האיחוד האירופאי של מדינות אירופה היה גאה במדיניות השמירה על האקלים שלו כפי שבא לידי ביטוי בהחלטות שונות שקיבל הארגון לאחרונה. בין ההחלטות שקיבל הארגון: להיות החלוץ של אזור בו אין כלל פליטות של פחמן עד לשנת 2050, להקטין את פליטת גזי החממה בשיעור של 55% עד לשנת 2030, ובהמשך להקטין את פליטת גזי החממה בשיעור של 90% עד לשנת 2040, בהשוואה למצב שהיה במדינות האיחוד בשנת 1990.
ואז הגיעה ההחלטה שמכונה "הקש ששבר את גב הגמל", החלטה אותה קיבלו מוסדות האיחוד האירופאי, החלטה להקטין את השימוש בחומרי הדברה ב- 50%. זה המקום לציין, כי בנוסף לאותן תקנות אותן הטיל האיחוד האירופאי על המגזר החקלאי, החקלאים במערב אירופה מתקשים יותר ויותר להשיג מימון זול להפעלת המשקים והבנקים מכבידים עליהם בבואם לבקש הלוואות. בנוסף, זה זמן שיבשת אירופה סובלת מאינפלציה שמביאה לשחיקת ההכנסות של החקלאים ולעליה במחיר התשומות. לדוגמא, המחיר הממוצע של כלל התוצרת החקלאית באירופה ברבעון השלישי של 2023 היה נמוך ב- 9% מזה של הרבעון המקביל בשנה הקודמת.
על רקע זה, החקלאים במדינות האיחוד התקשו לקבל החלטה זו. במספר מדינות במערב אירופה פתחו החקלאים בשביתות, הפגנות וחסימת כבישים מרכזיים במדינה. ניתן היה לראות פעולות שכאלו בצרפת, ספרד, גרמניה ופולין. גם החקלאים בבריטניה, אף שאינה חברה עוד במסגרת השוק המשותף השתתפו במחאה, כשהם חוסמים את שער הכניסה למדינה בנמל דובר, במחאה כנגד יבוא מתחרה זול. המחאה הגיעה גם עד ללב ערי הבירה שם נגרמו נזקים של ממש בהפגנות, וזה בערים כמו פריס או ברלין.
על רקע זה, מקבל האיחוד האירופאי החלטה שמשמעותה הוא "סיבוב U". האיחוד חוזר בו מחלק מההחלטות אותן פירטנו בתחילת הכתבה. אומר דובר האיחוד האירופאי: "אני מברך על ההחלטה של הנסיגה בדרישות בנושא הקיימות, שכן הן לא היו הוגנות מלכתחילה. עלינו אכן להקטין השימוש בחומרי הדברה, אולם לא בדרך של כפיה על החקלאים. הפתרון שנמצא – הגדלת תקציבי התמיכה בחקלאים כך שהם יוכלו להרשות לעצמם יותר רכישה ושימוש בחומרי הדברה "ירוקים".
בשנה האחרונה, תמכו מדינות אירופה בחקלאים שלהם בסכום שנתי כולל של 55 מיליארד €.
המקור: 16-02-2024 Fresh Plaza