חדשות פלורהולנד
הימים הפתוחים במו"פ ערבה יתקיימו השבוע, סביב ט"ו בשבט, ימים ד'-ה', 19 ו-20 בינואר. שעות הפתיחה מ-10:00 עד 16:00.
כמיטב המסורת, פלורהולנד תקיים דוכן בתערוכה, ונציגות מורחבת תאייש אותו.
השנה יגיעו מהולנד דורקה, אלארד (אלון), רונן, תום, וניצן. הם יתָּגברו את אנשי הצוות המקומי בישראל – עדה, ירון, ויעקב.
בביתן צמוד יימצא צוות מכרזת ריין-מאס הכולל את גיא, שיגיע מגרמניה, ואליהו צור שמסייע לו בארץ.
אנו מציגים בביתנים A48 – A50.
כל הפרטים על הימים הפתוחים נמצאים באתר האינטרנט www.aravaopenday.co.il
מצפים לכם!
בצמוד לימים הפתוחים תתקיימנה גם שלוש סדנאות למגדלי הערבה. הנושאים שיועברו בסדנאות הם: הידיעון, מדד-האמינוּת, ואתר האינטרנט 'פלורהולנד שלי' MyFloraHolland.
כל המגדלים בערבה קִבּלו הודעה אישית על הסדנאות. לאור הניסיון שנצבר בסדנאות קודמות, יש בהן ערך רב עבור המגדלים. אנחנו מקווים להשתתפות ערה של מגדלינו בערבה.
חיוב דמי-הרישום מעתה – באמצעות סניף נאלדוויק
החל מ-2011 יחויבו המגדלים בדמי רישום – החלק הקבוע והחלק המשתנה – באמצעות פלורהולנד נאלדוויק. (עד עתה היה החיוב מגיע דרך המכרזה שבה מבצע המגדל את רוב המכירות שלו).
החיוב יעשה בחשבון השבועי, החל מהשבוע השני של ינואר. מי שלא שלח פרחים לנאלדוויק יקבל חשבון מיוחד מנאלדוויק, לצורך חיוב דמי הרישום.
המגדל הישראלי יקבל את החשבון באמצעות המשווק שלו.
זהו צעד נוסף בתהליך ריכוז והאחדת הפעילויות בין המכרזות השונות של פלורהולנד.
מנהלת מבחר המוצרים במכרזת ריינסבורג, סימונה קוֹלֶה, רוצה לנסות לספק למגדלים בישראל מידע שוטף קצת יותר מפורט מהרגיל. היא תסקור כאן מדי פעם את מה שקרה בשבוע מסוים עם אחד הגידולים המובילים מישראל.
בהתאם לתגובות – יוחלט כיצד להמשיך, ואולי להרחיב למכרזות נוספות ולמוצרים נוספים. והפעם – על גיפסנית בשבוע מס' 1 – ראו בהמשך. זאת בנוסף לדיווחים, בליווי תמונות, שנביא כאן על תצוגות מיוחדות של פרחי ישראל בשלושת המכרזות הגדולות, אותן מארגנים אנשי הקשר של מח' היבוא.
בשבוע 4 מתוכננות תצוגות של אסטר, ובשבוע 6 של כלניות. לאחר שמגדלי ישראל הצטרפו למימון מסע קידום המכירות של פרחי הקיץ, החל האתר הרשמי של הקמפיין לפרסם באופן קבוע ראיונות עם מגדלים ישראלים, כאשר הנושא החודשי עוסק בפרח שמסופק ברובו מישראל. כך נכנסו כבר כתבות על גיפסנית ועל אסטר, וצפויות בחודשים הקרובים כתבות על מגדלי כלניות ונוריות.
[עוד על מסע קידום המכירות – בידיעון מס' 1]
גיפסנית בשעוני ריינסבורג – שבוע 1:
היום הראשון של 2011 החל בשעונים של ריינסבורג באופן 'דרמטי' עבור הגיפסנית. הכמויות היו גדולות (מדי), והמחירים היו נמוכים. סבלו ממחיר נמוך האיכויות הירודות, בעוד שגיפסנית 'כבדה' פדתה עד 40 סנט.
גם מחירי הזן My Pink נפלו, מאחר וזן זה רגיש במיוחד לעודף כמויות. ביום שלישי היו כמויות קצת יותר נמוכות, והמחיר ירד מעט. ואז, ביום ד' גדלו הכמויות עוד יותר, והמחיר צנח לכדי 12.5 סנט בממוצע. בימים חמישי וששי היו כמויות קטנות, והמחיר טיפס ב-50%+.
את המחיר הגבוה ביותר קבל עכשיו My Pink לאחר שהגיע בכמויות קטנות…
חשוב להבין כי מחיר אופטימלי יושג כאשר ההספקה מאוזנת.
חשוב לשמור על רצף אספקה. על המגדל להופיע בשעונים לפחות שלוש פעמים בשבוע. הימים הטובים למכירה בריינסבורג הם שני ושִׁשִׁי; לכן כדאי לכוון את הכמויות היותר גדולות לימים אלה.
מנהלת מבחר המוצרים בריינסבורג Simone Koole שמסרה את המידע רוצה לעודד את המגדלים לעמוד בקשר אתה ועם הכרוזים, באמצעות אנשי הקשר.
בשוקי הפרחים באירופה
השנה החלה בכמה ימים עלובים ביותר: מְלָאים שלא נמכרו בחג, וכמויות שהצטברו אצל המגדלים, לחצו את השוק במחצית הראשונה של שבוע מס' 1, והמחירים היו נמוכים ביותר. אולם כבר ביום רביעי, 5 בינואר, הורגשה תזוזה והמחירים החלו לעלות בהדרגה. עדיין אין נתונים על מכירות השבוע השני, אך המידע הכללי מעיד על מחירים סבירים עד טובים מאוד.
מזג האוויר המשתק ששרר במחצית השניה של דצמבר התחלף בתנאי חורף רגילים. הכבישים נפתחו, דוכני הרחוב חזרו לפעול במקומות רבים, והקהל שהיה כלוא בבתים זמן רב – יצא לקניות. בהשוואה לאשתקד המצב כעת טוב בהרבה, משום שבינואר 2010 שרר מזג אוויר קשה, והמכירות אז היו חלשות במיוחד, כזכור. בפרחים רבים, במיוחד במיני פרחי פקעת ובצל שונים, שורר כעת מחסור יחסי, כנראה בגלל עיכוב בפריחה שגרם מזג האוויר של סוף דצמבר. כך זכו למחירים גבוהים הכלניות, הנוריות, הנרקיסים, והצבעונים. הגיעו הדברים לידי כך שמכרזת בלאסוויק בִּשׂרָה בגאווה ללקוחותיה כי אנשיה הצליחו לשכנע שני מגדלים מישראל לספק כלניות לבלאסוויק, למרות המחסור הכללי בפרח זה.
אבל לא רק לגיאופיטים היתה עדנה. בשבוע הראשון של השנה, למרות ההתחלה החלשה שלו, הוציאו מספר מוצרים מחירים טובים ביותר, עקב הספקת-חסר; ביניהם: אסטר, וורוניקה, חמנית, טרכליום, ליזיאנטוס, לימוניום, סולידגו, פרוטיאה, רוסקוס, ועוד.
הגיפסנית לא השתתפה בחגיגה, משום-מה. בריינסבורג מסבירים זאת בהספקה לא מאוזנת בין הימים השונים, שגרמה לתנודות חריפות. הושג מחיר ירוד לאיכויות הנמוכות, בעוד תוצרת איכותית שמרה על מחיר טוב [ראו דיווח במדור 'חדשות פלורהולנד' לעיל].
הדיווחים מן השווקים השונים היו בשבוע האחרון דומים למדי. מה שקרה במכרזות אכן שיקף נאמנה את התנהגות השווקים בזמן אמת: כולם מדווחים על ביקוש נמוך בימים הראשונים של השנה, על 'מלאים מתים' שהעיקו על השוק, ועל התאוששות הדרגתית החל מאמצע השבוע הראשון, שנמשכה יפה בשבוע השני. כמובן שישנו שוני בעוצמות השינויים בין מדינות שונות, אולם התמונה הכללית היא דומה, לכן לא נלאה את קוראינו בפרטים הפעם.
נימה אופטימית נשמעת מרוב הסוחרים, ורק מספרד שמענו פסימיות מסוימת, עקב הקשיים הכלכליים הנמשכים; ומצרפת שמענו אכזבה מקצב ההתאוששות של השוק עד כה. מרוסיה מדווחים על שוק ער לרגל ראש השנה האורתודוקסי. יבואנים באירופה מציינים את המחסור היחסי בשרך עלה-העור מקוסטה-ריקה, ואת דרישות המחיר המוגזמות של יצואני הוורדים מאקוודור.
המתח לקראת יום-וולנטין כבר מתחיל להיות מורגש בחוגי המסחר. פה-ושם מציינים שהשנה רואים נכונות מסוימת להתחייבויות מוקדמות לרכישה לחג; אבל עוד מוקדם לקבוע אם זו אכן מגמה מאפיינת שתשפיע על התנהגות השוק בשבועות הקרובים.
המקורות: ITC/MNS=>VBN Stat wk 01 + FlowerFocus.Info + Rijnsburg & Bleiswijk berichten
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
באתיופיה מתכננים הַשׁלשָׁת היצוא בחמש שנים
ממשלת אתיופיה הכינה לאחרונה תכנית-חומש להמשך פיתוח ענפי היצוא החקלאי הטרי. המטרה שהוצבה היא הכפלת שטחי הפרחים לכדי 30,000 דונם, והיקף יצוא של 500 מיליון $, שהם בערך פי שלושה מהיקפו הנוכחי. בענפי הירקות, הפירות, והתבלינים היעד הוא להגיע בעוד חמש שנים ל-150,000 דונם גידולי יצוא, בערך כספי של 200 מיליון $.
לדברי טצֵגָאי אבֵּבֶּה [בתמונה], יו"ר ארגון יצרני ויצואני תוצרת חקלאית טריה (EHPEA), הממשלה אישרה את המשך מתן ההטבות ליזמים, לאחר שאמצעים אלו הוכיחו את עצמם כיעילים ביותר עד עתה. מדובר בפטור ממס הכנסה לחמש שנים, יבוא תשומות פטור ממכס, והלוואות מסובסדות מהבנק הממלכתי לפיתוח. לדבריו, סוד ההצלחה של התמיכה הממשלתית בענף הוא בפורום המשותף לממשלה וליצואנים, בראשות ראש הממשלה, המתכנס מדי שבוע, עוקב אתרי מהלכי היצוא, ודואג לתגובות מהירות לבעיות שמתעוררות. תכנית החומש שמה דגש על גיוון סל המוצרים, כדי לא להתבסס על וורדים בלבד.
בעונת היצוא 10-2009 הסתכם יצוא הפרחים, כולל ייחורי פרחים, בכ-160 מיליון $. טצגאי צופה כי בעונת 11-2010 יהיה גידול של 20%-15. הוא מעריך כי יהיה פיתוח מואץ בייצור ייחורי צמחי-נוי ליצוא, במיוחד פוינסטיה, גרניום, וחרציות. יהיה לדבריו גם גידול מתון בשטחי הוורדים.
כיום מגדלים וורדים על שטח של 14,000 דונמים, מתוך כ-16,000 ד' שטח כולל של גידולי פרחים. טצגאי ציין את המאמצים לגוון את יעדי השיווק, והצביע על הצלחות בחדירה ליפן [לא נמסרו נתונים]. לדבריו בעיות נפחי התובלה האווירית נפתרו לאחרונה. אתיופיאן אירליינס מפעילה שני מטוסי מטען 200-747, ושני 11-MD. כמו-כן ישנם נפחי תובלה בטיסות הנוסעים של לופטהנזה, KLM, וטיסות דרך דובאי, ודרך איסטנבול.
המקור: FlowerFocus.Info 11/01/11
מו"מ ממושך בין ארגוני המעסיקים וארגוני העובדים באקוודור הביא להסכם חדש, שנחתם בסוף 2010, לפיו שכר המינימום במדינה יעלה ל-264 $ בחודש (שמשמעותו עלות למעביד של כ-416 $). זוהי עליה של 10%+ מול ההסכם הקודם.
ההערכות המוקדמות צפו התייקרות גבוהה יותר, בשיעור 14%+. [לצרכי הערכת התחרותיות בשוק הבינלאומי נציין: עלות שכר זו גבוהה פי 15-10 מעלות השכר במזרח אפריקה]
המקור: FlowerFocus.Info 04/01/11
השוק האירופי לפרחים 'מייצור הוגן וראוי'
בשנים האחרונות גוברת בשוקי המערב הדרישה למוצרים שעומדים בקריטריונים של יחס ראוי לעובדים, לחברה, ולסביבה. מתחום המזון, שם התפתחו התקנים השונים לתוצרת חקלאית, גולשת המגמה בהתמדה גם לתחום הפרחים.
[הערת העורך: וכאן יש להדגיש במיוחד לקורא הישראלי, המושפע מן הדיווחים בעיתונות בארץ, אשר לרוב מתאפיינים בבורות וחוסר הבנה מצד אלה שכותבים אותם: העדפות הצרכנים במדינות המערב כבר מזמן אינן ממוקדות בבריאות הצרכן. זו כבר הפכה לתנאי בסיסי בדרישות רשתות השיווק. התוויות המועדפות על צרכנים עתה הן אלה שמבטיחות כי המוצר מיוצר מבלי לפגוע בעובדים ובסביבה. הן מייצגות 'אחריות חברתית'. ובהיבט זה אין כל הבדל בין תוצרת חקלאית המשמשת לאכילה, לבין צמחי הנוי, שהם בבחינת 'לראותם בלבד']
המגמות בשוק הביאו לריבוי של תוויות, מסוגים שונים, הגורמות לבלבול רב אצל הצרכנים, ועוד יותר מכך אצל היצרנים. קשה למגדל לדעת מהו היתרון שישיג מכל אחת מן התוויות, אם בכלל. בכדי 'לעשות סדר' בסבך התוויות השונות, ולספק הערכות כלכליות אודות ערכן ליצרן, הופק לאחרונה דו"ח מקיף (בשפה האנגלית) המתאר, מסווג, ומנתח את כל תחום התִּיווּי בענף הפרחים באירופה, וגם מספק הערכות לגבי הביקושים לפרחים המצוידים בתוויות כאלה.
הדוח הוכן ע"י החברה הפרטית ההולנדית Pro Verde עבור 'המרכז לסחר למען פיתוח', המופעל ע"י הגוף לסיוע בינלאומי של ממשלת בלגיה BTC. את הדוח המאלף הזה, ועוד כמה פרסומים מענינים בתחום, ניתן להוריד מאתר האינטרנט של BTC בקישור: www.befair.be/en/articles
להלן דוגמאות מן הנתונים הכלולים בדו"ח:
המקור: Trade for Development Centre 08/12/10