חדשות פלורהולנד
פלורהולנד יוזמת שינויים במבנה הענף
בזמן האחרון גועשׁת התקשורת של ענפי הצומח בהולנד סביב המשך דרכה של 'מועצת הצמחים' PT, וסביב התפקידים של מוסדות הענף השונים. במגזר הפרחים נמצא ברקע כמובן השינוי הארגוני הגדול שהתחולל עם מיזוג המכרזות הגדולות לארגון קואופרטיבי אחד, וייסוד פלורהולנד החדשה.
מאז נשמעות טענות ודעות שונות בדבר הנחיצוּת בהמשך קיומם של מוסדות ארציים שונים (כמו למשל ארגון המכרזות VBN, שהפך לגוף מייצג, והפעילוּת הטכנית שלו מוטמעת בתוך פלורהולנד).
את הסערה הנוכחית עורר דווקא היו"ר של PT, כאשר הצהיר על 'חזון חדש' לארגון בראשו הוא עומד. בין השאר הוא מציע לחזק את כוחה של מועצת המנהלים המרכזית, על-חשבון הוועדות הענפיות (פרחים, ירקות, וכיו"ב). הוא שואף להוציא מן הוועדות הענפיות את הסמכות לנהל את התקציבים, ולהותיר בידם סמכויות ייעוץ בלבד. ההנמקה שלו היא ייעול הפעולות המשותפות לכלל הענף (כמו למשל מו"פ בנושאי אנרגיה בחממות).
נגד היוזמה הזאת יצאו ראשי פלורהולנד בפומבי, והבהירו שלא יתנו להחליש את הייצוג הישיר של המגדלים במוסדות הפועלים בכספי המגדלים והסוחרים. מאחר ורוב תקציבי 'מועצת הצמחים' יוצאים על פעילות לקידום מכירות ומחקרי שוק, ומאחר וקידום המכירות לענף הפרחים מבוצע כולו בידי 'המוסד לקידום מכירות פרחים' BBH, אשר ממומן ברובו ע"י PT, שואפת פלורהולנד לקבל שליטה, בשיתוף ארגון הסוחרים, על התקציב ותכנית הפעולה של BBH, ומצהירה שהיא מוכנה לקחת על עצמה גם את הפעילות המעשית של המוסד.
הצהרה זו של ראשי פלורהולנד גררה מיד תגובות: יו"ר ארגון סיטונאי הפרחים VGB הביע תמיכה עקרונית ברעיון, ואילו מנכ"ל ארגון BBH מיהר להסביר בראיון עתונאי כי אסור להעביר את פעילות ארגונו לידי פלורהולנד, משום שאז תאבָד לקידום המכירות בחו"ל התדמית "הניטרלית" שמעניק לה ארגון BBH שהוא בלתי-תלוי כביכול. ברקע תמיד ישנם גם קולות המזהירים מפני ריכוז-יתר של כוח בידי פלורהולנד. המזהירים מפני ריכוז-יתר של כוח בידי פלורהולנד. כל זאת על רקע של אי-שביעות רצון מתמשכת בציבור החקלאים מפעילות 'מועצת הצמחים'.
אמנם התביעות של ועדי-פעולה שונים לביטולן של מועצות הייצור בכלל, ו-PT בפרט, נִדחו ע"י הממשלה, וגם ע"י הארגונים היציגים של החקלאים, אבל נראה שהמועצה אִבּדה הרבה מן הפופולריות שלה בקרב החקלאים.
חוק חדש בהולנד מחייב גופים ציבוריים כמו מועצות ייצור לקיים מידי פעם סקר שביעות רצון בקרב העסקים הנזקקים לשרותיו. בסקר שנערך לאחרונה זכתה 'מועצת הצמחים' PT לציון המביש 5.2 ('בלתי מספיק'). מן הסתם, פרסום תוצאה זו רק יעצים את הויכוח הנערך על חלוקת התפקידים הראויה לענף, ויביא לשינויים, במידה זו או אחרת. בינתיים, לפי ידיעות לא רשמיות, השינויים שהוצעו ע"י יו"ר PT כבר הורדו מסדר היום.
המקורות: FH Magazine + Bloem en Blad 06/10/09 + Bloembollenvisie 12/10/09 + Agd.nl 08/10/09 +Bloemisterij 08/10 + Nieuwe Oogst 09/10/09
Flower Tower® – מודל חדש לקמעונאי
בפלורהולנד לא רק מדברים על עיסוק בקידום מכירות, אלא גם עושׂים.
ביריד המסחרי באלסמיר הוצג לראשונה מודל חדש לקידום מכירות בנקודת המכירה הקמעונאית, אשר פּוּתָח בחסות פלורהולנד. זהו Flower Tower® – 'מִגדָל הפרח', המיועד למשוך את תשומת לב הקונים, ולייעל את ניצול שטח החנות.
המִגדָל מחזיק 16 דליים עם פרחים על שטח של מ"ר. הוא מפגין נוכחות, ומשמש פלטפורמה נוחה להעברת מסרים אל הצרכן. פלורהולנד תמכור 'מנויים' לשימוש במִתקָן, אשר יכללו ליווי שיווקי, והספקת חומר פרסומי בהתאם לעונה או לחג המתקרב.
המנוי הראשון הוענק לחב' Van Dijk Flora, אשר סייעה לחברה מתמחה ולצוות פלורהולנד לפתח את המודל העסקי והפיזי. מבקרי היריד הגיבו בחיוב רב לתצוגה. זוהי למעשה 'יריית פתיחה' של פלורהולנד למעורבות מתמשכת בקידום מכירות בדרג הקמעונאי.
המקור: FH Persbericht 27/10/09
בשוקי הפרחים באירופה
במחצית השניה של אוקטובר השוק אמנם פעל לפי הציפיות, והמחירים עלו באופן משמעותי, לקראת חגי האלוֹוִין, יום כל הקדושים, ויום כל הנשמות, שנחוגו בסוף השבוע האחרון. עם זאת, התוצאות עדיין מפגרות אחר השנתיים הקודמות. מאחר והכמויות בשוק היו מעט נמוכות משהיו בשתי השנים האחרונות, נראה שהביקוש אמנם מפגר אחריהן. מזג האוויר החורפי לא היה מכשול למסחר, ולכן מייחסים את הפיגור בביקושים לחובת המצב הכלכלי. עם-זאת האווירה הכללית בקרב הסוחרים ברוב המדינות היא חיובית; יש ביניהם המגדירים את התקופה "טובה מן הציפיות".
בהולנד: מרוצים מן ההתאוששות העונתית של השוק, ומקווים שהשבוע הנוכחי לא יצנח יותר מדי נמוך, בחלוף החגים הנוצריים, כמו שקורה בד"כ כל שנה. ירידת טמפרטורות בהולנד הביאה בתקופה האחרונה להפחתה משמעותית בהספקת מינים רבים של פרחים, בדיוק לקראת התחזקות הביקוש לקראת החגים. שיאי המחירים הושגו בשבוע השלישי של אוקטובר, מס' 43, ובשבוע החולף כבר היתה ירידה מסוימת ברמה הכללית של המחירים. כאמור, המחיר מפגר עדיין אחרי השבועות המקבילים אשתקד, למרות שפחות פרחים הגיעו למכרזות. אולם יש להבין כי עיקר הירידה במחיר הממוצע הכללי מקורה בוורדים הגדולים (במיוחד זנים אדומים, בעיקר מהולנד) שהגיעו בכמויות גדולות לשוק, כ-5%+ יותר מאשתקד. ואילו מחיריהם של לא מעט מוצרים היו גבוהים מאשתקד בשבוע 43; ביניהם: אלסטרומריה, אמיתה, גרברה-מיני, וורוניקה, חמניות, כלניות, לאוקדנדרון, נץ-חלב, סיפנים, פרוטיאות, צבעונים, קורטם, ושושן אסיאתי,לונגיפלורום, ואוריינטל. כל אלה הגיעו בכמויות מופחתות לשוק. ואילו מחירי הליזיאנטוס היו טובים, למרות שהכמות היתה גבוהה מעט מאשתקד; אינדיקציה לכאורה לשיפור בביקוש.
בספרד: חודש אוקטובר הוא החשוב בתקופות השנה לשוק הפרחים. יותר מכל חג אחר משתמשים הספרדים בפרחים בימי הנשמות והקדושים. סוחרים אומרים שבחודש זה מתבצעים כ-25% מן ההיקף השנתי של עסקי הפרחים. טרם נמסרו סיכומים בהשוואה לשנים קודמות, אך ברור שהעסקים היו ערים ביותר. ציפורנים וורדים הם המבוקשים ביותר לתקופה זו; מחירי הציפורן עלו במקצת, ואילו הוורדים היו כידוע זולים השנה.
בצרפת: מסכמים אוקטובר חלש. לקראת סוף החודש התעורר הביקוש, אך רק בתחום הירוקים והחרציות.
באיטליה: היה אוקטובר חלש יחסית, אם כי לא בממדי משבר. לקראת סוף החודש השוק התאושש בהדרגה. עם התקררות מזג האוויר גובר זרם היבוא, מאקוודור (וורדים וגיפסנית), מקניה (וורדים קטנים), מישראל (בעיקר ירוקים), מדרום-אפריקה (צמחים מקומיים) ומתאילנד (סחלבים). את השאר קונים בהולנד.
באוסטריה: כבר היתה 'מתקפת חורף' ראשונה. עם או בלי קשר – השוק אמנם משתפר מעט, אך לא לרמה המצופה. נראה שהדור הצעיר במדינה אינו מרבה לכבד את הנוהג לעלות לקברי אבות ולקשטם בפרחים. מורגשת עליה ביבוא פרחים מאיטליה; בעיקר ירוקים וענפי קישוט, וגם קלנדולה.
בשוויץ: השוק התרומם בהדרגה מאמצע החודש; אם כי לרמה פחותה מעט משנים קודמות. ביקוש טוב לפרוטיאות וירוקים מדרא"פ, תופעה אופיינית למזג אוויר קר, מאחר ומוצרים אלה מחזיקים מעמד בתנאי קרה על-גבי המצבות בבתי הקברות. בשבוע שעבר היו הטמפרטורות קרובות לאפס.
בגרמניה: מסכמים בשביעות-רצון את מכירות השבועות האחרונים. אולי לא יותר טוב משנים קודמות, אך בהחלט טוב ביחס לציפיות הנמוכות. כזכור, השוק הזה גילה סימנים חיוביים כבר מראשית החודש, למרות שהקניות של ירוקים אופייניים לחגי ראשית נובמבר לא הקדימו הפעם כמו בשנים עברו.
משוודיה: מדווחים על הפתעה מרמת הביקוש הטובה של הימים האחרונים. היתה הערכה שהשוק לחגים הנוכחיים ייחלש, אך זה לא קרה. עכשיו מתכוננים ליום האב, ב-8 בנובמבר. היום הזה צובר פופולריות בשנים האחרונות, כמו גם בנורבגיה ובפינלנד השכנות.
בנורבגיה: האלווין הוא המועד החזק בביקוש לפרחים מבין סדרת החגים הנוכחית. הביקוש מתמקד בעיקר בשיחי הסתיו – סוגי האברש – אך קיים גם למוצרים אחרים. השוק היה טוב. עכשיו מתכוננים ליום האב הקרב, שאז קונים בעיקר וורדים וסחלבים.
בבריטניה: אין חוגגים את ימי הקדושים והנשמות, ואוקטובר אינו חודש חזק בפרחים; והשנה עוד פחות משנים עברו. השפעת החגים במדינות אחרות הורגשה בהספקת הציפורן מקולומביה, שמתועֵלֶת לשווקים אחרים, בעיקר לספרד, ולכן התייקרה מעט גם כאן.
המקורות: ITC/MNS Floriculture Bulletin + FH Weekbericht bolbloemen week 42+43
לוח חגים ומועדים בעולם הפרחים 2009
המקור: BBH
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
קאראטוּרי יהפוך את אתיופיה למובילה עולמית
טייקון הפרחים ההודי רַמָקרישנָה קאראטוּרי הצהיר לאחרונה באתיופיה כי החברה שהוא עומד בראשה תמשיך לפתח את שטחי גידול הוורדים במדינה.
נוסף לחווה הקיימת, על שטח של 500 דונם, הוא הכריז שכבר בדצמבר הקרוב יוחל בהקמת 500 דונם נוספים, וכי עד סוף 2011 החברה תנצל את כל 4,350 הדונמים שחכרה באתיופיה למטרת גידול פרחים, "מה שיהפוך את אתיופיה למובילה עולמית ביצוא פרחי קטיף".
קאראטורי, המגדיר את עצמו כיצרן הוורדים הגדול בעולם (לאחר שרכש את חוות חב' שֶׁר ההולנדית ההולנדית בקניה), מחזיק בזכויות לשימוש בקרקע באתיופיה על פני שטח כולל של למעלה מ-3 מיליון דונמים (!).
החברה עומדת לגדל בשטחים אלה בקרוב דגנים, אורז, קנה-סוכר, זרעי שמן, ודקלי שמן בהיקף של כמיליון דונמים. השקעותיה בחקלאות של אתיופיה תגענה ל-490 מיליון $.
המקורות: ENA 14/10/09 + Times of India 26/09/09