חדשות פלורהולנד
באספה הכללית השנתית של חברי פלורהולנד, שתתקיים ב-10 בדצמבר, תביא מועצת המנהלים של הקואופרטיב לאישור הצעה למבנה חדש של העמלות וההיטלים אשר יחולו על ספקים עבור שרותי המכרזות.
בבסיס ההצעה עומדת 'העמלה הבסיסית', אותה משלם כל חבר עבור השרותים האחידים, המשותפים לכל. שאר מרכיבי העמלה יהיו שונים לפי סוג השרות שמקבל המשתמש.
ההצעה שהתגבשה מגדירה באופן ברור מהם השרותים הנכללים בעמלה הבסיסית: הבטחת התשלום, הבטחת תשלום מהיר במועד, והתשתית הלוגיסטית המאפשרת לקשר את כוח הקניה עם זירת השוק של המכרזות.
כל שאר השרותים יכוסו כאמור מעמלות והיטלים מוגדרים לפי סוג השרות. כך למשל ימשיכו החברים המשתמשים במערכת השעונים לשלם 2.3% עמלה, שמורכבת מ'עמלה בסיסית' של 1.4% ועוד 'עמלת שעון' של 0.9%.
העמלות עבור שרותי תיווך תקבָענה לפי סוג השרות, ועל-פי הסכמים אישיים עבור שרותים מיוחדים. ספקים שאינם חברים ימשיכו לשלם עמלה כמו עכשיו, עם התוספת של 0.5% 'דמי מימון'.
בפעם הראשונה הוענקה תווית 'חיי-מדָף בבדיקה' ‘Vase Life Tested’ לגיפסנית של המגדל Malima מקולומביה.
התווית מוענקת מטעם 'מרכז הידע והאיכות' של פלורהולנד, לפרחים של מגדלים הנמצאים במעקב שוטף במעבדות הבדיקה של המרכז. התווית הוענקה והוצגה בביתן של המגדל ביריד המסחרי של פלורהולנד באלסמיר בחודש שעבר.
אחרונה הושגה הסכמה בין פלורהולנד ל'ועדת המסחר' של ארגון הסיטונאים VGB בדבר מבנה התעריפים ללקוחות לשנת 2010.
היה זה סיום מוצלח של מו"מ שהתקיים על בסיס הצהרת הכוונות בעת מיזוג המכרזות, להורדת תעריפים עבור המגזר העסקי. התעריפים החדשים הם צעד ראשון בתהליך שמטרתו להוזיל את השרות לקניינים ב-10% עד 2012.
השינויים קצת מורכבים, מאחר ובעבר היו הפרשים משמעותיים במבנה התעריפים בין המכרזות השונות; ולא כאן המקום לפרטם.
בעקרון – יאוחדו מעתה, בהדרגה, ההיטלים השונים ב'מכרזות היצוא', במטרה להגיע לרמה אחידה בתוך שנתיים, ויונהגו תעריפים בסיסיים אחידים לכל סניפי פלורהולנד.
אָלארד (אלון) ואן חֶנוּס, איש הקשר בריינסבורג, ערך ביקור בישראל, מ-25/10 עד 5/11, והוא מביא כאן את רשמיו.
לביקור העבודה בישראל היו שתי מטרות:
הראשונה – לפתח היכרות אישית הדדית בין המגדלים/הספקים לבין מי שאמור לשרת אותם במכרזות השונות. למטרה זו נערכו ביקורים ופגישות עם 60-50 מגדלים; כך שניתן לסכם את הביקור כמוצלח מן ההיבט של יצירת הקשר האישי.
המטרה השניה היתה להסביר ולהעביר מידע למגדלים בנושא המעבר למכרזי-הדמיה, ובעיות אמינות המידע הנובעות מן השינוי הזה. אמינות הנתונים באה לידי ביטוי במדד האמינות RI האישי לכל מגדל/קבוצת פרחים.
התחושה שקבלתי בשיחות עם מגדלים היתה שרובם אמנם מודעים לנושא מדד האמינות, אך לא ממש הפנימו את חשיבותו. רבים התיחסו לכך כעוד 'מסחטת קנסות' שפלורהולנד מפעילה, כדי להעשיר את הקופה שלה… לכן הוקדשו לנושא זמן ותשומת לב בכל ביקור. השתדלתי להסביר בהרחבה מהן ההשלכות המזיקות של נתונים שגויים על כל מערך העבודה של המכרזה, ולכמה עלויות נוספות הם גורמים.
פלורהולנד מנסה לקיים את העיקרון "יוצר ההוצאה הוא הנושא בתוצאה", וגם מנסה, באמצעות הטלה חלקית של ההוצאות המיותרות על מי שאחראי להן, להפחית את שיעור הטעויות במערכת. כמו-כן הסברתי למגדלים כי כל פרוייקט המכרז בהדמייה יקום ויפול על אמינות הנתונים. מאחר והקניין אינו רואה את התוצרת, הוא מסתמך באופן מוחלט על המידע שהמגדל סיפק לו דרך תעודת המכרזה. הדגשתי כי במיוחד בגיפסנית, סולידגו, לימוניום, ופרח שעווה האמינות חייבת ויכולה להשתפר בהרבה.
בסיכום הביקור יצאתי עם הרושם שאמנם ישנה עכשיו יותר הבנה לכל נושאי האמינות, מכרזי תמונה, מכרזים בהדמיה, ומדד האמינות. לפחות המגדלים אותם בקרתי כבר הבינו שאין כאן 'מנגנון קנסות', אלא צעדים יעילים להקטנת ההוצאות; מטרה שהיא באינטרס של כל אחד.
בשוקי הפרחים באירופה
נובמבר לא היה חודש מזהיר בשווקים. אך מספר מדינות בהן השוק הפתיע לטובה איזנו כנראה את הביקוש הכללי, כך שהשוק לא סבל מעודפים, ושמר על יציבות. מעניין לצפות בהבדלים, לעתים קיצוניים, בדיווחים מהשווקים השונים. לא תמיד ניתן להבין או להסביר אותם. ראו להלן: שוודיה מול נורבגיה; אוסטריה מול שוויץ; איטליה מול צרפת, וכיו"ב.
בהולנד: מסכמים את חודש נובמבר בשביעות רצון יחסית. לא שהשוק הראה ביצועים טובים במיוחד, אלא שהוא שמר על יציבות, ברמת מחירים סבירה, ולא נראתה הקריסה שלאחר ימי הקדושים והנשמות, ממנה חששו כל-כך. מזג האוויר היה 'ידידותי לצרכן', והכמויות שהגיעו לשוק לא חרגו מכושר הקליטה שלו. כמובן שהיו תנודות, לעתים חריפות, במחירי מוצרים מסוימים, אך הרמה הכללית היתה יציבה. כנראה שבשבוע האחרון היתה ירידה מסוימת במחירים, אך היא לא היתה חריפה. בשבוע השלישי של החודש, מס' 47, הצטיינו במחירים טובים מאשתקד: אנטוריום, גיפסנית, גרברה, דלפיניום, היפריקום, טרכליום, כלניות, לאוקדנדרון, נץ חלב, סולידגו, סיפנים, קורטם, ושושן לונגיפלורום ו-LA; רשימה מכובדת בהחלט. גם ירוקים 'מיוחדים' שמזוהים עם הסתיו ועם זרים לאירועי 'אדוונט', זוכים לביקוש, בעוד הרוסקוס הישראלי אינו מצליח להתרומם. מהולנד כבר זורמות כמויות גדֵלות של פרחי הפקעת הסתוויים – אמריליס, יקינטון, וצבעונים; חלקם בעציצים פורחים. עכשיו צריך לעבור בשלום את 'סינטרקלאס' – יום ניקולאס הקדוש, הגירסה המערב-אירופית לסנטה-קלאוס האמריקני, ב-5 וב-6 בדצמבר – ומקווים שהזקן אדום המצנפת יתחיל להפתיע ילדים במתנות פרחים; מה שהוא לא נוהג לעשות בד"כ… ואחריו כבר יורגשו פעמי חג-המולד. הביקוש, אומרים בפלורהולנד, הוא עדיין שברירי; מחירים טובים יהיו רק אם הכמויות תהינה קטנות. אחד מהסימנים לביקוש 'הססני' הוא העובדה שפרחים מאיכות בינונית ומטה זוכים עתה למחירים נמוכים מאוד, בעוד האיכויות הטובות נמכרות היטב.
בספרד: לאחר יום כל הקדושים ויום כל הנשמות, אשר לא אכזבו, והיו באמת שיא שנתי של ביקוש לפרחים, השוק השתתק בבת-אחת, וטרם הראה סימנים של חזרה ל'עסקים כרגיל'. מקווים שזה יקרה בקרוב.
בצרפת: מאוכזבים. השוק לחגי סוף-אוקטובר היה חלש מהרגיל; לא ברור מדוע. והמצב נמשך לאורך כל נובמבר. מציינים בעיות איכות קשות שהיו במשלוחי ירוקים ממרכז אמריקה; כנראה בגלל איסוּם ממושך, או בעיות בהובלה. באיטליה היו מכירות סוף אוקטובר טובות מאוד, כפי שזה בד"כ במועד זה. מאז ראשית נובמבר השוק חלש, קצת יותר מהרגיל. הסוחרים לא ממש יודעים להסביר מדוע; אין כל סיבה מיוחדת עליה הם יכולים להצביע. אבל שומרים על אופטימיות לגבי דצמבר, ובטוחים שחג-המולד יביא עסקים טובים.
באוסטריה: הופתעו לטובה פעמיים בתקופה האחרונה: ימי הקדושים והנשמות הביאו ביקוש טוב מהצפוי, ועתה, ממחצית נובמבר, השוק פתאום ערני ותוסס, מבלי שיהיה לכך הסבר צפוי מראש. ציפורן וירוקים נמכרים טוב, ומוצרים איטלקיים – כלניות, נוריות, מימוזה, ואקליפטוס – מגיעים לשוק וזוכים לביקוש.
בשוויץ: במשך כל חודש נובמבר השוק נותר חלש. ביקושים ירודים של רשתות הסופרמרקט ושל החנויות המסורתיות. לאחרונה הורגשה התעוררות בביקושים למוצרים המשמשים להכנת זרים בתקופת 'אדוונט'.
בגרמניה: עברו כאמור חגי ראשית-נובמבר בהצלחה רבה. הלקח העיקרי השנה היה ירידה דרמטית בביקוש לחרציות, שהיו תמיד הפרח המוביל בחגים אלה. בחודש נובמבר השוק היה אטי, כרגיל, והחל ממחציתו שולטים בשוק מוצרי 'השבוע הירוק' – ירוקים עונתיים וענפי קישוט מיוחדים לעונת האדוונט. בשאר המוצרים השוק לא ממש ער עדיין. חלה אפילו ירידה מסוימת בביקוש לפרחים 'רגילים' בשבוע האחרון. מצפים להתאוששות קרובה לקראת חג-המולד.
משוודיה: ממשיכים לדווח על עסקים "טובים מהמצופה". רק מתלוננים על בעיות איכות בוורדים מקניה, כנראה כתוצאה של הגשמים הכבדים שפוקדים את אזורי הגידול שם.
בנורבגיה: 'מוצרי אדוונט' נמכרו היטב בשבוע שעבר, אבל השוק לפרחים 'רגילים' היה מאכזב מעט בשבועות האחרונים, אם כי לא במידה קיצונית.
בבריטניה: אין כל שינוי; השוק חלש כמו שהיה; אך הוא נותר יציב. אין לסוחרים כאן תקוות להתאוששות לפני ימי חג-המולד.
המקורות: ITC/MNS Floriculture Bulletin + FH Weekbericht bolbloemen week 46+47
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
על פי ידיעות בעיתונות ההולנדית, נתן שר הביטחון אהוד ברק הבטחה לאפשר יצוא של פרחים מרצועת עזה, החל מ-10 בדצמבר.
ההבטחה ניתנה בלחץ שלטונות הולנד, אשר סייעו בשיקום הייצור ברצועה ופעלו להתרת מעבר המשלוחים. הפעם האחרונה בה יצאו משלוחי פרחים מעזה להולנד היו לקראת יום וולנטין בפברואר אשתקד.
גם ייצור תות-שדה בעזה זכה לסיוע הולנדי; אך טרם נודע אם יצואו יתאפשר ע"י ישראל.
סוכנות הידיעות הסינית, אשר ציטטה את הידיעה, ידעה להוסיף כי "עזה היתה מקור מוביל לפרחים ולתות-שדה לאירופה, לפני שהוטל הסגר הישראלי".
המקורות: Vakblad v d Bloemisterij 20/11/09 + Xinhua 20/11/09
נראה שלמרות הבכיה על משבר סופני אותה ניסה ארגון היצואנים בטנזניה להעביר לממשלתו ולעולם כולו לפני מספר חודשים [ראו ידיעון מס' 11] – היצרנים אינם מתיאשים, ואף עומדים להשקיע במרכז לוגיסטי לתובלה אווירית בשדה התעופה קילימנג'רו שבצפון המדינה. החלטה על כך התקבלה לאחרונה בכנס חברי 'ארגון הבוסתנאות' TAHA. כך מסרה מנכ"לית הארגון, הגב' ז'קלין מְקינדי. הארגון מאגד 118 חברים, רובם משקים מסחריים לגידול פרחים ופירות. לאחרונה הצטרפו מגדלים המתעתדים ליצא ירקות לאירופה, ביניהם גם משקים משפחתיים.
טנזניה מיצאת כ-200 טון תוצרת חקלאית בשבוע בדרך האוויר. ההובלה מתפצלת בין נמלי התעופה נירובי, קניה, ודאר-א-סאלם בירת טנזניה. רוב הייצור מרוכז באזור ארוּשָׁה, לרגלי הר קילימנג'רו. אך נפח המטען האווירי משדה התעופה הזה הוא מוגבל, ומבוסס בעיקר על טיסות התיירות הרבות המגיעות אליו מאירופה.
לפני שנה בדיוק הוחל בהפעלת מטוס מטען מארוּשָׁה [כנראה לדובאי]; אך הוא הוביל רק כ-20 טון בשבוע. המתקן המתוכנן בנמל התעופה אמור לספק שרותי אריזה, אחסנה, ושינוע לתוצרת חקלאית טריה.
ארגון TAHA הצהיר על תכנית אסטרטגית חמש שנתית, שמטרתה להגיע ליצוא חקלאי של מיליארד $ בשנה (!)
[מה שנראה קצת יומרני בהתחשב בעובדה שכיום מסתכם היצוא ב-150 מיליון $ בלבד. אלא אם כן כוללים בסל המוצרים המתוכנן גם את גידולי ביו-דיזל שפיתוחם הואץ במדינה זו לאחרונה]
המקור: Allafrica.com 26/11/09
מוצרי פריחה – מבזקי מוצרים ומחקרים
Eustoma Piccolo Terra
ליזיאנטוס 'פרח בודד' עם צבע ייחודי חום-בהיר/וָרוד. אורך גבעול 75 ס"מ. מופיע ונמצא למכירה בנאלדוויק, בריינסבורג , ובבלייסווייק מופיע ארבע פעמים בשבוע, 15,000 – 10 גבעולים בשבוע מאמצע אוקטובר
המגדל: Flower XL
קוד הפרח: 106115
המקור: Nieuwsbrief FleurPrimeur week 47/2009