אנליסטים וכלכלנים של חברת Union, חברת המחקר הגדולה בבריטניה בתחום של חקר חברות פרטיות ערכה מחקר שכלל את הנתונים של 350 חברות הרשומות למסחר בבורסה של לונדון, בריטניה.
הצוותים בדקו את המאזנים ונתוני החברות (חברה הרשומה למסחר בבורסה מחויבת בהצגת הנתונים שלה) והמסקנה אליה הגיעו החוקרים – החברות הנ"ל "תידלקו" את האינפלציה הרבה מעבר לעליית המחירים שהייתה אמורה להיות עקב עלית מחיריהם של חומרי הגלם או שכר העבודה.
המחקר מראה כי רשתות השיווק, הסופרמרקטים, חברות יצרני המזון וחברות ההובלה וההפצה של המוצרים הן בין מאות החברות שהעדיפו להגדיל את ריווחיהן וזה לטובת בעלי המניות וחלוקת הדיבידנדים שלהן וזה תוך העלאת מחירים, מה שמביא את הצרכנים למשבר בעלויות המחייה, המשבר הקשה ביותר במאה הנוכחית.
המחקר הראה כי ל- 350 החברות המדורגות ב"טופ" של החברות הנסחרות בבורסה, הרי הרווח הממוצע (הכנסות פחות הוצאות) עלה מ- 5.7% במחצית הראשונה של 2019 ל- 10.7% במחצית הראשונה של 2022. המשמעות – הרווחים של חברות אילו קפצו ב- 89% בין שתי התקופות המופיעות כאן לצורך ההשוואה.
שלושת רשתות השיווק הגדולות ביותר באנגליה המהוות כמעט מחצית משוק הרשתות (אגב, באנגליה מרבית רכישת הפרחים מתבצעת ברשתות השיווק), טסקו, סיינסבורי ואסדא, צברו ביחד בשנת 2021 רווח של 3.2 מיליארד פאונד אנגלי, סכום כפול מזה שהיה לשלושת הרשתות ביחד בשנה שלפני פרוץ הקורונה. גם חברות בין לאומיות לייצור מזון דוגמת "נסטלה" דיווחו על עליה משמעותית ברווחים בתקופה זו.
על פי הדוח, במסגרת "הסכמה שבשתיקה" חברות רבות למעשה ניפחו את המחירים של מוצרים רבים וזה גם ללא שום קשר למה שהיה נתפס כבעייתי כמו אספקת והובלת חומרי הגלם, תקופת המגפה או חומרים שמקור האספקה שלהם נפגע עקב המלחמה במזרח אירופה.
המקור: 15-03-2023 Horti Daily