: "הארגון קיים עבור אנשים"
בראיון ראשון מאז בחירתו ליו"ר פלורהולנד (אז גם חדל לפרסם את הבְּלוג שלו באתר האינטרנט) מנסה בֵּרנָרד אוֹסטרוֹם להעביר דרך 'מגזין פלורהולנד' את העקרונות המנחים אותו במילוי תפקידו.
"אנחנו ארגון מקצועי, המספק שרותי שיווק למגדלים וקניינים מקצועיים" הוא אומר "אבל טיב השרותים אינו זהה עבור כל המשתמשים בהם". השוֹנוּת בין מגָדלים מגודל שונה, כמו גם בין סוחרים מאופי ומהיקף שונה, רק הולכת וגוברת עם הזמן. שרות שהוא חיוני עבור האחד, יכול להיות מיותר, או אפילו מפריע, עבור האחר. המצב הזה מחייב מִגוון שׁרותים רחב וגמישׁוּת מֵרבית, שלא תמיד מסתדרים עם יעילות מֵרבית. בֵּרנָרד אוֹסטרוֹם ברור שהצרכים של מגדל קטן שונים לחלוטין מאלה של חברות גדולות, המגלגלות עשרות מיליונים. אבל חשוב מאוד שגם השׂחקן הקטן ביותר יוכל להביע את עמדתו, ולהציג את שאיפותיו לדיון בקואופרטיב. "אעמוד על כך שהנגישות של כל אחד להשפעה על החלטות תהיה חופשית; הן באסיפות הכלליות, והן במישורים של דיונים המכינים את ההחלטות".
אין בכוונת היו"ר החדש להתערב בעבודת ההנהלה, אבל הוא מִתכּוון לדרוש ממנה "להקפיד על כך שכל היוזמות, השינויים, וההתאמות הנדרשים לארגון יבוצעו בדחיפות הדרושה, תוך התחשבות בהשלכות של צעדים אלה על האנשים. כי מאחורי המוצרים והשיטות ניצבים אנשים". בהמשך הוא מסביר שהחוכמה המרכזית בניהול כזה היא מניעת השתלטות הבירוקרטיה על תהליכים מִנהליים, שהם הכרחיים לשמירה על סדר בארגון. בהתיחסו לענף הפרחים בהולנד אומר אוסטרום כי הוא מאמין שנועד לו עתיד מבטיח, גם כענף יצרני, למרות כל האיומים והמכשולים. אבל להבטחת המשך מעמדה המוביל של הולנד בשוק הזה הדָּגֵש חייב להשתנות מ"יותר" ל"טוב יותר".
התמקדוּת בהוזלת הוצאות לא יציל את הענף. רק שיפור האיכות והוספת ערך למוצר יחזקו את מעמדנו. "פלורהולנד התמחתה עד כה בארגון המכירות. מעתה עליה להתמקד בשיפור השֵׁרוּת עבור כל השחקנים לאורך שרשרת המוצר". [הערת העורך: צריך להבין שאמירה כזו היתה פעם ממש "כְּפירָה בָּעיקר" במכרזות ההולנדיות. הן הגדירו עצמן "מקום מפגש בין היצע לביקוש", וגרסו שאסור להן להתערב בתפקידים שנועדו למגדלים מצד אחד, ולסוחרים מן הצד השני. אוסטרום לא התחיל את תהליך השינוי התפיסתי, אבל הוא כנראה היו"ר הראשון שאומר זאת בקול רם וברור].
'ועדת המוצר לשושן' של פלורהולנד בישיבתה ביום 01/03/2010 דנה בהשלכות של מכרזים עם תמונה מוקרנת.
לאחר קבלת הסברים מצוות פלורהולנד התקיים דיון. הדעה הרווחת בין חברי הועדה היא כי 'מכרז בהדמיה' הוא כיוון רצוי, אך יש לישׂמו בזהירות, מבלי להיחפז. עדיף לקיים צורות מגוונות של מכרזים, וכך לקבל את התמורה המיטבית מהשוק, סבורים חברי הועדה.
כאשר זירות המסחר (טריבונות) B/A באלסמר תמוזגנה לזירות F/E יהיה צורך להחליט מה תהיה צורת המכרז המתאימה לשושן, שיעבור למיקום חדש. הועדה דורשת מפלורהולנד לשתף אותה בכל שלבי ההחלטה. לדעת חברי הועדה עדיף יהיה למכור את פרחי השושן ב'מכרז נתמך תמונה', ולא ב'מכרז הדמיה'. ובכל מקרה, הטמעת מכרזי ההדמיה מותנית בשיפור משמעותי של 'תנאי הסביבה': איכות התמונות במכרז, ורמת אמינות המידע שמספק המגָדֵל.
כמה מחברי הועדה סברו שתהליך יצירת המחיר צריך להיות "לא שקוף מדי". לעומתם טען/הסביר דירק הוֹכֵנפוֹרסט מפלורהולנד כי שקיפות היא הכרחית ליצירת מחיר במכירות יומיומיות, בניגוד למכירות לטווח-ארוך.
הישיבה הבאה של הועדה, ב-17/03/2010, תוקדש לדיון בתכנית לקידום השיווק של פרחי שושן.
ספקים ישראלים חדשים למכרזת אֵילדה
מכרזת אֵילדֶה הודיעה ללקוחותיה, במידעון של יום ששי האחרון, כי מהשבוע הנוכחי תחל הספקה קבועה של אנטוריום מהמגדל אורי שתיל. הוא יספק ארבעה צבעים שונים. בהתאם להצלחה תקָבע כמות ותכיפות ההספקה.
המגדל שמעון שושן יתחיל לספק באופן קבוע ליזיאנטוס. עד כה הוא סיפק באופן לא סדיר באמצעות 'מספר אורח' של אגרקסקו, ומעתה תהיה ההספקה על שם המגדל, על בסיס קבוע.
'צמחי הים התיכון' במכרזות האזוריות
בשלושת המכרזות האזוריות (מקומיות) של פלורהולנד – וֶנלו, בלאסוויק, ואֵילדֶה – תתקיים השבוע תצוגת מיני צמחים מאגן הים התיכון.
יוצגו המוצרים שיהיו זמינים במכרזות אלה בעונה הקרובה, שמקורם במדינות ים-תיכוניות כמו איטליה, ספרד, ופורטוגל [ישראל אינה נזכרת בידיעה].
יוצגו סוגים שונים של דקלים, זיתים, קמליות, והדרים.
בשוקי הפרחים באירופה
נראה שאמנם חל מִפְנֶה בשוק. אם משווים את תוצאות המכירות במכרזות בשבועות 8 ו-9 לאלה של שבועות 9 ו-10 אשתקד (השנה חל יום האשה בתחילת שבוע מס' 10 ואשתקד הוא נפל בסוף השבוע מס' 10) – התמונה בהחלט מעודדת.
המחירים, לרוחב כל החזית כמעט, היו טובים יותר. זוקפים זאת לזכות העובדה שיום האשה חל השנה ביום שני, שהוא יום עבודה, ואז מצטרפים לביקושים המוסדות והאנשים המעניקים זר פרחים לנשים במקום עבודתם. בשנתיים הקודמות החג נפל בסופי-שבוע, והמגזר העסקי לא השתתף בחגיגה.
בשבוע מס' 9, הראשון של חודש מרץ, היה המחיר הממוצע הכולל לפרחי קטיף גבוה ב-23%+ בהשוואה לשבוע 10 אשתקד; זאת למרות שהכמות הכללית היתה גבוהה ב-5%+ (עם-זאת, הכמויות של mail1011-4כמה מוצרי-מפתח כמו וורדים, חרציות, וגרברה היו נמוכות מאשתקד; מה שתרם כנראה לעלית הביקוש לפרחים אחרים). עליות המחיר היו במוצרים רבים בשיעור גבוה ביותר – 30%-20+; הפתיעו לטובה גרברה מיני, שמחירה הוכפל, פרח שעווה, לימוניום וליאטריס, שמחירם עלה בכמעט 50%+, ודלפיניום ורוסקוס שרשמו עליית מחיר של כמעט 40%+ לעומת אשתקד.
הרוסקוס 'חזר לעצמו' סו"ס, כנראה עקב קיטון בהספקה (18%-). וכרגיל, היו גם יוצאים מן הכלל אשר מחירם צנח לעומת אשתקד; ביניהם הפעם כמה מוצרים ישראלים אופייניים, כמו: אסטר, גיפסנית, דלפיניום, ליזיאנטוס, ועוד; כולם סופקו בכמות שבועית גדולה מאשתקד.
בינתיים חזרו הקור והסופות לאירופה. המחירים אמנם ירדו בשבוע האחרון, אך נותרו ברמה טובה, בעיקר במחצית הראשונה של השבוע, בזכות יום-האם באיים הבריטים, שחל אתמול. מדווחים על "מחירים גבוהים מאלה של יום האם הבריטית ד'אשתקד". והנה אנו כבר שבועיים לפני שיא הביקוש לפסחא.
המקורות: Marktontwikkelingen periode 2-2010 + ITC/MNS + VBN Stat week 08
* צריכת ענפי-קישוט מוערכת בפחות מ 5%- מהסה"כ
** הנתו האחרון הזמין הוא מ – 2007
*** מתיחס למדינות לגביהם קיימיםנתונים מכל שלושת השנים הנסקרות
הערה: אין בנמצא נתונים מעודכנים ל 2000
סביר להניח שחלו שינויים אשתקד, עקב המשבר.
המקור: CBI) >BBH 2009)
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
יפעה / ליזיאנטוס כּרוֹמָה ווָיט
Eustoma double-flowered Croma White
ליזיאנטוס 'פרח כפול' בצבע לבן. מצטיין בעלי-כותרת קשיחים, המהווים יתרון בהובלה. הפרח בגודל בינוני, אך 'מלא'. הוא נפתח באופן מלא, מה שנותן לו מראה של וֵרֶד, ונראה טרי לאורך זמן. הפקעים נמצאים בקצה גבעולי הגידול. הגבעול יציב וקשיח. העלים בצבע כחול-ירוק. מתאים ביותר כ'פילֶר' באגדים. הוצג בכמות מוגבלת ב-2009. מעתה זמין ונמצא למכירה בנאלדוויק משבוע 10, ובאלסמיר משבוע 11.
המגדל: Firma J Beishuizen
קוד הפרח: 105381
המקור: Noviteiten week 10-2011