חדשות פלורהולנד
'יום פתוח ערבה' בשבוע שעבר היה, אפשר לומר 'כרגיל', אירוע מוצלח לכל משתתפיו ומבקריו, ואירוע חשוב ויעיל עבור פלורהולנד. הביתן המשותף עם מכרזת ריין-מאס היה שוקק חיים. כמאה מגדלים מכל רחבי הארץ בִּקרו ושוחחו עם אנשי הצוות על כל הנושאים שעל סדר היום של הענף. אכן, הזדמנות טובה לחילופי מידע ולהחלפת דעות. אך לא רק מגדלי פלורהולנד גדשו את הביתן: רבים ממגדלי הערבה אשר נטשו את גידול הפרחים לטובת גידולי הירקות הקפידו לבקר ולפגוש את ידידיהם מימים עברו, ומי-יודע? אולי גם כדי לשמר את הקשרים עבור ימים שיבואו… כמו-כן בקרו כמובן רבים מאנשי מוסדות הענף. עבור צוות פלורהולנד היתה זו הזדמנות נהדרת להכיר מקרוב את 'קהל הלקוחות' שלהם, אך לא פחות מכך – לגיבוש עבודת הצוות, מעצם השהייה המשותפת יום-ולילה, מארוחת הבוקר ועד אירועי התרבות שהיו בערבים. אנשי פלורהולנד מתרשמים מאוד מן הפופולריות של הערבה בקרב אזרחי ישראל, המתבטאת בריבוי המבקרים מכל קצות הארץ. המידע נמסר ע"י ניצן. תמונות ומידע נוסף – בשבוע הבא |
דיווחים מהשטח – פרח שעווה בריינסבורג
בשבוע 2 השיגו פרחי שעווה 'כבדים' מחירי שיא יפים, סביב 60 סנט לגבעול. זו היתה גם רמת המחיר של הזן איבורי-פּרל. פרח שעווה לבן ו'פקעים' השיגו מחירים טובים. עם זאת, המחיר הממוצע נפגע קצת בגלל איזון לא טוב בכמויות בין הימים. ביום שני היה הממוצע 22.3 סנט, וביום שלישי היתה הכמות נמוכה בהרבה, והמחיר הממוצע עלה ל-23.7 סנט (ומחירי-שיא עד 66 סנט!). ביום רביעי היתה הכמות גבוהה במקצת משל יום שלישי, אבל המחיר צנח לכדי 20.5 בממוצע. ביום חמישי, אף שהכמות ירדה עוד, ירד המחיר הממוצע ל-17.5 סנט. ואילו ביום ששי, למרות שהכמות היתה גבוהה כמעט כמו ביום שני – המחיר חזר לרמה של 21.7 סנט בממוצע. המסקנה היא שרצוי לרכז את הכמויות לימים שני, שלישי, ושִׁשִׁי בשבוע. בהם הסיכוי למחיר גבוה טובים יותר. וכמובן, גם בריינסבורג, אגדים 'כבדים' פודים מחירים טובים בהרבה מאלה של האיכויות הירודות יותר.
נמסר ע"י סימונה קוֹלֵה, מנהלת המבחר בפלורהולנד ריינסבורג
פלטפורמות הסחר האלקטרוני תופסות בהדרגה מקום חשוב במסחר
בהדרגה חודר השימוש בסחר אלקטרוני בפלורהולנד, והופך לנתיב שיווק ממשי. בצמחים זה כבר תפס תאוצה מזמן, ואילו בפרחי קטיף התהליך עוד בשלבי ההמראה. השימוש במערכת הזו כמקום לתצוגה בתור 'קטלוג וירטואלי', בבחינת 'חלון ראווה' של המגדל מול קהל הקונים, עובר עם הזמן לשימוש מסחרי מלא, וקשירת עסקאות דרך המערכת.
PlantConnect.nl היא המערכת הוותיקה יותר, המשרתת את הסחר בצמחים. כאן כבר נוצרה מסורת, ולאחרונה מורגשת שם התרחבות בקצב מהיר ביותר: בתקופה של 3 חודשים גדל מספר ההצעות ("שורות" במלאי הממוחשב) ב-30%+, וכמות היחידות המוצעות למכירה – הוכפלה. קצב הגידול מוסבר בכך שהתפעול נעשה יותר ידידותי, והרבה מגדלים מעלים בעצמם את הנתונים למערכת. כשההיצע והמבחר גדלים – גם הקונים מתעניינים יותר, ומגלים יותר פעילות.
FloraHolland e-Trade היא המערכת למסחר בפרחי קטיף, שנמצאת עדיין בצעדים מוקדמים. בכל-זאת, במשך 2010 גדל המסחר באמצעות מערכת זו ב-50%+, מ-8 ל-12 מיליון €. עוד לא הרבה, אבל קצב ההתרחבות מראה את המגמה. "גם למסחר ע"י 'קניה מרחוק' KOA לקח שנים לא מעטות לחדור" אומר פאול סאפ, מזה כמה חודשים האחראי למערכת. " 15 שנים מאז הושקו מערכות הקניה מרחוק, ורק בחמש השנים האחרונות הן החלו לתפוס תאוצה". הוא מסביר שהצעד החשוב בהתפתחות המערכת הוא "חדירה לראש" של יותר ויותר מגדלים וקנינים. אשתקד עוד הוזנו נתוני עסקאות הפרחים למערכת ע"י עובדי 'קונקט'; עכשיו כבר כמעט הכל מועלה למערכת ע"י המגדלים באופן עצמאי.
גם כאן רואים בשיפור התפעול את הסרת המכשול העיקרי מהפיכת השרות לערוץ מסחרי מקובל. המערכת עכשיו זמינה גם באנגלית ובגרמנית, היא יותר ברורה וידידותית למשתמש, ואפשר להזין אותה ישירות מנתוני תעודת המשלוח האלקטרונית EAB, מבלי צורך להקליד מחדש את הנתונים. להצלחת סדרת הסדנאות שנערכו אשתקד להכשרת מגדלים לשימוש במערכות האלקטרוניות היתה תרומה משמעותית להרחבת מספר המשתמשים. לכן מתוכננת סדרת סדנאות נוספת באביב הקרוב.
המקור: מגזין פלורהולנד מס' 12, 2010
בשוקי הפרחים באירופה
מצטבר | התפתחות יצוא פרחי-קטיף מהולנד בשנים 2010 – 2008 במיליוני € |
כמה הערות והארות לנתונים השנתיים של היצוא ההולנדי ב-2010
[ראו גם הטבלה בהמשך]
העליה השנתית ביצוא הסתכמה לבסוף ב-5.5%+ והיתה זהה כמעט בשני המגזרים – פרחים וצמחים. זאת למרות שבחודשים ינואר, פברואר, יוני, יולי, ודצמבר היתה נסיגה או אי-צמיחה לעומת אשתקד. עוד באוקטובר היתה התחזית השנתית לגידול של 7%-6+, אך דצמבר הגרוע טרף את הקלפים.
היצוא הכולל חזר ב-2010 לרמה בה היה ב-2008, השנה שקדמה למשבר, אם כי פרחי הקטיף עדיין לא השיגו את כל הפער.
רוב הגידול בפרחי הקטיף הושג בגין עליה במחירים, שכן העליה בכמויות שיוצאו מהולנד היתה מזערית [לא מתפרסמים נתונים כמותיים על היצוא ההולנדי; יש להקיש מן הכמויות הנמכרות במכרזות]. ואילו לגידול ביצוא הצמחים תרמו גם עליה בכמות, וגם מחירים טובים יותר.
בלשכת המסחר HBAG רואים בתוצאה הסופית הזו הישג מרשים, בהתחשב בעובדות שהכבידו כ"כ על היצוא במשך השנה: חורף קשה במיוחד בינואר, ושוב בדצמבר, גל חום ביולי, וענן האפר הוולקני שסגר על אירופה באפריל. עם-זאת הפרשנים מאוחדים בהערכה שהגידול ביצוא ובמחירים לא היה ברמה מספקת כדי לפצות את היצרנים ואת הסוחרים עבור ההתייקרויות בהוצאות הגידול והשיווק.
בפירוט יעדי היצוא של פרחי קטיף מובאים בטבלה שלהלן נתוני 20 היעדים המובילים, המייצגים כ-95% מהיקף היצוא. "שאר העולם" תורם אפוא ליצוא רק כ-5% מהיקפו.
בכל יעדי היצוא העיקריים היה גידול יפה, מלבד בדנמרק, באירלנד, בארה"ב, ביוון, וברומניה אנשי HBAG לא סיפקו הסברים לנסיגות אלה, אך נראה שלכל אחד מהשווקים הללו היה 'סיפור' משלו. העובדה שגרמניה צמחה בשיעור גבוה מן הצמיחה הממוצעת (6.3% לעומת 5.3%) מעודדת ביותר. היצוא לשלושת היעדים העיקריים – גרמניה, בריטניה, וצרפת – שמהווים ביחד כ-58% מסך כל היצוא, עמד על 5%+.
היצוא למדינות מזרח אירופה במשותף גדל ב-10%+ ב-2010. זהו שיעור כמעט כפול מזה של הצמיחה הכוללת. במדינות מזרח אירופה שהצטרפו לגוש היורו היה הגידול 18%+. חלקן של מדינות מזרח אירופה בסך כל היצוא ההולנדי עמד על יותר מ-12%; עליה של 0.5% לעומת 2009. נתח השוק של מדינות אלה ב-2004, כאשר הצטרפו הראשונות בהן לאיחוד האירופי, היה 6.8% בלבד.
חלקם של השווקים מחוץ לאירופה ממשיך במגמת נסיגה. כל המדינות מחוץ לאירופה קנו מהולנד פרחים וצמחים בהיקף של 2.2% מסה"כ היצוא; כמו ב-2009. בראשית שנות האלפיים היה נתח השוק שלהן 5.6%. הנסיגה הזאת מוסברת בתנודות החריפות בשערי המטבע, ובתחרות גוברת באסיה וביבשת אמריקה. עם-זאת, הדוח של HBAG מקפיד להדגיש שחשיבותם של 'השווקים האוויריים' (אלה שצריך להוביל אליהם במטוסים) היא רבה מאוד ליצירת מחיר מיטבי באירופה [הן בגלל 'שחרור עודפים' ברגע המתאים, המונע נפילה, והן בהשגת מחירים גבוהים עבור מוצרים מיוחדים]
נציגי הסוחרים מביעים אופטימיות לשנה הנוכחית, אך מסייגים אותה באומרם שאמון הצרכנים, וההתאוששות הכלכלית באירופה, עדיין מהוססים ומהווים איום
התפלגות היצוא
המקור: HBAG Bloemen en Planten
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
לשטפונות תהיה השפעה שולית על השוק
מגדלי הפרחים באזור השטפונות של קווינסלנד, אוסטרליה, החלו לשוב למשקיהם, ועדיין לא יכלו להעריך את מידת הנזקים. מעריכים עם זאת שהספקת הפרחים ליום וולנטין כבר אבודה ותוהים שם אם יש סיכוי לחזור להספקה סבירה לקראת יום האם במאי.
ואילו בקולומביה מוכת השטפונות הכריז יו"ר ארגון יצואני הפרחים Asocoflores מר אוגוסטו סולאנו כי הענף יוכל לספק לשוק האמריקאי את אותה כמות הפרחים שסיפק אשתקד. הוא צופה יצוא של 500 מיליון פרחים בשבוע שלפני יום וולנטין. חג זה מרכז בד"כ כ-15% ממכירות הפרחים השנתיות של קולומביה.
תופעת 'לה ניניה' שגרמה לגשמי זעף ושטפונות קשים בקולומביה ובכל חלקי מרכז ודרום אמריקה שככה לפני כשלושה שבועות. החשש מגל קור שיבוא עם הסתלקות העננים לא התממש, ומשקי הפרחים אוספים בקדחתנות את יבוליהם לקראת החג.
גל השטפונות הותיר בקולומביה כ-300 אבדות בנפש, אך לא 'הרג' את משקי הפרחים.
המקור: Colombia Reports 21/01/2011