חדשות פלורהולנד
סקר 'חוות-דעת המגדלים' – גם בעברית
ביום חמישי בימים אלה יוצא לדרך סקר דעת קְהָל המגדלים, המתבצע עבור פלורהולנד באמצעות חב' Blauw; חברה עצמאית לביצוע סקרים. מטרת הסקר היא להבין כיצד מעריכים המגדלים את שרותי פלורהולנד, ומה לדעת המגדלים רצוי לשנות ולשפר. הסקר נערך מ-20 ביוני עד 16 ביולי.
בימים אלה יקבלו כל המגדלים מכתב מהמנכ"ל המבקש מהם להשתתף בסקר. מגדלים בישראל יקבלו את המכתב בעברית, ואחריו יגיע גם השאלון בעברית.
השתתפות בסקר מאפשרת לכל אחת ואחד להשפיע על טיב השרותים שמעניקה פלורהולנד, ולכן חשוב לכל מגדל ומגדלת לקחת חלק במשאָל.
לצפייה בסרטון בו מסביר המנכ"ל טימו הוחס, בשפה האנגלית, את מטרות הסקר, יש להקיש כאן.
המקור: נמסר ע"י גידו
פלורהולנד מובילה את האסטרטגיה הענפית ההולנדית
בחירתו של מנכ"ל פלורהולנד, מר טִימוֹ הוּחֵס, לעמוד בראש צוות הייעוץ הלאומי לענפי הבוסתנאות והתשומות, הביא לכך שפלורהולנד עומדת למעשה בראש החשיבה האסטרטגית הענפית הלאומית.
בימים אלה הגיש 'הצוות הבכיר' את המלצותיו לשר הכלכלה והחקלאות, בדוח מסכם שהוכתר בסלוגן 'יותר בְּפָחות', כלומר: לייצר יותר בפחות אנרגיה, מינרלים, וכיו"ב.
הדוח המסכם זכה מיד להודעות תמיכה גורפת של כל הארגונים הקשורים לענף, ובראשם ארגון 'גרִינפּוֹרט הולנד', שהוא ארגון הגג (החדש יחסית) של כל הארגונים הפעילים בענפי הפרחים, הירקות והפירות, בתחומי המחקר, הייצור, המסחר והלוגיסטיקה.
הצוות הציג בפני ממשלת הולנד תכנית אסטרטגית שאפתנית, שבמרכזה היעד להכפלת הערך המוסף של הסקטור עד לשנת 2020. הקו המנחה הוא שׁמירָה וחיזוק של מעמדה של הולנד כמובילה עולמית בענף צמחי הנוי, ומהמובילות במוצרי מזון מהחקלאות. יעד זה יושג ע"י פיתוח מוּאָץ של מקורות הידע, פיתוח תשתיות לפעילות בין לאומית, והתנהלות חלוצית מובילה בתחום ההתנהגות ה'ירוקה'.
ההמלצה מלוּוָה בהצעה תקציבית לתמיכה ממשלתית בפעולות הפיתוח המוצעות, בהיקף 220 מיליון €.
התקשורת ההולנדית עוסקת הרבה בדוח הזה לאחרונה [מה גם שיחד אִתו הוגשו דוחות של סקטורים נוספים]. נראה שהענף על כל שלוחותיו נחוש בדעתו להמשיך ולהיות מוביל עולמי בתחום הפרחים, הצמחים, הטיפוח והריבוי, ובהספקת תשומות לענף.
בכל ההתבטאיוית שנשמעות בתקשורת ניכר מוֹטיב מרכזי: שיתוף-פעולה הדוק בין המגזרים השונים בענף, כדי לקדם ביחד את המטרה המשותפת.
המקור: מקורות שונים בפלורהולנד
המוסד לקידום מכירות BBH יעבור לנאלדוויק
בעוד הדיונים העקרוניים על שינויים במבנה מוסדות הענף בהולנד נמשכים, נודע על צעדים מעשיים להגברת האינטגרציה בין פעילות השיווק לקידום המכירות: משרדי המוסד לקידום מכירות פרחים BBH (שמכנה עצמו באנגלית 'מועצת הפרחים' Flower Council) יעברו ממקומם הקיים בעיירה זוּטֵרמִיר (מקום מושבה של 'מועצת הצמחים' PT), למשרדי פלורהולנד בנאלדוויק.
כזכור, פלורהולנד מציעה להפריד את ניהול המוסד הזה ממועצת הצמחים, ולהכפיף אותו לענף הפרחים, קרי המכרזות וארגון הסיטונאים. טרם נפלה הכרעה בעניין. בינתיים נמשכים דיונים קדחתניים בכל הדרגים בדבר המשך תִפקודה של 'מועצת הצמחים' ושל מועצות המוצרים בכלל. משאל בקרב החקלאים הצביע על רצון הרוב להשאיר את המועצה בפעילות לתפקידי הליבה שלה בלבד; כלומר: ייצוג הענף במוסדות הממשלתיים, וטיפול בנושאים תחיקתיים. לאחרונה הוצע לרכז את כל מועצות הייצור למשרדים משותפים בעיירה זוּטֵרמִיר, כדי לייעל את המנגנונים.
המקור: ידיעות שונות + Vakblad v d Bloemisterij 16/06/2011
בשוקי הפרחים באירופה
מסתבר שהשפעת מזג האוויר הקריר בהולנד היתה עוד יותר משמעותית מאשר נראָה בשבוע שעבר. משהתפרסמו נתוני המכירות של שבוע 24 נוכחנו שהמחיר הממוצע לפרחי קטיף עלה ב-23%+ על זה של שבוע 23, והיה גבוה גם מהשבוע המקביל בשתי השנים האחרונות.
הכמות הכללית בשבוע 24 היתה נמוכה ב-16%- מזו של שבוע 23, ונמוכה ב-5%- מזו של השבוע המקביל אשתקד. נוסף על מזג האוויר הקריר בהולנד היתה הפחתה כמותית גם בוורדים מאתיופיה, לאחר שכמה טיסות משם נדחו בגלל הענן הוולקני מהר הגעש באריתריאה השכנה.
הצטינו במחירים גבוהים מן השנתיים האחרונות: אנטוריום, גרברה, היפריקום, וורדים גדולים, לאוקדנדרון, ליאטריס, ליזיאנטוס, נץ-חלב, ציפורן סטנדרט, ושושן.
טרם נודעו התוצאות של שבוע 25; נראה שהמגמה החיובית נמשכה, בהשראת מסיבות סיום הלימודים ברחבי אירופה, וחגיגות הקיץ בסקנדינביה; וכן בהשפעת מזג האוויר שהמשיך להיות מעונן..
המקורות: ITC/MNS =>VBN Stat wk 24 + FH bolbloemen wk 24
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
משטרת הגבולות התורכית עצרה בגבול בולגריה שני הולנדים שניסו להבריח במכוניתם אלפי פקעות וזרעים של זני פרחים נדירים הגדלים בטבע בתורכיה וביוון, ונחשבים זנים מוגנים.
ככל הנראה ההברחה היתה מתוכננת היטב, והמכונית הותקנה במיוחד להסתרת המטען.
הפרח העיקרי שהוזכר בידיעה שמסרו השלטונות התורכים הוא פריטילריה/גביעונית מהזן מיכאלובסקי, שהוא אנדמי לצפון-מזרח תורכיה.
ואילו הפרסום ההולנדי מוסיף שזן זה מגודל באופן מסחרי בהולנד ע"י מגדלי פקעות כבר שנים רבות.
בסה"כ נתפסו במכונית 160 מינים נדירים.
המקור: BloembollenVisie 22/06/2011
הסכם שכר לעובדי הפרחים באוגנדה
23 חברות המאוגדות בהתאחדות יצואני הפרחים של אוגנדה UFEA חתמו לאחרונה עם נציגי העובדים על הסכם לשכר-מינימום לעובדי הענף.
אוגנדה היא אחת המדינות האפריקאיות הבודדות שאין בהן עדיין שכר-מינימום מחייב על-פי חוק.
השכר הבסיסי המזערי נקבע כתעריף של 2,500 שילינג אוגנגדי – כ-1 דולר ארה"ב – ליום עבודה. השכר המקובל עד כה הוא 1,800 שילינג, שהם כ-0.73 $. כלומר: שיעור ההעלאה הוא כ-39%.
עובדים בענף מתלוננים על-כך שהמעסיקים מנכים משכרם דמי טיפול רפואי כשהם או בני משפחתם נזקקים לו, וגם את ימי ההיעדרות לרגל מחלה מפחיתים ממשכורתם. רבים מהם חולים בעקבות חשיפה לחומרי הדברה, לטענתם. גם נציגי החברות שחתמו על ההסכם מודים שהשכר הנוכחי אינו מאפשר לעובדים קיום בכבוד.
הצדדים מקווים שההסכם הוולונטרי הזה יגרום לממשלה לסיים את הסחבת ולהחיל שכר מינימום מחייב במדינה.
המקור: Daily Monitor 17/06/2011
קניה: מצמצמים את מרחב המחיה, תרתי-משמע
משקי הפרחים בקניה פוסעים מצרה לצרה [אולי משום שהם נחשבים לספורי הצלחה..] עוד לא ברור סופו של סכסוך השכר עם ארגוני העובדים [ראו ידיעון מס' 22], וכבר נודע על תכנית של רשות המים הממשלתית לאסור על גידול פרחים על חופי אגם נייוואשָׁה, שסביבו ממוקמים רוב משקי הפרחים בקניה.
היוזמה באה להגן על האגם מפני הזדהמות והיעלמות [בעוד הויכוח על גורמי הזיהום וההתיבשות טרם הוכרע]. חופי הנהר המיועדים להיות מוכרזים כאסורים לעיבוד חקלאי כוללים גם שטחים של חוות פרחים קיימות.
יוזמת החקיקה אמורה עוד לעבור הליך שימוע לבעלי העניין. בו-בזמן נודע על צמצום משמעותי של הקפֵי האשראי שהבנקים בקניה מוכנים להעמיד לרשות החברות המשקיעות בפיתוח גידול הפרחים.
סקר שערך משרד האוצר מצא שהבנקים מעמידים אשראי לענף רק בשיעור 30% (!) מצרכיו האמיתיים. לכן הקציבה הממשלה סכום השווה לכ-55 מיליון $ למטרת 'השתתפות בסיכון' עם הבנקים, כדי לעודדם להעמיד יותר אשראי לענף.
יוזמה להגברת תפוקת המזון מהחקלאות המקומית עשויה להביא לשינוי גם בגידול הפרחים: תכנית משותפת לקרנות הסיוע של ארה"ב וממשלת קניה אמורה להשקיע משאבים בטיפוח החקלאות בקרב משקי החקלאים הזעירים במדינה.
מדובר בהענקת אמצעים כמו ציוד השקיה והדרכה חקלאית, אשר אמורים להגביר את הנגישות של הכפריים לאמצעי ייצור מודרניים.
רוב המשקים הזעירים בקניה מעובדים ע"י נשים; סיבה נוספת להשקיע בהם משאבי פיתוח.
בקניה כבר פעילות חברות ליצוא פרחים המקבלות את תוצרתן מאלפי חקלאים קטנים.
המקורות: Nairobi Star 10/06/2011, Capital News 27/05/2011, Daily Nation 14/06/2011
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
אסקלפיאס טוברוזה 'הֵרוֹן קינג', בצבעי שמנת, כּתוֹם, ווָרוֹד, וסגול
Asclepias tuberosa – Heron King Creme, Orange, Pink, Purple
קבוצת זנים בצבעים ייחודיים, בעלי פרח גדול.
זמין באלסמיר וריינסבורג עד סוף יוני ולאחר מכן בחודשים ספטמבר אוקטובר, כ-15,000 פרחים בשבוע מהצבעים השונים ובשתי המכרזות.
המגדל: Rex Flora
קודי המוצר: 105237, 105238, 105239, 105241
המקור: Nieuwsbrief FleurPrimeur week 25/2011