מגדלי פירות בישראל מדווחים על לחץ הולך וגובר בשווקי הייצוא, מהלך המביא לידי כך שהזמנות ממספר מסוים של רשתות קמעונאות באירופה לפירות מישראל, מצטמצמות.
הקטנת ההזמנות מביא לידי כך שכמויות של מנגו ופרי הדר אינן נמכרות. על פי דיווח שנמסר בערוץ כאן 11, מגדלי הפירות בישראל קושרים צמצום זה בהזמנות מאירופה בחרם צרכנים על ייבוא של פירות ומוצרי חקלאות מישראל.
על פי הדיווח, משלוחים של פירות אלו מישראל לאירופה הצטמצמו. קניינים בבלגיה ובאירלנד צמצמו מאד את הזמנת הפרי מישראל. קנייני רשת המרכולים קו-אופ בבריטניה, הפסיקו לחלוטין את הזמנת הפירות מישראל. דיווחים מאוחרים יותר עדכנו כי גם רשת Aldiהגרמנית, צמצמה מאד את הזמנת המוצרים מישראל, זאת ללא הודעה רשמית מטעם הרשת, אם כי בצורה לא רשמית, קשרו הקניינים הגרמנים את ההקטנה במשלוחים עם האירועים הביטחוניים באזורנו.
מגדלי המנגו בגליל הם הנפגעים העיקריים מהקטנה זו במשלוחי הייצוא. על פי הדיווח, ההכנסות של העונה האחרונה אינן מכסות את הוצאות הייצור.
ייצוא פרי ההדר סבל אף הוא מבעיה דומה. ייצוא ההדרים נפל בכמעט שליש בין השנים 2023 ו- 2024.
נראה כי גם ייצוא התמרים חווה ירידה מסוימת בייצוא המכוון לשווקים באירופה והכמות הנשארת לשיווק בשוק המקומי, גדלה בהתאם.
אתגר נוסף הוא היעלמותו של השוק בעזה, אליו היו מופנות כמויות מסוימות של פירות. אי היכולת לשווק כמויות אלה לעזה, גרמה להפניית כמויות נוספות לשווקי הייצוא וכאן פגש הגידול הכמותי, שוק עם ירידה בביקושים.
ההפרעה בשייט דרך מיצרי ים סוף אשר נגרמה על ידי התקפות החות'ים במייצרי באב אל מנדאב, הוסיפה אף היא לאתגרי הייצוא, שכן חברות הספנות החליפו את השיט בתעלת סואץ במסע מסביב ליבשת אפריקה, שהאריך מאד את זמני השיט ואת עלויות התפעול.
שווקי מזרח אסיה היו שווקים בגידול עבור הפרי הישראלי. ואולם, הצורך במסלול ארוך זה הביא לפגיעה באיכות הפרי ובנוסף להתייקרות עלויות המשלוח, הביאו אף הם להקטנת הביקוש לפרי הישראלי.
עם התקדמות עונת הייצוא הנוכחית, בעיות ואתגרים אלה של הייצוא מישראל, טרם נפתרו.
למאמר המלא (באנגלית) יש להקיש כאן.
המקור: 22-01-2026 Fresh Plaza
