נתונים שמפרסם איגוד הסיטונאים ההולנדים ה- VGB, מראים כי ברבעון הראשון של שנת 2023 בחודשים ינואר / מרץ, ירד הייצוא של פרחים וצמחים מהולנד לכול העולם בשיעור של 4%.
מרבית חברות הייצוא ההולנדיות עמדו בתקופה זו מול ירידה מסוימת בהזמנות לחגים המשמעותיים החלים בתקופה זו: וולנטיין, יום האישה הבין לאומי ויום האם האנגלי, חגים המהווים בדרך כלל שיאים של ביקוש ואספקה בשלושת החודשים הראשונים של השנה.
הירידה של 4% ברבעון הראשון של שנת 2023 העמידה את סך יצוא הנוי מהולנד על מחזור של 1.9 מיליארד €. נתונים אילו משקפים גם את הירידה בשיעור דומה לשלושת המדינות המרכזיות שהן השוק העיקרי של ייצוא מוצרי הנוי מהולנד: גרמניה, בריטניה וצרפת.
את הירידה המשמעותית ביותר חוו היצואנים ההולנדים מהייצוא לבריטניה, מדינה שהיא יעד הייצוא מספר 2 של מוצרי הנוי מהולנד, ירידה של 10.8% בתקופה זו. המכירות לגרמניה ירדו בשיעור של 4.3% ולצרפת ירדו בשיעור של 9.4%. עליה לא גדולה נרשמה בתקופה זו בייצוא לאיטליה ולאוסטריה.
בתוך שלושת חודשי הרבעון הראשון, מציין הדוח כי בחודש מרץ נצפה שינוי מה במגמת הירידה, כאשר ייצוא הפרחים עלה ב- 2.4% וייצוא הצמחים עלה בשיעור קטן יותר 1.6%. שינוי זה מגיע לאחר 10 חודשים של ירידה מתמשכת בייצוא מהולנד ועדיין לא ברור אם משמעותו שינוי במגמה.
מכירות הפרחים ליום האם האנגלי, החל תמיד בחודש מרץ, לא היו השנה מה שנקרא "משנות מגמה" בייצוא מהולנד לבריטניה. הדוח אינו מפרט מה הסיבה לירידה זו בייצוא לבריטניה. האם זה בגלל הקשיים במשלוחים לבריטניה לאחר התנתקותה מהשוק המשותף והקשיים המנהלתיים שהוטלו על הייצוא, או אולי בגלל האינפלציה במדינה, או אולי שתי הסיבות גם יחד.
מנכ"ל ארגון הסיטונאים יאן ואן דאם Jan Van Dam, מוצא גם נקודות אור: "התחזית לרבעון הראשון הייתה קשה הרבה יותר. נחזתה ירידה של 10% עד 15% בייצוא כאשר בפועל הירידה הייתה כאמור קטנה יותר". באשר לרבעון הקרוב, אומר המנכ"ל כי קשה להעריך את הצפוי, אם כי מזג אוויר טוב ברחבי אירופה בהחלט יכול להביא להגדלת הביקוש למוצרי נוי ושינוי המגמה.
המקור: 18-04-2023 Flora Culture International