ייצור הוורדים באזורי הגידול בסביבת קו המשווה מסביב לעולם הם נמוך מהצפוי באופן יחסי זה זמן. מחסור זה נצפה לא רק במדינות מזרח אפריקה כמו קניה ואתיופיה, אלא גם במדינות מרכז אמריקה כמו קולומביה ואקוודור. כמות הפרחים אשר נשלחה ממדינות אילו לשווקים הייתה נמוכה יחסית.
כאשר כמויות הוורדים באזורי הייצור המרכזיים נמוכות, הכמות המוצעת למכירה נמוכה אף היא, והדבר מביא לידי עלית מחירים בשווקים. זה הוא מצב קלאסי של משחק המחירים הנובע מהתאמת ההיצע לביקוש בשווקים.
בבואנו לנתח את מכירות הוורדים באפיקי השיווק השונים ברויאל פלורהולנד במהלך החודשים יולי ואוגוסט 2024 אנו רואים כי הכמות שנמכרה נמוכה ב- 10% מזו שנמכרה בתקופה המקבילה בשנה הקודמת. אזורי הגידול בקניה נפגעו עקב מזג אוויר קר לאורך תקופה ארוכה ובנוסף מחוסר בקרינת שמש. כמובן שלמונח "קור" בקניה יש משמעות מעט שונה מאשר בהולנד. כמות הגשם אשר ירדה בקניה הייתה אמנם בהתאם לממוצע, אולם היא ירדה בתקופות קצרות ובעוצמה רבה, מה שהסב לא מעט נזקים באזורי הגידול.
עיקר השפעת מזג האוויר הייתה מהשילוב של טמפרטורות נמוכות וחוסר בקרינת שמש.
בימים האחרונים ניתן היה לראות התאוששות מבחינת הצימוח כמו גם גידול בכמות הפרחים ויש להניח כי בעוד מספר שבועות תחזור האספקה להיות בהתאם לכמות המתוכננת, שסביר שתשפיע על ירידה מסוימת ברמת המחירים.
בנוסף למחסור שמקורו במזג האוויר, סובלות קניה ואתיופיה גם מבעיה של מזיקים הנמצאים בפיקוח הגנת הצומח. במשלוחים של מוצרי חקלאות מקניה ומאתיופיה זוהה עש התפוח המדומה (FMC) אשר מחייב כ- 10% מכלל המשלוחים לעבור בקרה יסודית של שירותי הגנת הצומח בכניסה לאירופה. מאחר והולנד היא היבואן הגדול ביותר באירופה של פרחים ממדינות אילו, במדינה זו גדל עוד יותר המחסור בשווקים. לכך יש להוסיף גם לעיתים את חוסר היכולת של עמידה בלוחות הזמנים של הקניינים עקב עיכובים בביקורת הנעשית במעברי הגבול ומחסור זה מהווה גורם נוסף לעלית המחירים בשווקים.
המקור: 19-09-2024 Bloemen & Planten