החקלאות בזימבבואה בדרום יבשת אפריקה מבקשת לחזור ולתפוס מקום בין השחקנים הראשיים בעולם המסחר של מוצרי חקלאות. המדינה שמה לעצמה יעד – להגיע לייצוא חקלאי בשווי של 1.0 מיליארד דולר עד לשנת 2030.
זימבבואה, שהייתה ידועה בעבר גם בשם מדינת רודזיה הדרומית, הייתה בין יצואניות הפרחים ומוצרים חקלאים נוספים מהמובילות בעולם.
בשנת 1999 עמד הייצוא החקלאי ממדינה זו על שווי של 140 מיליון דולר. לפני כ- 20 שנה, ניתפס השילטון במדינה על ידי רוברט מוגבה, ובתפקיד נשיא המדינה ביקש לבצע רפורמה חקלאית בבעלות על החוות החקלאיות במדינה. עד אז, היו החוות החקלאיות בהם גידלו פרחים ומוצרים חקלאים נוספים בבעלות ובניהול של צאצאיהם של הקולוניאליים האירופאים אשר החזיקו בבעלות על הקרקעות והחוות זה שנים רבות. הבעלות הוצאה מידי הבעלים המסורתיים, חלקה במהלכים אלימים והועברה לבעלות וניהול של תושבים מקומיים, תושבים אשר היו לרוב חסרי ניסיון בתחום.
התוצאה של אותו המהפך שיזם הנשיא – משבר כלכלי קשה ביותר במדינה. התהליך כשל ברובו, המדינה נקלעה למחסור חמור במזון, מלווה בהיפר אינפלציה אשר לדוגמא בשנת 2008 עמדה על שיעור של אלפי אחוזים בשנה.
לאחרונה, חזרה המדינה להיקף ייצוא של 120 מיליון דולר לשנה. המוצרים אשר היוו את הבסיס לייצוא זה היו מתחום הפרחים, פרי הדר, תה, אבוקדו, פרות יער ואגוזי מקדמיה.
על מנת להשיג מטרה זו של הגידול בייצוא, יש להגדיל בראש ובראשונה את שיטחי הגידול החקלאים. על פי הכתבה, יש צורך בהגדלה של פי 10 בשטחי הגידול. יהיה גם צורך בהשקעות כספיות למימון גידול זה. יש לזכור כי במדינה עדיין נאבקים בחוסר יציבות פוליטית והיעדר תקנות ומדיניות יציבה וברורה.
הביקוש המוגבר בעולם לאגוזים ופרות יער והגידול בייצור במדינה נתן גם "רוח גבית" לאותם גופים המבקשים להגדיל השקעות והגדלת הייצור גם בתחום גידול הפרחים במדינה. גם מדינות אירופה מעורבות, ובכוונתן לסייע בהשקעות בתחומי הטכנולוגיה.
המקור: 22-11-2023 New Zimbabwe