בניית שדה של פאנלים סולריים מעל שורות של גידולים חקלאיים נשמע אידאלי. האם זה אכן כך? האם זה ישים וכלכלי? בימים אילו נערך סמינר בנושא בהנחית דוקטור וילמה ארנשטיין, מומחית בנושא אשר מסבירה את ההיבטים והאתגרים השונים לחקלאים ההולנדים.
ראשית, יש לזכור כי הצבת מערכת של פאנלים סולאריים מעל שורות של גידולים חקלאיים יכולה להביא גם להשפעה שלילית ולהשפיע על גובה וכמות היבולים באותו שדה. ואולם, מן הצד השני ישנם גם לא מעט יתרונות.
"הצבת פאנלים סולריים מעל עצי פרי יכולה להביא להגנה מפני כניסה של מזיקים, יכולה להביא להקטנת כמות המים המתאיידת במסגרת האיוד הטבעי, יכולה לשפר את ניהול ההשקיה של השטח ולהביא לחיסכון בשימוש במים. ניתן לחסוך במים באופן משמעותי וכן להגיע לשמירה טובה יותר על המגוון הביולוגי באותה חלקת קרקע. מטעים אינם אוהבים תנודתיות קיצונית של טמפרטורות, ההצללה מסייעת וכן יש הקטנה של ניזקי קרה" אומרת וילמה. "כלומר, יש במטע פחות נזקים, נחסך הצורך בכיסויי פלסטיק והשפעת סופות וברד קטנה יותר".
ומוסיפה וילמה: "מן הצד השני, מחקרים הוכיחו כי מטעים אשר צמחו מתחת לכיסוי של פאנלים סולריים חוו ירידה של 20% ביבול וירידה דומה באחוז הסוכר בפירות". בנוסף, יש לזכור כי שדה הפאנלים, אשר הוגדר גם כ- "פארק סולארי" ניצב על אדמה המוגדרת חקלאית, ובהתאם לקורה בהולנד, לרשויות האזוריות יש סמכות לשנות זאת, שכן בסופו של דבר האדמה משמשת ליצירת יבולים חקלאיים. ונקודה אחרונה – כיסוי פלסטיק או רשת הרבה יותר זול לצורך הגנה על גידולים חקלאיים כפי שצוין למעלה".
"ברור כי יידרשו מחקרים נוספים לקבלת מסקנות ברורות יותר. בצרפת לדוגמא, נמצא בשימוש שדה סולארי עם פאנלים הניתנים לשינוי בזויות שלהם ולתזוזה כך שניתן לקבל יותר אור שמש לגידולים החקלאיים ובכך להקטין משמעותית את הפסדי היבולים" מסיימת וילמה את הכתבה.
המקור: 30-01-2024 Horti Daily