שווקי הפרחים ברוסיה עוברים מספר אתגרים ושינויים במהלך שנת 2023. מלחמת רוסיה אוקראינה עדיין נמשכת עם כול ההשלכות שיש לה על הכלכלה המקומית ועל מצבי הרוח של הצרכנים.
וורדים וחרציות היו ונשארו זני הפרחים המועדפים על הצרכנים ברוסיה. פה ושם ניתן לראות בשווקים תחילתה של תחרות עם זני פרחים זולים יותר אשר משפיעים על ירידה מסוימת בביקוש לחרציות. בזני הוורדים, ניתן לראות מעבר מענף עם פקע יחיד לעליה בביקוש לזני וורדים ספריי, כלומר פרח עם מספר פקעים על הגבעול.
ניתוח של מצב שתילת פקעות צבעוניים לקראת העונה הצפויה באביב הקרוב מראה כי ישנו גידול מסוים בהכנות ובשתילה של יותר פקעות. בצמח פקעת נוסף, השושן, ניתן לראות דווקא ירידה בשתילת הפקעות עקב כך שבאביב האחרון נצפתה ירידה בביקוש לפרח זה והחקלאים המקומיים מבצעים התאמה בשטחי הגידול.
באשר לייבוא, הרי שכאן קיימת מגבלה של עיצומים שהוטלו על הייבוא לרוסיה מיד עם תחילת המלחמה בשנת 2022. כמות וסוגי הפרחים בייבוא מוגבלת. יש לזכור כי חלקו של הייצור המקומי של פרחים ברוסיה עומד על 17% בלבד מסך הצריכה במדינה. הייבוא אשר עדיין קיים מציע פרחים במחירים זולים, מה שמקשה עוד יותר על המגדלים המקומיים. קושי נוסף, העיצומים פוגעים גם ביכולת של המגדלים המקומיים לרכוש זנים חדשים, שתילים או צמחים ברמת איכות גבוהה משתלנים בחול.
מומחים שהתראיינו לכתבה אומרים כי הם מזהים שקהל הצרכנים ברוסיה עובר מרכישה של פרחים עם צבע וגוון בהיר, לכיוון של פרחים בגוונים מאופקים יותר. באשר לתחזיות להמשך השנה, אילו מתנועעות בין פסימיות לאופטימיות באשר לביקוש לפרחים טריים, כמו גם האם תהיה תמיכה ממשלתית בענף. ואולם נטיית המומחים בסופו של דבר היא לצפות דווקא לביקוש מעט יותר אופטימי, הגדלת המגוון בייצור המקומי ועליה בייצור. לדוגמא – הציפיה לכך שהחקלאים מגדלי הפרחים המקומיים יצליחו לעלות בייצור למטר מרובע מ-240 ענפים ל-300 ענפים לאותה יחידת שטח.
על פי התחזיות, הייבוא ימשיך להיות יציב, ללא גידול או הקטנה בולטת. על פי המומחים אשר השתתפו בכתבה זו, הכיוון העיקרי אליו יש למקד את המאמצים הוא לשכנע הלקוחות להגביר הצריכה של פרחים וזרים לצריכה שבועית שוטפת ולאו דווקא לחגים או אירועים.
המקור: 01-11-2023 Floral Daily