חדשות פלורהולנד
אגרו-משוב 2011 – מפגשים מרגשים
בתערוכה החקלאית הבינלאומית השנתית אגרו-משוב, שהתקימה בגני התערוכה בת"א בימים 3-2 במרץ, הציגו חברות רבות ושונות את פעילותן בתחום החקלאות. גם פלורהולנד נטלה חלק פעיל בתערוכה. בשם הצוות שהגיע מהולנד כותבת אפרת [אנו מתצלים על האיחור בפרסום, שנבע מתקלה טכנית]:
היה מחמם את הלב לפגוש ולשוחח עם מגדלים כה רבים – כ- 150 איש – שנענו להזמנתנו, טרחו ובאו, ופקדו את ביתן פלורהולנד, ועוד רבים אחרים אתם אנו עובדים בשיתוף פעולה מתמיד בחיי היום יום, כמו אגרקסקו, אביב וערבה אופטימום, מדריכים חקלאים, ועוד ועוד.. כמו כן, זכינו לביקור חטוף של שרת החקלאות ופיתוח הכפר הגב' אורית נוקד [בתמונה] שכמובן קיבלה זר פרחים, פרי עמלם של מגדלינו.
בשמי בשם כל חברי שלקחו חלק בביתן, תודה לכולכם. הפכתם את שני ימי התערוכה לתוססים, ומלאי עניין ותוכן. שמחנו מאד לארח אתכם. אנו מצפים לראותכם גם באגרו-משוב הבאה.
פלורהולנד במפגש מגדלי נוריות בישראל
ביום 28 בפברואר נערך מפגש נוריות במשק פרנק בגבעת-חן. בכנס השתתפו מדריכים, ספָּקי פקעות, וגם צוות מפלורהולנד לקח בו חלק: רותי מבקרת האיכות, אפרת אשת הקשר מנאלדוויק, וגם עדה – הנציגה בישראל. אפרת, שהשתתפה במפגש מגדלי נוריות בהולנד שנערך לאחרונה, מסרה את רשמיה מהפגש ההולנדי, בליווי סטטיסטיקה מנתוני פלורהולנד אודות התפתחות שוק הנוריות בשנים האחרונות באופן כללי לפי עונות וזנים, וההתפתחות בעולם לעומת ישראל. רותי ענתה על שאלות המגדלים בענייני איכות.
נמסר כי במפגש ההולנדי הוצגו זנים חדשים שהצליחו מאוד באיטליה, אך בהולנד הם נותנים תוצאות חלשות, בגלל הבדלים בתנאי האקלים.
במשק פרנק, בו נערך מפגש המגדלים, מתקיים, זו השנה השמינית, מבחן זני נוריות. המדריכה שרה'לה גוטמן הסבירה: "השנה נבחנו כ-60 זנים, זני אלגנס- טיפוח איטלקי, וזני פריאנדין- טיפוח צרפתי. השנה נבחן גם זן ישראלי – הזן 'אביב'. מטרת מבחן הזנים היא לאתר זנים איכותיים בעלי פקע גדול, גבעול עבה ויבול גבוה בתקופת היצוא הקצרה. שיווק הנוריות העיקרי מישראל לאירופה הוא בחדשים דצמבר, ינואר, ומחצית פברואר. לאחר מכן המחירים יורדים, כשהאיטלקים והצרפתים חוזרים לשוק עם פרחים איכותיים יותר. חשוב לכן לאתר זנים איכותיים שעיקר היבול שלהם מתאים לתקופת השווק מישראל".
המידע רוכז ונמסר ע"י אפרת וינר
יריד המסחר של פלורהולנד בנאלדוויק היה מוצלח
"התבונן, השווה, קבל השראה, ומסור הזמנה". זה היה המסר המרכזי של פלורהולנד ללקוחות שבִּקרו ביריד המסחרי בנאלדוויק בימים 11-10 במרץ. ואכן, ב-500 דוכנים מסחריים של יצרנים, ובעוד מספר 'איים' שריכזו נושאים מרכזיים, היו למבקרים אין-ספור הזדמנויות להתבונן ולהשוות. מבקרים רבים מאוד מִלאו את המקום בשני ימי התצוגה. היריד הזה מטבעו ממוקד בסיטונאים, ומנסה להיות עבורם גם מפגש של יחסי ציבור, בנוסף לתצוגות המקצועיות שהוא מביא.
המבקרים יכלו למצוא את כל החידושים האחרונים, אם במבחר הזנים, ואם ברעיונות שיווקיים ובהתאמת מוצרים לפלחי השוק השונים.
היריד הבא יהיה כבר ב-14-13 באפריל – יריד האביב באלסמיר, הממוקד בצמחי אדנית ומרפסת. אחריו בתור יריד הקיץ בריינסבורג, בימים 9-8 ביוני, שבמרכזו פרחי הקטיף.
'אירוע השוק של בלאסווייק' בסימן 'החיים בחוץ'
המפגש החצי שנתי בבלאסוויק, שכבר הפך למסורת, התקיים שוב בשבוע שעבר. האירוע תופס את מקומו כמפגש חשוב ויעיל בין המסחר הסיטונאי והקמעונאי בפרחים בהולנד, לבין היצרנים. הפעם היה הנושא 'לחיות בחוץ'. ההדגמות התמקדו בזרי כלה ובזרי אבלות. באופן טבעי – המדגימים הרבו להשתמש בפרחים אשר הוצגו באירוע ע"י המגדלים. המארגנים – פלורהולנד בשיתוף ארגוני הקמעונאוּת ההולנדים – דאגו למגוון פעילויות ששמרו את הקהל עסוק ומעורב. פעילות זו היא האירוע המרכזי של פרוייקט 'חבֵּק את הפלוריסט' שמטרתו לספק לקמעונאים כלים לשׁפֵּר ולבָדֵל את העסקים שלהם, ע"י העברת ידע על המוצרים ועל השימוש בהם.
האירוע נוצל הפעם להשקת פרוייקט חדש, במסגרת מסע קידום המכירות לפרחי-קיץ שנערך במימון משותף של מגדלים (כולל מגדלים מישראל), מטפחים, פלורהולנד, ומוסד קידום מכירות הפרחים BBH. היה זה 'אוטובוס הדוגמאות' [ראו בתמונה] של מבצע PurE Summer Flowers. זהו רכב שיגיע אל הקניינים עם דוגמאות של מוצרים זמינים, כדי להציגם באופן יזום בפני הסיטונאים. המיניבוס הזה הוא ניסוי, שאם יזכה להצלחה – תורחבנה פעילויות כאלה לתחומים נוספים.
תצוגת 'פרחי-קיץ' באירוע הביאה אליו באופן טבעי מוצרים רבים מישראל.
'אירוע השוק של בלאסוויק', המתקיים לקראת עונת האביב ולפני עונת הסתיו, מושך את בעלי החנויות שרואים בו הזדמנות להכיר את מבחר המוצרים והשימושים בהם. האירוע משמש הזדמנות גם עבור מגדלים המעונינים לקבל היזון-חוזר ישיר מן המשתמשים במוצר שלהם.
בשוקי הפרחים באירופה
התקווה היתה כי האפקט השלילי של הקרנבל יופחת בגלל שהשנה נחוג הקרנבל יחד עם יום האשה הבינלאומי. אך מאחר והרכישות הגדולות לרוסיה הסתימו כבר באמצע שבוע 9, הורידו ימי הקרנבל את שבוע 10 לשפל אמיתי. רק ביום ד' חלה התאוששות כלשהי. אך גם בשבוע האחרון, מס' 11, נמשכה מגמת הירידה. מזג אוויר אביבי (יחסית) במשך מספר שבועות רצופים הביא להספקה מוגברת של פרחים מקומיים, בעוד הביקוש אינו מתוגבר ע"י חג חשוב כלשהו. שיבוש המשלוחים ליפן תרם גם הוא את חלקו הצנוע לעודפים. כך קרה שלאחרונה הגיע שפל מכאיב, עד כדי 'סיבוב מלא' בשעונים, כלומר אי-מכירה והשמדה. זוהי ללא ספק תופעה נדירה ביותר במועד זה בלוח השנה. בד"כ זה קורה בקיץ.
מכל השווקים מדווחים על השינוי העונתי המסורתי במבחר המבוקש: לא עוד פרחים אדומים או כהים, אלא רק בצבעי אביב בהירים. יש ביקוש גובר לפרחי בצלים ופקעות למיניהם, אלא שאלה נשפכו לשוק בכמויות שהפרו את האיזון בין היצע לביקוש. בהשוואה לאשתקד היתה ירידה חדה ברמת המחירים, בסדר-גודל של 17%- , וזאת משום שהשנה אירועי הפרחים הבאים בתור – יום האם בבריטניה (3 באפריל), ופסחא (24 באפריל) הם עדיין רחוקים, בעוד אשתקד בשבוע זה כבר היינו בעיצומן של המכירות לאִמהות האנגליות.
תחזית מזג אוויר שצופה התקררות מסוימת באירופה, נותנת מקום לאופטימיות זהירה.
מקורות:ITC/MNS=>VBN Stat wk 10 + FH Bolbloemen wk 10
בתמונה: תצוגת פרחים ישראלים ב'אירוע השוק של בלאסוויק' בשבוע שעבר =>
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
אמנם התמונה הראשונה מאסון הטבע ביפן בה צפה העולם כולו היתה של נחשול ענק המציף שטח גדול של מנהרות פלסטיק; אך כנראה שהנזק הישיר לגידולי הפרחים במדינה לא היה גדול, מאחר והייצור מרוכז ברובו באזורים המרוחקים משטח הפגיעה הישירה. אולם המחסור בדלק ובחשמל, ושיבוש דרכי התחבורה, הסבו למגדלי הפרחים בכל רחבי יפן נזקים גדולים. גם היבוא של פרחים סבל מחוסר תקשורת, ביטול טיסות, ושיבוש שרותי קרקע בנמלי התעופה, שנאלצו לתת עדיפות לשרותי סיוע על פני השרות למטענים מסחריים רגילים. היצואנים ההולנדים המתמחים בשוק היפני דיווחו על עצירה כמעט מוחלטת של משלוחים. חלקם גם ידעו לספר על נזק ישיר לגידולים. הם העריכו כי בהמשך צפוי מחסור בהספקת פרחים מקומית ביפן. ובינתיים, פריחת הדובדבן ביפן, הצפויה בעוד כשבוע, אולי תביא קצת נחמה.
המקורות: Vakblad vd Bloemisterij 16/03/2011+FlowerFocus.Info 14/03/2011
ההכרזה על מות השעון היתה מוקדמת מדי…
פרופסור אולאף ואן קוֹטֵן מאוניברסיטת ווכנינגן [בתמונה], מומחה ל'שרשרת המוצר' בשיווק חקלאי, טען לפני מספר שנים כי שעוני מכרזות הפרחים בהולנד לא ימשיכו להתקיים לאורך זמן [וכידוע, הוא לא היה היחיד שהתנבא כך]. עיתונאי-פרחים זריז שב אליו עכשיו בראיון, כדי לשמוע את הערכתו הנוכחית, לאור העובדה שהשעונים עדיין עומדים במרכז המסחר בפרחים.
החוקר בעל המוניטין לא ממש נסוג מן הניתוח הקודם שלו, שהיה מבוסס על כך שמספר החברות הקונות במכרזות עשוי לרדת, עם המגמה למיזוגים ורכישות, היוצרת חברות גדולות יותר כל הזמן. "אם מגמה זו תמשך" אמר בראיון, "מספר הקניינים עלול לרדת אל מתחת לרמה המבטיחה תחרות אמיתית במכרזים".
עם-זאת טרח המדען להסביר כי המשך קיום המכרזות הוא חיוני ליצרנים, משום שרק בשיטת השעון המידע מהשוק הוא שקוף וידוע, וגם – כי שיווק ישיר של מגדלים יהיה עבורם הרבה יותר יקר. כדוגמה הוא מביא את ענף הירקות, שם לדבריו הורע מאוד מעמדם של היצרנים בשיווק, מאז חדלו המכרזות לפעול.
רק בעקיפין מודה איש האקדמיה כי התחזית שלו לא התממשה משום שהנהלת פלורהולנד השכילה לשנות את כללי המשחק, וכך נמנעה השחיקה ביעילות מכרזי השעון: בתשובה לשאלת המראיין הוא מסביר כי שימור מעמד המכרזות יובטח אם המכרזים יהפכו דיגיטליים, ולקוחות מכל גודל ומכל מדינה יוכלו לקחת בהם חלק, ואם פלורהולנד תקים מרכזים לוגיסטיים ברחבי העולם. כך, הוא מסביר, יהיו תמיד מספיק לקוחות להתחרות במכרזים, והשעונים ימשיכו לקבוע את המחירים. "ואכן," הוא מודה, "פלורהולנד כבר מבצעת את הצעדים בכיוון זה".
תנאי להצלחת המכרזים בהדמיה, לדברי פרופ' ואן קוֹטֵן, הוא הבטחת האיכות ע"י המכרזה. רמת האיכות היא כמובן באחריות המגדל, אך המכרזות חייבות לקבוע קריטריונים אחידים, ולוודא שהקונה מקבל מידע מלא ואמין אודות איכות המוצר.
נושא אחר שבתחום התמחותו של החוקר הוא מכירת פרחים ברשתות המרכולים. הוא מספר כי פריצת הדרך בבריטניה קרתה כאשר הרשת המובילה 'סיינסבורי' החלה להבטיח חיי-מדף של שבעה ימים. "עם-זאת" הוא מספר "במחקר שערכתי בבריטניה נמצא שרק 28% מהלקוחות היו מודעים לאחריות לחיי המדף… ייתכן אפוא שהעלייה במכירות לא נבעה דווקא מהבטחת האחריות של הרשתות, אלא מן העובדה שחיי המדף אכן השתפרו באורח משמעותי".
עתיד ייצור הפרחים בהולנד אינו מזהיר, לפי פרופ' ואן קוֹטֵן. עם העליה באיכות שלמדו המגדלים באפריקה לייצר, ועם השתכללות התובלה הימית, לא ישארו בעתיד הרבה גידולים בהם יוכלו המגדלים ההולנדים להתחרות, והם יצטמצמו לגידולים ייחודיים בלבד. כמובן שהתפתחויות בתחום שערי המטבע, או יציבות פוליטית, עשויים להשפיע על התהליך הזה [עוד נבואה מדעית אשר המגדלים ההולנדים יתאמצו, ואולי אף יצליחו, להפריך במשך השנים הקרובות].
לראיון המלא (באנגלית) – www.flowerfocus.info/articles