חדשות פלורהולנד
היריד המסחרי של פלורהולנד' התקיים בהצלחה
בשבוע שעבר, בימים 5-3 במרץ, התקיימה בנאלדוויק מהדורת האביב של FloraHolland Trade Fair, היריד המסחרי שמהדורת הסתיו שלו התקימה, כזכור, באלסמיר, במקביל לתערוכת 'הורטי-פייר' באמסטרדם. היריד הנוכחי מסמן רשמית את פתיחת עונת האביב. בעבר היה היריד בנאלדוויק בסימן צמחי הבית והגן בעיקר; מעתה מוקדשים יותר מקום ותשׂומת-לב גם לפרחי קטיף. ביריד הציגו כ-500 דוכנים של מגדלי צמחים ופרחים. כמו-כן הוא כלל תצוגת כל מבחר המוצרים הזמינים בפלורהולנד מעתה ועד הסתיו, עם דגש על מוצרים חדשים. תצוגה מיוחדת הוקדשה לנושא הסחר האלקטרוני על כל היבטיו. היריד, המשמש מפגש ישיר בין מגדלים ללקוחות, מנוצל גם לשורה של אירועים בעלי חשיבות לחיים המסחריים של הענף. ביניהם:
פרס 'צבעוני הזכוכית' של פלורהולנד (בעבר 'פּרָס פלורהולנד') הוענק בטקס רב-רושם ל-8 זוכים, המתווספים לשמונה שהוכתרו באלסמיר בסתיו. אלה הם המצטיינים בארבעה מגזרים: פרחי קטיף, צמחי-בית, צמחי-גן, וחדשנות שיווקית. במגזר פרחי הקטיף הוכתרו עתה שני זנים חדשים של וורדים. המצטינים נבחרים מבין המוצרים שנחשפו במשך השנה במסגרת נוהל 'פרמייר' Primeur, ומתוכם ייבחר באביב המוצר המצטיין השנתי בכל מגזר.
את כל המוצרים החדשים אפשר להכיר, ולהתעדכן מדי פעם, באתר האינטרנט של פלורהולנד: www.floraholland.com/en/Buying/Novelties/Pages/Newsletter.aspx
קמפיין פרחי קיץ הושק לראשונה. בדומה לקטלוג הצמחים, שכבר פעיל זמן רב, יכול מעתה כל מגדל פרחי קטיף להציג ברשת את המוצר שלו, ולספק מידע על האיכויות, הכמויות, וזמני ההספקה הצפויים, לפי המכרזה בה יוגשו למכירה, ו/או זמינותם באמצעות מנגנון התיווך FloraHolland Connect, תוך ציוּן המחיר הנדרש. כך יכולים הקונים להתכונן ולתכנן את הרכישה, בהתבסס על המידע המוקדם, ו/או לבצע הזמנות במחיר קבוע מראש. הקטלוג האלקטרוני הוא, בין השאר, הבסיס להפעלת הפלטפורמה לסחר אלקטרוני בפרחים FloraHolland eTrade.
הקמפיין = מסע קידום המכירות לפרחי קיץ הושק רשמית, ע"י מסירת העותק הראשון של הספר PurE summer flowers לידיו של מנכ"ל חברת הסחר בפרחים הגדולה בהולנד Dutch Flower Group. הקמפיין הוא שילוב יוזמה ומימון של מגדלים הולנדים, מטפחים, שתלנים, פלורהולנד, והמוסד לקידום מכירות פרחים BBH. הספר אמור להיות מופץ בקרב הקמעונאים; הוא מכיל פרטים ותמונות של כל מבחר פרחי הקיץ הזמינים בפלורהולנד. המסע מתוכנן להמשך שלוש שנים, בשווקים של הולנד, גרמניה, צרפת, ובריטניה.
פרטים (באנגלית) – באתר האינטרנט של המבצע: www.puresummerflowers.com
בשבוע שעבר נכנסו לשימוש בנאלדוויק עגלות-המכרזה הראשונות שהוסבו לדגם האחיד. מכאן הן תתפזרנה 'באופן טבעי' לסניפים של 'פלורהולנד הישנה'.
קצב פיזור העגלות תלוי בשימוש שעושים המגדלים והקנינים בעגלות, ולאיזו מן המכרזות הן מספקים אותן.
בקרוב יוכנסו לשימוש באלסמיר העגלות הראשונות המוסבות מעגלות-אלסמיר לדגם האחיד. בסה"כ יוסבו 135,000 עגלות מדגם 'פלורהולנד הישנה', ו-129,000 מדגם אלסמיר. עוד 23,000 עגלות חדשות מהדגם האחיד תוכנסנה לשימוש במקום 'עגלות אלסמיר' ישנות שיֵצאו מן השימוש.
קצב ההסבה עומד על 1,750 יחידות בשבוע בממוצע.
עד 2012 יושלם המבצע, שעלותו הצפויה היא כ-80 מיליון €. יו"ר פלורהולנד ברנרד אוסטרום (עומד בצד שמאל), שהציג את העגלות החדשות, אמר שבכך מקיימים את שאיפת המגדלים והקנינים ליצור עגלה אחידה; ההחלטה על הצעד היקר הזה התקבלה באספת החברים במאי 2008. עגלה אחידה תביא לחיסכון משמעותי בהוצאות ההובלה, תקטין את מלאי העגלות הדרוש, ותגמיש את המערכת הלוגיסטית כולה.
[צריך להבהיר לישראלים שאינם מצויים בפרטי העבודה היומיומית במכרזות כי עגלות אלה אינן משמשות רק לתהליך הפנימי במכרזה, אלא גם להובלת התוצרת ממשק המגדל אל המכרזה, ואח"כ להובלת רוב התוצרת מן הקונה אל לקוחותיו, בכל היעדים המקבלים שרות במשאית 'מדלת לדלת']
בשוקי הפרחים באירופה
לאחר האכזבות סביב יום וולנטין, והשיתוק בשוּק מיד אחריו, נראה שיום האִשָׁה הבינלאומי, שחל ביום פרסום ידיעון זה, הצליח לעורר לחיים את שוק הפרחים; זאת בסיוע לא מבוטל של יום-הסבתא בצרפת ובבלגיה (7 במרץ).
השבועיים האחרונים היו מפתיעים לטובה, ובזכותם אפשר אפילו לסכם את חודש פברואר כולו בביצועים טובים במקצת מאשתקד. מפרשׁים את "שינוי הכיוון" בשוק בעיקר כתוצאה של סוף התקופה הארוכה מהרגיל של מזג-אוויר חורפּי וקשה במיוחד, אשר שׂרר כמעט ברציפות מאמצע דצמבר עד אמצע פברואר. כאשר התאפשר סו"ס לצאת לרחוב לקניות – הקהל, שהיה נעול בבתים כ"כ הרבה זמן, חזר לקנות פרחים.
הפִּגור המצטבר במחזור המכירות מראשית השנה עדיין עומד על 5.5%-; מקווים שבשבועות הבאים הפער הזה יצטמצם באופן משמעותי, בזכות יום האם בבריטניה (14/03) וחג הפסחא (04/04) שאמורים ליצור רצף של ביקושים.
המחיר הממוצע לפרחי קטיף בחודש פברואר כולו היה גבוה בכ-2%+ לעומת אשתקד; לראשונה מזה זמן רב. השיפור היה לאורך כל רשימת המוצרים, ורק מחירי הוורדים – המוצר החשוב ביותר – עדיין נותרו מאחור. את רוב הפיגור במחיר ספגו הוורדים ההולנדים, בעקבות הביקוש החלש ליום וולנטין; מחירי הוורדים מיבוא אפילו עלו מעט בפברואר, אך הכמות היתה נמוכה מאשתקד, כנראה בגלל תנאי מזג אוויר באזורי הגידול.
מחירי החרציות והצבעונים עלו מעט. הביקוש לחרציות השתפר מאוד לקראת יום האִשָׁה. בשבוע מס' 8, האחרון בפברואר, נרשמו מחירים גבוהים, בהשוואה לשבוע 9 אשתקד עבור: גרברה, חרציות, טרכליום, לימוניום, נץ-חלב, סיפנים, פרוטיאה, צבעונים, ציפורן ננסית, רוסקוס, שושן, ועוד. כלומר: מוצרים ישראליים לא מעטים עדיין פִּגרו במחיר; ביניהם: אדמונית, גיפסנית, דלפיניום, חמניות, ליזיאנטוס, לאוקדנדרון, נוריות, סולידגו, פרח שעווה, ועוד. מחירי הכלניות היו זהים לאשתקד.
בשבוע האחרון המשיכו המחירים במכרזות לעלות, ונתנו בהחלט הרגשה של "חזרה לזמנים טובים".
ה
מקורות: Marktontwikkelingen periode 2-2010 + ITC/MNS + VBN Stat week 08
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
מכרזת פּלנטיוֹן החדשה החלה לפעול
לאחר דחיה של שבועיים, החלה המכרזה החדשה Plantion שבעיירה אֵידֶה לפעול ב-1 במרץ.
המתקן החדש החליף את שתי המכרזות העצמאיות הקטנות Vleuten ליד אוּטרֶכט, ו-VON בעיירה בֵּיימֶל שהתמזגו [ראו ידיעות קודמות בידיעונים מס' 6 ו-5, משנת 2010].
אולם-המכרזים החדש והמודרני היה מלא בלקוחות, והיצע הפרחים היה רב. היום הראשון לא עבר ללא תקלות; עיכוב של כשעה וחצי בגלל תקלה טכנית פגם באווירה החגיגית, ואף גרם לירידת מחירים בסוף היום, לאחר שחלק מהלקוחות נטשו את הזירה. עם-זאת נמסר כי רוב הקנינים התיחסו בהבנה לתקלות, והביעו שביעות רצון מהנוחיות והרמה הטכנולוגית של המתקן.
כמות התוצרת שסופקה ונמכרה היתה כמעט כפולה ממה שהיה מקובל בשתי המכרזות המקוריות גם יחד. רוב ההיצע הגיע ממגדלים הקשורים למכרזות 'פלנטיון' מאז ומתמיד, אך היו גם מספר מגדלים-ספָּקים חדשים.
המקור: Vakblad vd Bloemisterij 01/03/10
תעלומת הדגים המתים באגם נאיוושה
התקשורת בקניה רועשת, מאז התגלתה, לפני כשבועיים, תופעה מסתורית של אלפי דגים מתים באגם נאיוושה, אשר סביבו מרוכזים רוב שטחי גידול הפרחים במדינה.
החשד נפל מיד על הרעלה מחומרים כימיים שמקורם בחוות הפרחים הרבות השוכנות לחופי האגם. למרות שעד כה טרם פורסמו מסקנות הבדיקה שעורכים השלטונות לזיהוי הגורם לתמותת הדגים – הדיון כבר מתחמם סביב הפגיעה בסביבה ע"י החוות החקלאיות.
בצעד חריג יצאה מנכ"לית ארגון 'מועצת הפרחים' KFC, הגב' גֵ'יין נגִיגֶה, שפִּרסמה מאמר בחתימתה בעיתון רב תפוצה, בו גינתה את האחראים לזיהום באופן חריף ביותר. היא טענה שהזיהום נעשה ככל הנראה ע"י מספר משקים חסרי אחריות, אשר מחדליהם מסכנים את השם הטוב של יצוא הפרחים מקניה, ותבעה מן הממשלה למצוא את האחראים ולמצות אִתם את הדין. לדבריה, הארגון השקיע כספים ומאמצים לקיים 'קוד התנהגות' של חבריו, והצליח לזכות בהכרה בינלאומית. הארגון מקיים פיקוח צמוד על המגדלים, ואלה מהם שאינם שומרים על הסטנדרטים מושעים מחברותם, ואינם רשאים להשתמש בלוגו של 'המועצה' על האריזות והפרסומים שלהם. כללי ההתנהגות המחמירים קובעים כללים לרווחת העובדים, לאיכות המוצר, ולהגנה על הסביבה. רוב המשקים החברים השקיעו הון רב במתקנים לטיפול במי-הנקזים, ובאגירת מי-גשם. הם גם הפחיתו למינימום את השימוש ברעלים. הגב' נגיגה מסבירה כי הצרכנים באירופה רגישים מאוד לתנאי הייצור של תוצרת חקלאית, והם עשויים להחרים תוצרת שגידולה נעשה תוך פגיעה באדם ובסביבה, ובכך להמיט אסון על אחד מענפי היצוא המובילים של קניה, המעסיק עשרות אלפי עובדים. לדבריה כרגע מושהים מחברות בארגון חמישה משקים, ושנים הוצאו לצמיתות מחברוּת. היא מניחה שהמזהמים באו מקרב קבוצה סוררת זו. עכשיו הארגון מחדש את דרישתו מהממשלה להפוך את כללי הייצור של הארגון, שהם וולונטריים כעת, למחויבים על-פי חוק. היא קראה לתקשורת למנוע הכתמת שם הענף כולו בגלל מחדל של בודדים מתוכו, ורמזה כי יהיו גורמים אינטרסנטים באירופה שינצלו אווירה כזו להחרמה גורפת של תוצרת קנייתית. בעיתונות הקנייתית הועלתה ההשערה/דרישה שמן החקלאים שימצאו אחראים לזיהום ישלל הרשיון לשימוש במי האגם.
המקורות: The Daily Nation 25/02/10 + The East African 01/03/10 + Vakblad vd Bloemisterij 03/03/10
המסורת היפנית של שזירת פרחים 'איקֵבָּנַה' זוכה לאחרונה לפופולריות גואה בקרב גברים. המסורת, בת חמש מאות שנים ויותר, מקובלת בעיקר בין נשים ביפן, אך שורשיה החלו דווקא בין גברים ממעמד האצולה. עכשיו התגלתה יעילות העיסוק הזה להפגת מתחים.
החברה היפנית, המטפחת התמכרות לעבודה קשה, סובלת כידוע משיעור גבוה של נפגעי דכאון, התאבדויות, ואף מושג רפואי שנקרא "מוות מעבודת-יתר". לאחרונה החלו גברים רבים לפקוד את בתי-הספר לאמנות איקבָּנה, ולפתח את התחביב של שזירת פרחים.
ביפן כ-3,000 בתי-ספר ללימוד אמנות איקבָּנה; רבים מהם מדווחים על עליה מתמדת בשיעור הגברים הפוקדים אותם.
[אמנם שזירה יפנית מתאפיינת בשימוש בכמות מזערית של פרחים, אולם מיליוני יפנים יכולים לייצר ביקוש גם מרכישות קטנות; מה-גם שביפן אין מסורת של שימוש בפרחים לקישוט הבית הפרטי]
המקור: abcnews.go.com 28/01/10