יצואני הפרחים מקניה, המדינה הנחשבת למספר שתיים בעולם בייצוא פרחים אחרי הולנד, מתלוננים עם תחילת עונת החורף על מחסור חמור בנפחי טיסה לשווקים השונים כמו גם על רמת התעריפים הגבוהה הנדרשת ממגדלי הפרחים לצורך הטסת המטענים. על פי הגדרתם בכתבה, המצב עבור המגדלים הוא "קריטי".
בכתבה בידיעון בשבוע 43 הבאנו מידע על תעריפי הטסת המטען מישראל, נראה כי מצב דומה קיים גם אצל מגדלי הפרחים בקניה.
על פי פרסום בשבוע הראשון של חודש אוקטובר, מועד תחילת עונת החורף עבור מגדלי הפרחים בקניה, נפחי התובלה הזמינים למטען מכלל מדינות אפריקה לאירופה היו נמוכים ב- 8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לעומת זאת, הנפחים הזמינים לתובלה אווירית מניירובי בירת קניה, במצב רע יותר והם היו נמוכים ב- 12% בהשוואה לאותה התקופה אשתקד. במקביל, עלו תעריפי התובלה בצורה חדה.
אומר אחד היצואנים אשר התראיין לכתבה: "על פי חישובינו, תעריפי ההטסה של המטען מקניה עלו בצורה חריפה מאד. אנו מעריכים כי העלייה בתעריפים למגדלי הפרחים בקניה היא בשיעור של 15%. נכון, זהו שיעור העלייה רק בתחילת חורף זה, אולם יש לזכור כי תעריף ההובלה האווירית לפרחים מקניה לגוש מדינות בנלוק"ס (הולנד, בלגיה, לוקסמבורג) היה גבוה עוד קודם לכן בשיעור של 80% מזה של מגדלי הפרחים באתיופיה".
אותו יצואן מונה גם את הסיבות אשר להערכתו מביאות למחסור זה בנפחי הובלה אווירית:
"גידול בביקוש לנפחי הובלה אווירית ממדינות מזרח אסיה למדינות המערב, בנוסף גידול איטי בנפחי ההובלה הימית המהווים חלופה עבור חלק ממגדלי הפרחים או תוצרת חקלאית בכלל. אולם, חלופה זו נפגעה עקב הבעיות בהובלה הימית מקניה לאירופה בגין הסכסוך במזרח התיכון וההתקפות של החות'ים על המשלוחים בעת מעבר הספינות בים האדום".
את עיקר הבעיה רואה היצואן באותם מיני פרחים אשר עלולים לפגוש מצבי שוק עם רמות מחיר נמוכות אשר לא יאפשרו את כיסוי תוספת העלות הנדרשת להובלה, מיני פרחים שהם פרחי "באלק" (פרחים בכמות גדולה) אשר נמכרים ברמת מחיר נמוכה, או פרחים במשקל כבד.
המקור: 10-10-2024 Floral Daily
