שטחי הגידול בבתי צמיחה מסביב לעולם מתרחביםוזה בולט במיוחד בחלקו הדרומי של כדור הארץ. מדינה אחת בולטת במיוחד. נתונים אלו מוצגים במחקר של אוניברסיטת קופנהגן בדנמרק. מחקר אשר מתבסס על צילומי לוויינים מסביב לעולם בגיבוי של תכנת בינה מלאכותית AI. על פי המחקר, לתהליך זה צד חיובי וצד שלילי.
כולם אוהבים להנות מאכילת עגבנייה, מלפפון או פרי עסיסי, שלא לדבר על ההנאה מהתבוננות על זר פרחים צבעוני. באירופה, מרבית הייצור של מוצרי חקלאות אילו מקורו בגידול תחת הגנה בבתי צמיחה. בספרד לדוגמא, מדינה בדרום אירופה שהיא כיום המקור העיקרי לאספקת ירקות לאירופה, הגידול מבוצע מתחת לכיסויי פלסטיק ובתי צמיחה הנמשכים אל קצה האופק, כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת.
על פי המחקר, תהליך זה של בנית עוד ועוד בתי צמיחה ממשיך. הוא חל ברובו מחוץ ליבשת אירופה ומתקיים בעיקר במדינות בהן ההכנסה הממוצעת לנפש נמוכה עד בינונית, ועיקרה כאמור בדרום כדור הארץ.
על פי המחקר, גידולים חקלאיים, בין אם הם בכיסוי זכוכית ובין אם פלסטיק מכסה 1.3 מיליון הקטר (שווה ל- 13 מיליון דונם) משטח כדור הארץ. נתון זה גדול כמעט פי 3 מהנתון שעלה במחקר הקודם. עוד עולה מהמחקר: גידולי חקלאיים תחת כיסוי קיימים ב- 119 מדינות שונות, אך סין מהווה 60.4% מהשטח הנ"ל. במקום השני אחרי סין, ספרד עם 5.6% מהשטח ואיטליה עם 4.1%. בעוד שהגידול בבתי צמיחה ביבשת אירופה החל בעיקר בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת, בדרום כדור הארץ החל הגידול שני עשורים מאוחר יותר. באירופה בתקופה זו היה קיפאון בגידול של בתי צמיחה.
בסין, שהיא המדינה המובילה בכמות שטחי הגידול המכוסים מצביע המחקר כי עיקר השטחים מרוכזים בסמוך לערים הגדולות, דבר הגיוני וסביר באשר לשווקים אליהם מיועדת התוצרת החקלאית. הגידול מלווה בעידוד ובמימון ממשלת סין מתוך המגמה של שמירה על ביטחון תזונתי לתושבים.
ומה באשר לצד השלילי של התהליך? על פי החוקרים, אין אנו יודעים הרבה על התהליכים בסין. יש לזכור כי הגדלת שטחי בתי הצמיחה יכולה להביא לשימוש לא נכון במקורות מים, בזבוז אנרגיה, זיהום מי התהום בגין שימוש לא נכון בחומרי הדברה, הפחתה בשטחים הפתוחים וזיהום בגין השימוש המרובה בפלסטיק. יש גם חשש מתנאי תעסוקה לא נאותים של צוותי העבודה.
"אנו מקווים שהמחקר שלנו יפתח תהליך של דיון בנושאים אילו, כיצד ניתן לשפר ולשמור על הסביבה בכלל הנושאים שלעייל, כולל הצורך בהסדרה ממשלתית של כללים נכונים לטיפול גם בכוח האדם" אומרים כותבי המחקר.
המקור: 07-06-2024 Bloemen & Planten