חדשות פלורהולנד
במכרזת פלורהולנד אלסמיר, בטריבונה E, יוחל באמצע מרץ בהרחבת המבצע שהוכתר בשם 'אמינות בראש'. זוהי הרחבה של ההפעלה הנסיונית שכבר פועלת זה זמן בשעון 9 בחרציות. מטרת המבצע היא יישום המדיניות של ביטוי מעשי לאמינות הנתונים שממלא המגדל בתעודת-המכרזה. קבוצות מכירה בהן מצאה הביקורת טעויות בנתונים – מועברות לגוש-מכירות נפרד, המובא למכירה בסוף התור. בפלורהולנד מאמינים שבדרך זו יינתן ביטוי הולם והוגן לנתונים אמינים בעת קביעת המחיר ע"י הקונים.
ה
מקור: FloraHolland Nieuws 18/02/10
כל השעונים מקרינים תמונות בריינסבורג
החל מ-16 בפברואר נמכרים כל פרחי הקטיף בריינסבורג כשתמונתם מוקרנת לצד השעון.. ב'מכרז בהדמיה' נמכרים פרחים שאינם מוצגים לפני השעון, ואילו ב'מכרז נתמך תמונה' הפרחים עוברים לפני השעון – ובמקביל מוקרנת תמונת המוצר לצד השעון. למגדל ניתנת אפשרות לספק תמונה, אשר תלווה את מכירת התוצרת שלו. באין תמונה ששלח המגדל – תוקרן תמונה ממאגר התמונות הסטנדרטי, לפי קוד הזן. לקבוצות מעורבות, או לקוד 'שונים' אין תמונות במאגר הכללי, ולכן לא תוקרן תמונה אם לא סופקה כזו ע"י המגדל. כזכור, מכרזים 'נתמכי תמונה' מתקיימים כשלב-ביניים, כדי לאפשר למגדלים ולקניינים לתרגל את השימוש בתמונה בתהליך המכירה, לקראת מעבר עתידי ל'מכרז בהדמיה', שבו אין הפרחים מוצגים בעת המכירה. עם-זאת, מכרזים 'נתמכי תמונה' יעבדו בריינסבורג בכל הפרחים, גם באלה שאין כוונה להעבירם למכרזים בהדמיה בטווח הקרוב. הנוהל החדש כולל גם את העציצים הפורחים של פרחי-פקעת – 'פקעת בעציץ'.
במכרזת וֶנלו מתאמצים לשפר את האיזון בין היצע לביקוש, כדי לשמר את הפעילות העסקית עד למועד מיזוג השעונים עם שתי המכרזות הגרמניות השכנות, הצפוי לפעול מן הסתו הקרוב. לשם-כך חוזרים עתה על מבצע 'לקוח חדש לוֶנלו', שהניב תוצאות מרשימות אשתקד. במסגרת המבצע מבטיחים פרס כספי לכל לקוח שמביא קניין חדש למכרזה. גם הלקוח החדש זוכה לפרס-עידוד. על כל לקוח שהתמיד לקנות ברציפות עד תום השנה, והגיע לפחות למחזור קניות מסוים, זוכה 'המגייס' לבונוס כספי משמעותי. אשתקד גויסו 75 לקוחות חדשים; רובם התמידו גם השנה.
בשוקי הפרחים באירופה
"כשאין מחירים – יש הסברים", נהוג לומר בחוגי המסחר (כל סוגי המסחר). וכצפוי – פרשני השוק מרבים לספק הסברים מדוע היו מכירות חלשות ליום וולנטין בשנה זו. העובדה שכולם, אבל כולם, נותנים הסברים זהים – מעידה שכנראה אלה הן הסיבות למסחר חלש, יחסית:
א) מזג אוויר קר מאוד, אשר שיתק את מסחר-הרחוב
ב) העובדה שיום וולנטין חל ביום ראשון, מה שמפחית מאוד את הענקת הפרחים במקום-העבודה
ג) העובדה שימי הקרנבל נחוגו השנה במועד זהה לוולנטין – בימים אלה מוציאים יותר כסף על משקאות מאשר על פרחים, וגם חנויות רבות אינן פועלות.
השוק היחיד ממנו דווחו על מכירות "טובות ביותר" הוא נורבגיה, שם חגגו השנה את יום האֵם ממש ביום וולנטין; אבל ברור להם שריכוז שני חגי-פרחים חשובים למועד אחד רק יפגע בסך-כל המכירות לאורך התקופה. היבואנים במדינות שונות העריכו כי השנה יִיבאו פרחים בהיקף של 70%-60 בלבד מההיקף 'הרגיל' לימי וולנטין [אם-כי מותר להטיל ספק: שהרי היקף המכירות במכרזות הולנד ירד רק ב-3.5%- בכמות, וב-20%- במחזור, לעומת 2008; אולי הפגיעה ביבוא הישיר היתה חמורה יותר] מאפיין נוסף המשותף לדיווחים מכל חלקי אירופה הוא ההיסוס בהזמנות.
בגלל הגורמים שנמנו לעיל היתה זהירות-יתר בקרב סיטונאים וקמעונאים, והם העבירו הזמנות ממש ברגע האחרון. יבואנים וסיטונאים דיווחו על 'מחסנים נקיים' בהגיע החג; מה שמעיד לכאורה על הפסד הזדמנויות: אילו היו עוד פרחים זמינים –אולי היו נמכרים. אך מאידך, מחירי ראשית השבוע האחרון, מיד אחרי החג, היו מאוד נמוכים במכרזות; מה שמעיד בד"כ על 'מלאים מתים' בחנויות הקמעונאים.
אם תרצו – עוד קצת 'בִּלבּוּל' במערכת ההסברים והתירוצים… מבריטניה נשמעו תלונות קשות על איכות הוורדים מדרום-אמריקה, שהיו בהם פרחים "מגולגלים" באיכות ירודה. ואילו משוויץ התלוננו יבואנים על העובדה שוורדים מאקוודור הגיעו בימים האחרונים לפני החג במחירים מוזלים, מה שפגע קשות ביבואנים שרכשו וורדים בעוד-מועד ושילמו מחיר מלא.
'יום פרחים' חשוב כבר עומד בפתח – 'יום האשה הבינלאומי' שנחוג ב-8 במרץ. בעבר היה זה אירוע פרחים חשוב רק במדינות מזרח-אירופה; עכשיו טוענים בחוגי המסחר כי חג זה חודר באטיות ובבטחה גם להרגלי קניה של מדינות אירופאיות נוספות; תופעה של השפעה הדדית בין תרבויות מזרח ומערב אירופה. בפלורהולנד טוענים כי ביקושים ממזרח אירופה כבר הורגשו בשבוע שעבר(!); מדובר בסוגי פרחים בעלי חיי-מדף ארוכים, כמו חרציות ושושן, אך גם זנים 'חזקים' של צבעונים וורדים; הלקוחות, מסתבר, למדו לרכוש בתבונה, בהתאם לסוג הפרח, ולאגור פרחי-איכות זמן רב מראש. עוד סיבה להיות אופטימיים…
השוואה רב-שנתית של מכירות וולנטין בשעוני מכרזת פלורהולנד אלסמיר
באדום = פחות מ-2010
בירוק = יותר מ- 2010
הנתונים נאספים ע"י MNS/ITC ממכרזת אלסמיר מאז 1998. ייתכן שוני בין ערכים אלה לבין הממוצע בכלל המכרזות, בגלל שוני במבחר המוצרים. הנתונים מובאים כאן לצורך ההשוואה בין השנים, וחשיבותם היא בערכים היחסיים.
יש להסתייג מעט מהשוואת 'אחד לאחד' בין השנים, מאחר וימי המכירה אינם זהים, כשיום החג נופל בימים שונים בשבוע. (2010 – ראשון; 2009 –שבת; 2008– יום ה'; 2007 – יום ד'.)
'עונת וולנטין' השנה היתה מהגרועות בין 13 השנים האחרונות; דומה לאשתקד; אך לאו דווקא הגרועה ביותר.
מחזור המכירות של פרחי קטיף במכרזות ההולנדיות בשלושת השבועות לקראת יום וולנטין ב-2010 היה נמוך ב-5%- מזה של 2009, וב-20%- פחות ממכירות 2008.
בטבלה הבאה – תוצאות השוואתיות של מכירות כל המכרזות בארבע השנים האחרונות, עם פירוט נתוני כמה מוצרים מובילים.
ה
מקורות: FH Bolbloemenbericht week 06 + ITC/MNS Floriculture Bulletin
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
תורכיה תחתור להגדיל את יצוא הפרחים
ארגון יצואני הפרחים של אנטליה הצהיר על תחזית להגדלת יצוא פרחי קטיף בשנת 2010 בשיעור 20%+. היעד שהוצב הוא 60 מיליון $ (לעומת כמעט 50 מיליון ב-2009, שהיו גידול של כ-8%+ לעומת 2008). [ראו גם ידיעה בידיעון משבוע מס' 45/2009; שם הוסבר כי הגידול ביצוא ב-2009 נבע למעשה מהקפאון המוחלט בשוק המקומי בתורכיה]
הארגון מציב לתורכיה יעד שאפתני של יצוא פרחים בסך 500 מיליון $ עד שנת 2023, שנת יובל המאה לרפובליקה התורכית. את התנופה הגדולה, מאמינים בארגון היצואנים, תעניק לענף שלהם תערוכת הפרחים הבינלאומית 'אֶקספּוֹ', המתוכננת להתקיים באנטליה בשנת 2016, אשר תביא להכרה בינלאומית בפוטנציאל הגדול של אזור אנטליה לגידול פרחים.
הנתונים עד כה אינם ממש תומכים ביעדים השאפתניים הללו: ב-2009 יוצאו להולנד פרחים תורכיים בהיקף 8.5 מיליון $, לבריטניה – 8 מיליון, לגרמניה 5.5 מיליון $, והשאר – כ-27 מיליון – התחלקו בין עוד 49 מדינות; בראשן רוסיה, מדינות הבלקן, ומדינות המפרץ.
דוברי הארגון מסרו כי חלה עליה ביצוא למדינות המזרח-התיכון. עם-זאת, ראשי היצואנים מודעים לכך כי רק ביסוס השוק המקומי יביא לפיתוח יציב של הענף; "יש להביא לכך שהצרכן התורכי יתיחס לפרח כמוצר בסיסי, יחד עם לחם ומים" [ציטוט מדויק של התרגום לאנגלית מדברי הבעלים של חברה גדולה…]
המקור: ANSAmed 01/02/10
צריכת האנרגיה בחממות ההולנדיות מתיעלת
מחקר שנעשה לאחרונה ע"י אוניברסיטת ווכנינגן מצא כי בין השנים 1980 ל-2008 ירדה בהולנד צריכת האנרגיה ליחידת ייצור בחממות ב- 70%(!).
כלומר: ייצור וורד או פלפל אחד צורך כיום 30% מכמות האנרגיה שצרך לפני 30 שנה. בכך הקדים הענף והגיע ליעד שהוצב בפניו לשנת 2020. [כך ניתן להבין חלק מהגורמים המאפשרים למגדלים בהולנד להמשיך ולעמוד בתחרות עם ייצור בארצות חמות; בשנות השמונים נחשבה ההוצאה לחימום כחיסרון היחסי העיקרי של הולנד, כמו-גם היתרון היחסי העיקרי של ישראל] עם-זאת, שיעור השימוש במקורות אנרגיה בת-קיימא (שאינה מתכלה) היה אשתקד עדיין רק 1.2% בחממות; היעד שהוצב לענף הוא להגיע בשנת 2020 לשיעור של 20% ממקורות בני-קיימא.
היעד השאפתני של הענף הוא להגיע עד 2020 לתפעול מסחרי של חממה 'ניטרלית לאקלים'. באמצעות הפרוייקט 'חממה כמקור אנרגיה' מנסים לבנות חממה שכמות האנרגיה שהיא מייצרת זהה לכמות שהיא צורכת. בשנת 2010 יפעלו ב-64% ממשקי החממות מערכות להספקת חשמל לגורמים חיצוניים WKK, המוֹכרוֹת לרשת הארצית עודפי חשמל מהגנרטור הפרטי שלהן.
מערכות אלה מסוגלות לספק כבר השנה כ-10% מכושר ייצור החשמל בהולנד. אך שיטה זו, המביאה לחיסכון כלכלי, אינה מקילה את כמות פליטת פד"ח במדינה; היא אפילו מגדילה את סך פליטת CO2 של ענף החממות. המאמצים בתחום נמשכים, והממשלה מעודדת. לאחרונה נודע כי שותפות של ארבעה מגדלים במזרח הולנד זכתה לחבילת מימון (מענקים, ערבות להלוואות, וערבות להצלחה) בסך 4.5 מיליון €, למען קידוח עמוק להפקת חום תת-קרקעי.
המקורות: Bloembollenvisie + Bloemisterij 29/01/10
מרכז המחקר של אוניברסיטת ווכנינגן, בשיתוף עם חב' TNO, מנסים לפתח שבב או חישָן אשר יאפשר, בעלות סבירה, לעקוב אחרי תנאי הסביבה של המוצר לכל אורך שרשרת-הטיפול.
אמצעי כזה יאפשר למגדל הפרחים לפקח על תנאי הטמפרטורה, הלחות, והחשיפה לאור במסלול הטיפול במוצר, ובהתאם לכך להעניק אחריות לחיי המדף של המוצר.
המקור: Vakblad vd Bloemisterij 03/02/10