"אני קונה לעצמי זר פרחים" אומרת ג'אן, צעירה פריסאית במהלך קניות בשדרה במרכז העיר. הצצה אל תוך סל הקניות שלה מראה כי הכול נעשה "בדרך הנכונה", כול הקניות הן של מוצרים אורגניים, הכול נושא את החותמת "תוצרת צרפת", כול מוצר גודל ונקטף בעונה הנכונה לו, והגברת גם מעדכנת שהיא כמובן צמחונית. וכן, היא גם עשתה לעצמה אבחנה (בעזרת חברים ברשת פייסבוק) שהיא גם חייבת להימנע מגלוטן.
"אנו חייבים לקחת אחריות על העולם שלנו, לדאוג למחר ולאקולוגיה נכונה למען הדורות הבאים" אומרת ז'אן.
בהחלט אמירות והתנהגות בריאה תוך התחשבות בעתיד. ואולם, כול זה נשכח ברגע שהגברת נכנסת אל חנות הפרחים הקרובה. היא נכנסת לחנות הנמצאת בפינת השדרה, בוחרת את זר הפרחים הנראה לה כמתאים ביותר, אינה שואלת אף שאלה, משלמת ונעלמת במהירות הבזק.
"אנו מודעים לכך, כי בבואנו לחנות הפרחים, רוב הצרפתים נוהגים כמו ז'אן" אומרת הלן טאקו Hélène Taquet, נשיאת ארגון "קולקטיב ענף הפרחים הצרפתי", ארגון המאגד את מרבית העוסקים בתחום הפרחים במדינה. "האגרטל של משפחה צרפתית יכיל תמיד פרחי ייבוא, מהולנד, בלגיה ואף ממדינות רחוקות יותר כמו קניה וקולומביה. מרבים אצלנו לדון בייבוא עגבנייה בחורף או צריכה של 5 יחידות אבוקדו בשבוע שמקורם בייבוא, ועל ההשלכות הייבוא על נושא הקיימות. ואולם, אין אצלנו כלל שיחה על ייבוא פרחים".
ומוסיף אחד מבעלי חנויות הפרחים בפריז – "נכון, שאלת המקור אינה מעניינת כאן איש. ההולנדים נותנים לנו שירות מהיר, יעיל וטוב. וגם אם היינו רוצים – היכן בכלל ניתן למצוא כאן פרחים מגידול מקומי צרפתי?"
ואכן, אילו הן העובדות. מול יכולות השיווק של הולנד, כוחם של מגדלי הפרחים בצרפת הלך ודעך. אם בתחילת שנות ה-80 היו במדינה למעלה מ- 8,000 מגדלי פרחים, הרי שכיום הצטמצם מספרם ל- 400 בלבד. (הערה – תמונה דומה לנתוני ישראל באותן השנים).
כמות זו של מגדלים בהחלט אינה יכולה לספק את צרכיהם של למעלה מ- 10,000 בעלי חנויות פרחים במדינה.
בימים אילו החל הארגון בראשות הלן במבצע של פניה לציבור להעדפת הייצור המקומי תוך הבלטה של היתרונות האקולוגים הנובעים מצריכה של פרחים אשר גודלו בצרפת.
המקור: 19-09-2023 Floral Daily