חדשות פלורהולנד
הימים הפתוחים – 'מו"פתוח ערבה' כבר הפכו מזמן לתערוכה חקלאית גדולה, הזוכה למבקרים רבים. ביתן פלורהולנד היה מאויש בשבוע שעבר באנשי צוות רבים, אשר 'כיסו' את כל מגוון השרותים להם נזקק המגדל.
לבושים במדים כחולים, המחישו אנשי הצוות את האחידות בין המכרזות השונות, שהפכו לארגון אחד.
ואכן, ההשקעה בקיום ביתן גדול ופעיל הוכיחה את עצמה: כ-200 מגדלות ומגדלים, מכל רחבי הארץ – מרמת הגולן ועד רמת הנגב – פקדו את הביתן, הכירו את אנשי הקשר, וקבלו תשובות לשאלות המטרידות אותם.
גם אנשי הצוות, במיוחד אלה שטרחו ובאו מהולנד, היו מלאי סיפוק מן ההזדמנות שניתנה להם לפגוש מגדלים כה רבים, להכיר אותם, ולשמוע באופן בלתי אמצעי את עמדותיהם. הצוות מנה את: דורקה וגידו, רותי ואפרת מנאלדוויק, טום מאילדה, סינדי ואיָל מ'קונקט', וכמובן המארחים עדה וירון.
נשתדל להביא את רשמיהם בשבוע הבא, לאחר שחזרו להולנד הקרה.
במסגרת המאמצים לקידום אמינות המידע הנמסר ע"י המגדלים אודות התוצרת שהם מגישים למכירה, וכפי שכבר הוסבר בכתב ובע"פ בחודשים האחרונים, מישׂמים בפלורהולנד מתחילת השנה בקורת קפדנית על התאמת תעודות המכרזה למצב האמיתי של התוצרת.
המחלקה לאיכות המוצר של פלורהולנד מוציאה בימים אלה מכתב מפורט למגדלי סולידגו, גיפסנית, אסטר ופרח השעווה. בגידולים אלה נמצאה רמת אמינות בעיתית. המכתב מפרט את תהליך הביקורת, ואת אמצעי האכיפה שמתלווים אליו.
המגדלים יקבלו מעתה מכתב על כל גילוי של סטיה מאמינות המידע של נתוני האיכות, המיון, והכמות. כמות בדלי שאינה תואמת את הקוד המתאים תגרום לרישום קוד 742 – 'דלי לא מלא'. הסטיה המותרת במידות האורך והמשקל היא 3%. ההליכים והמדדים בכל המכרזות של פלורהולנד אוחדו מעתה.
הסנקציה העיקרית היא, כידוע, העברת היחידה שנמצאה שגויה לסוף תור המכירה.
לבקשת מידע מפורט ולבירורים ניתן לפנות לאיש הקשר שלך או למרכז התמיכה הבינלאומי International Servicedesk לטלפון שמספרו: 31-174-633319+ (המענה בעברית); או לדוא"ל (ניתן לכתוב בעברית) internationalservicedesk@floraholland.nl .
בשוקי הפרחים באירופה
בשבוע השלישי של ינואר – מס' 4 – חלה עליה משמעותית, הן במחיר והן בכמויות לעומת השבועים שקדמו לו, ונראה שגם בשבוע האחרון נשמרה רמה דומה. המחירים דומים לאלה של 2009, ומפגרים מעט לעומת 2008. השינוי קרה בעקבות שיפור מסוים במזג האוויר ברוב חלקי אירופה, אשר עורר מחדש את התנועה בדרכים ואת תנועת הקונים ברחובות. אלא שמתקפת החורף חזרה בשבוע האחרון. בכל-זאת, המגמה היתה חיובית בימים האחרונים; בימים חמישי ושִׁשׁי עלו המחירים.
ושוב יאָמֵר: המחיר הממוצע הכללי המאכזב לאורך כל החודש נבע בעיקר מבִּצועי המוצרים הגדולים – חרציות וצבעונים – שמחיריהם ירודים. רוב המוצרים, והפעם זה כולל גם את הוורדים, רשמו תוצאות חיוביות, בהשוואה לאשתקד. בלטו לטובה: גרברה, דלפיניום, היפריקום, חמניות, לאוקדנדרון, סולידגו, ושושן. אפילו הרוסקוס רשם מחיר גבוה מאשתקד (זהה ל-2008) לראשונה מזה תקופה ממושכת מן השווקים השונים מגיעים שׁדָרים של חוסר-וודאות.
ההקלה הזמנית במזג האוויר פסחה על מספר מדינות, כמו שוויץ, סקנדינביה, ובריטניה; ואף צרפת וספרד נותרו קפואות. הסוחרים מתיחסים אל ינואר כאל "חודש אבוד". הקפאון המתמשך נוטע חששות בלב הסוחרים באשר לצפוי לקראת יום וולנטין. מעניין לציין שאיש אינו מדבר עוד על "משבר", אלא על הפרעות מזג-אוויר, ועל הקרנבל שיחול בדיוק עם יום וולנטין. בהולנד יורד שלג בימים אלה, והתחזית צופה טמפרטורות מתחת לאפס בימי השבוע הנוכחי; אך טרם ידוע מה צפוי לאמצע החודש. החשש הוא, כפי שכבר נרמז כאן בעבר, שיום וולנטין החל ביום א' לא יגרום לביקושי-שיא, מן העובדה שהשוק המוסדי (הענקת פרחים לחברות וחברים במקום העבודה) אינו יכול להיות פעיל במיוחד. גם העובדה שימי הקרנבל מתנגשים ביום וולנטין אינה מוסיפה אופטימיות.
מאידך – יום האם הנורבגית, ובעקיפין גם יום השנה הסיני, עשויים להגביר ביקוש. הנסיון מוכיח כי ציפיות נמוכות בקרב הסוחרים עלולות לפגוע בביקוש; ואז, גם אם בסופו של דבר הקהל יחפש פרחים – לא תמיד הם יהיו זמינים בחנויות בכמות מספקת.
ה
מקורות: FH Bolbloemenbericht week 03 + ITC/MNS VBN Stat wk 03+Bulletin
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
הסוחרים פונים לממונה על הגבלים
ארגון סיטונאי הפרחים ההולנדים VGB ביקש מהרשות המפקחת על הגבלים עסקיים NMa [מוגדרת בהולנד "הרשות להבטחת תחרותיוּת"] לבדוק את הסכם הצירוף של פעילות המכרזה הפרטית TFA למערך המכרזים של פלורהולנד [ראו ידיעה בידיעון מס' 3].
טענת הארגון היא כי גם לפני-כן מרכזת פלורהולנד בידה כוח רב המונע תחרות אמיתית ומגביל את חופש הבחירה לקניית פרחים. לטענת הסוחרים גוברת העמדה המונופוליסטית של פלורהולנד גם מן המיזוג הצפוי עם מכרזות לנדגארד הגרמניות (צעד אשר קבל את אישור הרשות להגבלים). לפני המיזוג הגדול לתוך 'פלורהולנד החדשה' ערכה הרשות המפקחת מחקר מעמיק על התחרותיות בשוק הפרחים, ואחריו אשרה את המיזוג.
הסוחרים טוענים כי מאז התגבר מאוד המעמד הבלעדי של פלורהולנד.
התחרות שהיתה אמורה להתקיים בין המכרזות השונות של פלורהולנד, לפי הצהרת הכוונות בעת המיזוג, התבררה כבלתי מעשית. מכרזת פלָנטיוֹן החדשה משרתת בעיקר את הדרג הקמעונאי, ואינה מהווה חלופה אמיתית עבור הסיטונאים. וכך, טוען ארגון VGB, משלימה פלורהולנד את השתלטותה המוחלטת על המקורות לרכישת פרחים בהולנד.
המקור: VGB 26/01/10
מכרזת 'פלנטיון' תחל לפעול בקרוב
מיד למחרת 'יום וולנטין', ב-15 לפברואר, תחנך מכרזת Plantion החדשה בעיירה Ede שבמרכז הולנד.
כזכור, מכרזה זו נולדה ממיזוג שתי המכרזות האזוריות הקטנות ZON בדרום מזרח הולנד, ו-Vleuten שליד אוטרכט.
בנית המרכז המסחרי החדש התבצעה למרות התנגדות פלורהולנד, שהיתה שותפה חלקית בארגון שהתמזג.
המכרזה, כמו שני הגופים שהקימו אותה, מתמקדת בשוק המקומי. קיימים 'הסכמי-נדידה' של מגדלים בין מכרזות פלורהולנד לפּלנטיוֹן.
המקור: Plantion.nl 28/01/10
מחקר 'מאשר' משלוח ימי של פרחים
מוסד המחקר של אוניברסיטת וָוכנינגֶן ההולנדית מקיים זה כמה שנים מחקר יישומי מסודר אודות הובלה במכולות של פרחי קטיף.
בהולנד המשמעות היא עבור משלוחי ים ורכבת. לאחרונה פורסמו מסקנות (ביניים?) של המחקר. המסקנות מתיחסות לשורה של מיני וזני פרחים שונים. בכל הניסויים נבדקה שהות במכולה במשך 12 ימים לפחות, בטמפ' בתחום Cº2 – º0.5. באופן כללי מכריזים החוקרים כי הובלת פרחים במכולות מבוקרות היא אפשרית, בכפוף לתנאים מוקפדים, ובלבד שהאיכות הבסיסית של הפרח היא טובה.
באשר למוצרים השונים מתפרסמות הנחיות מפורטות. המעקב בוצע כמובן אחרי פרחים המיוצרים בהולנד. נביא כאן מספר ממצאים חשובים:
וורדים וליזיאנטוס נמצאו "בלתי מתאימים להובלה ממושכת במכולה" להוציא זנים מסוימים שסיכויי ההצלחה שלהם גבוליים. הגורם לאי-הצלחה הוא בוטריטיס. נסיונות חלקיים הראו סיכויים קלושים בלבד להצלחה גם לדלפיניום, אדמונית, איריס, הורטנסיה, ולילך; אך המסקנה לגביהם אינה סופית.
אמריליס נמצא מתאים מאוד להובלה. כמה זנים עמדו יפה גם אחרי 19 ימים. כמה זנים חלשים זקוקים להתאוששות במים למשך יום עם ההגעה לנקודת המכירה.
נרקיסים יכולים להגיע לתוצאות טובות, ובלבד ששלב הקטיף הוא אופטימלי. אריזה 'זקופה' (אנכית) נתנה את התוצאה הטובה ביותר.
שושן – רוב הזנים יכולים לעמוד יפה בהובלה במשך 12 ימים. ישנם זנים הסובלים לעתים מנזקי קור – הצהבת עלים או כתמים על הפרח – ולכן מומלץ להוביל בטמפ' שלא תרד מ-º2.
פרזיה יכולה לעמוד יפה בהובלה עד 14 ימים; אך ההצלחה מותנית באופן קריטי בתנאים: קטיף 'בוסר', טיפול בחומר משמר לפני ואחרי המשלוח, והובלה במים בטמפ' של º0.5. בחינת זנים נמשכת במסגרת הניסויים.
המקור: Logistiek.nl 18/01/10