חדשות פלורהולנד
עם התמשכות הקפאת ההליכים סביב חב' אגרקסקו, והנמכת הציפיות באשר לרכישת החברה כ'עסק חי', גברו ההכנות של גורמים שונים לבניית אלטרנטיבה ראויה לתפקידים שממלאת 'אגרקסקו' עבור מגדלי הפרחים המספקים לפלורהולנד.
בשבוע האחרון הסתמנה נכונות לשיתוף פעולה בין יוזמות של קבוצות שונות, שכוללות גם שימוש בתשתיות קיימות. בגלל רגישויות במגעים, ובתקווה שמאמצי הנאמן להחיות מחדש את אגרקסקו אולי בכ"ז יצליחו – נמנעו הגורמים הפעילים לחשוף את הפרטים המלאים בשלב זה.
פלורהולנד הביעה נכונות לסייע ולהעניק תמיכה להקמת ארגון חדש בישראל אשר יבטיח הענקת שרותים נאותים למגדלים שלה, ובלבד שתהיה זו התארגנות שתמנע את פיצול ציבור המגדלים למספר רב של ארגונים קטנים וחלשים.
נאמן אגרקסקו מבטיח ומקיים העברת הפדיון למגדלים עבור המשלוחים שמבוצעים מאז הקפאת ההליכים.
המסר למגדלים בשלב זה הוא שלא לנקוט צעדים פזיזים, ולהמתין להתפתחויות. בקור רוח.
נמשיך לעדכן אתכם באמצעות אתר הידיעון והדואר האלקטרוני.
כפי שכבר נמסר כאן [ראו ידיעון מס' 25], הזמינה פלורהולנד עבודה מיוחדת ממשרד הייעוץ 'רולָנד בֵּרגר', לגיבוש האסטרטגיה של הארגון לקראת 2020. פרטי ההמלצות של היועץ טרם פורסמו, אך דיונים בפורומים פנימיים שונים כבר מתקיימים, כמו-גם התייעצויות עם נציגי המסחר. הכל במטרה לגבש אסטרטגיה רב-שנתית לפלורהולנד (שמשמעותה היא, למעשה, לענף כולו). לאחרונה העניק המנכ"ל טימו הוחֵס ראיון לעיתון הכלכלי החשוב בהולנד Financiele Dagblad – עם הפָּנים לעולם העסקים; ואילו היו"ר בּרנָרד אוֹסטרוֹם פרשׂ את חזונו ב'מגזין פלורהולנד' – עם הפנים לחברי הקואופרטיב. מתוך ראיונות אלה אנו מביאים כאן את עיקרי הדברים.
הנחות העבודה הן:
עד 2020 יגדל שוק צריכת הפרחים והצמחים באירופה מ-26 ל-32 מיליארד €. עיקר הגידול יתרחש במגזר הרשתות הקמעוניות, ובשוקי מזרח אירופה.
ללא שינוי במדיניות הקיימת – עלול נתח השוק של הולנד בשוק הפרחים באירופה לרדת מרמתו הנוכחית, שהיא כ-40%.
קיים פוטנציאל של 1 עד 1.5 מיליארד € של 'ערך מוסף' שניתן להפיקו מהמוצרים, אם היצרנים ושאר השחקנים בשרשרת-הערך ישכילו לשתף פעולה בפיתוח קונספט-שיווקי, וב-'ניהול קטגוריות'.
לכן פלורהולנד תפעל למען:
עידוד וייזום מסגרות לשיתוף פעולה לאורך שרשרת-הערך, ויצירת דרכי רכש חדשות.
חיזוק המערכת ההולנדית ע"י שיפור הנגישות עבור שותפים בינלאומיים בתחומי הייצור והמסחר. המטרה תהיה יצירת יתרונות לאלה שמשתמשים במערכת ההולנדית.
בו זמנית – חיזוק מערכת השעונים הקיימת.
אכן, הסיסמאות שנזרקו לחלל עד כה אינן מבהירות מה וכיצד אמור להתבצע. עם-זאת, יש כוונה להריץ בקרוב 'פּילוט' של מסגרת שת"פ – 'קונסורציום' של מגדל(ים), יצואן, ורשת קמעונית.
ניכר בדברי ברנרד אוסטרום שהוא צופה ביקורת מצד חברים 'קטנים' בקואופרטיב, כאילו החזון החדש מופנה כולו אל היצרנים הגדולים, שרק הם יהיו מסוגלים לקיים שִׁתופֵי פעולה ארוכי-טווח עם הרשתות הגדולות. לכן הוא טורח לחזור ולהדגיש, כי אין כוונה לפתח את נתיבי המסחר החדשים על-חשבון אלה הקיימים, אלא כתוספת להם, וכי מערכת השעונים תמשיך להוות את הלב של המכרזות. שני המנהיגים מדגישים כי פלורהולנד אינה מתכוונת למלא תפקיד מסחרי כלשהו בשיתופי הפעולה המתוכננים, אלא להיות גורם יוזם ותומך בלבד. "פלורהולנד תוסיף להיות ארגון של מגדלים, המופעל ע"י המגדלים, למען המגדלים" מצהיר היו"ר.
גיבוש האסטרטגיה לפרטיה יעשׂה תוך התיעצות מתמדת עם המגדלים. לשם-כך יזורז התהליך של יצירת 'ועדות מוצר' יציגות, שידונו ויביאו לידי ביטוי את האינטרסים של יצרני המוצרים השונים.
המקורות: Financiele Dagblad 26/07/2011+ FloraHolland Magazine #6-2011
בשוקי הפרחים באירופה
הקיץ הגשום ברוב חלקי אירופה ממשיך להיטיב עם שוק הפרחים. ההספקה ההולנדית נמצאת בפיגור ניכר אחרי הכמויות של אשתקד, והצרכנים נאלצים להִשאר בבית, ולכן חלקם קונים פרחים גם בעונה שבדרך-כלל מוקדשת כולה לחופשות. ימים יפים המגיעים מדי פעם גורמים לשינויים יומיים בשוק, אך הסיכומים השבועיים מראים על רמה גבוהה של מחירים, יחסית לשנים עברו.
בניגוד להספקה ההולנדית המצומצמת, הרי שהספקת הוורדים מיבוא גדלה הרבה לעומת אשתקד. בשבוע 29 היו במכרזות כ-43%+ יותר וורדים מיבוא מאשר בשבוע המקביל אשתקד, ובשיעור דומה גם לעומת 2009. ועדיין המחיר הממוצע לא נפגע.
הצטיינו במחיר גבוה במיוחד בשבוע 29: אסטר, גרברה, וורוניקה, דלפיניום, טרכליום, נוריות, פרח שעווה, קורטם, ושושן לסוגיו. בלטו במחיר נמוך מאשתקד: היפריקום, נץ חלב, סולידגו, ורודבקיה. בסוף שבוע 29 ניכרה ירידה ברמת המחיר, שנמשכה גם בשבוע 30, אך לא נראה שחלה תפנית דרמטית במגמות.
התחזית לשבוע הקרוב בהולנד מצביעה על המשך העננות והגשם, עם הפסקות קצרות.
הדיווחים מן השווקים השונים אינם מצביעים על גידול מיוחד בביקושים בחודש האחרון; לכאורה – סתירה בין תוצאות המכירה במכרזות, לבין תיאורי המצב של הסוחרים. ההסבר טמון ככל הנראה במבנה המסחר: היבוא הישיר לגרמניה, שוויץ, וצרפת הוגבל מראש ע"י היבואנים, בהתאם לעונה, כך שלא נוצר לחץ כמויות בשווקים הללו. ואילו בהולנד הורגש, כאמור לעיל, מחסור בהספקה המקומית, וזה אִפשֵׁר הגדלת משלוחים מיבוא. הוורדים מאפריקה מִלאו אפוא את החלל שנוצר ע"י מחסור בפרחי-קיץ ופרחי-פקעת הולנדים.
בכל-זאת, היו גם חריגים:
בארצות סקנדינביה החלו ראשוני הנופשים לשוב הביתה, ושם אכן מציינים גידול משמעותי בביקושים. מה גם שמזג האוויר אילץ את הצרכנים להשאר בבית, ולכן רכשו יותר פרחים.
בנורבגיה, שסבלה מאסון הטרור הנורא, נגמר מלאי הפרחים במדינה בתוך מספר שעות, כשהציבור רכש פרחים כדי להביע תנחומים. הממשלה הסירה מיד את ההגבלות העונתיות על יבוא (שנועדו להגן על היצרנים המקומיים) והיצואנים ההולנדים אכן סיפקו את הביקוש בתוך 24 שעות. אירוע מצער כזה אינו יכול להשפיע על מצבו הכללי של השוק; אך הוא ממחיש את הרגישות הגבוהה של שוק הפרחים ל'מצבי-רוח לאומיים', וגם את התפקיד המרכזי שממלא המסחר ההולנדי בתגובה מהירה לכל שינוי בביקושים ברחבי אירופה.
מקורות: FH bolbloemen wk 29, ITC/MNS Bulletin & VBN wk 29
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
אנשי הענף המתכננים טיול/חופשה בהולנד בימי קיץ אלה יוכלו לשלב בילוי משפחתי עם העשרה מקצועית, בשני אירועים העומדים להתקיים בזמן הקרוב.
'התהלוכה המושטת' Varend Corso Westland 2011 [למעשה צריך לקרוא לה 'מַשָׁט הפרחים', אך נמָנע מכך בגלל קונוטציות צורמות לישראלים…] בנאלדוויק ובסביבתה, תתקיים בימים 5, 6, ו-7 באוגוסט. כל יום השָיט בכיוון אחר. פלורהולנד משתתפת השנה בסירה שתכלול הופעת אמני-קרקס, לרגל שנת המאה למכרזות הפרחים. 60 סירות ישוטו לאורך 70 ק"מ, מקושטות בפרחים, פירות, וירקות. לפרטים באנגלית: www.thehagueonline.com
התערוכה הלאומית לפרחי קיץ בכנסיה העתיקה בנאלדוויק, תערך השנה, בפעם ה-25, בימים 11 עד 14 באוגוסט. נושא השנה הוא 'חלום ליל קיץ'. בתערוכה ישולבו קונצרטים. לפרטים (חלקם באנגלית) – www.zomerbloemen-tentoonstelling.nl
המקורות: BloembollenVisie 29/07/2011 + FloraHolland Nieuws 28/07/2011
והכל בזכות האדמונית. פריחתה הטבעית של האדמונית באלסקה היא בין יולי וספטמבר. בעונה זו אין כמעט הספקה ממקורות אחרים בעולם. ערנות של סוחרים בארה"ב, יחד עם יוזמה של חוקרי חקלאות באלסקה הביאו להתארגנות לגידול ושיווק פרחי אדמונית. [ראו דיווח קודם בידיעון מס' 32 משנת 2010, כולל קישור לכתבה מפורטת newsminer.com].
מסתבר שאכן בתקופת הקיץ קיים ביקוש רב לאדמונית, בעיקר עבור מסיבות חתונה, ואפשר לפדות מחירים טובים לפרח זה, כאלה שמצדיקים את הגידול וההטסה מאלסקה. בתמיכה ובסיוע של צוות אוניברסיטת פיירבנקס הקימו המגדלים את 'התאחדות מגדלי האדמונית של אלסקה', בה חברים היום 47 מגדלים פעילים, רובם מגדלים פחות מ-10 ד', בפיזור גיאוגרפי נרחב. הגוף הזה זוכה להצלחה בארגון היצוא [לא נמסר בכתבה מהו המבנה הארגוני של היצוא].
האדמוניות גדלות בשטחים פתוחים. את מנת הקור החיונית להם מקבלים הצמחים בחורף באדמה, כששכבת קש ושלג מגינה עליהם מטמפרטורות קיצוניות.
באוניברסיטה ממשיכים לברור זנים מתאימים, ועוסקים בניסויים להובלה במשאיות לרחבי ארה"ב. הם מקווים שבעקבות האדמונית יהיה גם גידול של פרחים אחרים, וסִמנו את הלילך והדלפיניום כמועמדים לפיתוח מסחרי.
המקור: Newswinner.com 05/07/2011
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
דלפיניום 'קיסי סגול כהה'
Delphinium El Kissi Dark Purple
זן בעל גבעול יציב, ובעל חיי-אגרטל ארוכים.
זמין בנאלדוויק, למשך כ-3 שבועת, סה"כ 7,000 גבעולים. יהיה שוב בחודשים ספטמבר ואוקטובר, למשך כ-5 שבועות.
המגדל: Westendorp VOF
קוד המוצר: עדיין בתהליך אישור
המקור: Nieuwsbrief FleurPrimeur week 30/2011