"ענף פרחי הקטיף על כול שלוחותיו הוא יותר מאשר עניין חולף, והפרחים הם הרבה יותר מאשר משהו עם ריח נעים ומראה מלבב". זו היא הפתיחה למחקר שהוגש כרקע למסחר בשוק המניות נאסדק NASDAQ, ועינינו הוא שוק הנוי, מאמר שפורסם בעיתון פנימי של השוק זה.
הפרחים הם עמוד השדרה של ענף שיש המעריכים את המחזור השנתי שלו בעולם בלמעלה מ- 30 מיליארד דולר, והוא ממשיך לצמוח שנה אחר שנה. ענף עם חוקים משלו, דינמיקה ויכולת שינוע מהירה מסביב לעולם.
המסחר בפרחים מתקיים כבר מאות בשנים. ואולם המאמר רואה את תחילת הענף כפי שהוא מוכר לנו כיום במאה ה- 17, אז החלו סוחרים הולנדים לייבא פקעות ופרחי צבעונים מאזור האימפריה העותומנית של אותה תקופה, והחלו בכך את "טירוף הצבעונים" על פי לשון המאמר. בסוף המאה ה- 19 הפכה הולנד להיות הכוח מספר 1 במסחר הפרחים בעולם, וזה במיוחד באמצעות המכרזה הראשונה למסחר בפרחים שהוקמה בעיירה אלסמיר, שהפכה עם השנים להיות רויאל פלורהולנד, עוצמה שנמשכת עד היום.
במידה ובביתך באגרטל יש היום פרחים, סבירות גבוהה שבשלב מסוים הם עברו דרך נקודת מסחר בצפון מערב אירופה (שוב כלשון המאמר). הולנד אחראית על 50% מהייצוא העולמי של פרחים, והיא הרביעית בעולם בייבוא של פרחים. הולנד ייצאה בשנת 2021 80% מכלל הצבעונים בעולם, כ- 2 מיליארד מידי שנה, ובסך הכול 680 אלף טון נפחי של פרחים בשנת 2021, מוצר החייב להיות נשלח מידי יום במהירות האפשרית לכול נקודות המכירה – סיטונאים, בעלי חנויות רשתות שיווק ועוד.
פרחי הקטיף מאבדים 15% מחיי המדף שלהם בכול יום בו שהו בדרך. מסיבה זו התפתחה מערכת תפעולית של מטוסים, אוניות ומשאיות המאפשרים את שמירת שרשרת הקירור ומאפשרים לפרח שנקטף להיות בתוך זמן קצר ביותר אצל הלקוח הסופי.
תעשיית הנוי צמחה בממוצע בשיעור של 7.5% לשנה ב- 20 השנים האחרונות. 80% מהפרחים נמכרים למוסדות שונים, "המגזר המוסדי", כמו מסעדות, בתי מלון, חתונות ועוד, יותר ממה שנמכר למשקי הבית. הצורך באנרגיה לגידול מוצרי נוי והתייקרותה לאורך השנים, הביאה לעליה של הייצור בארצות בסמוך לקו המשווה שם נהנים החקלאים מימי שמש מרובים, אדמה פורייה ולילות קרים. דוגמא לגידול זה – בקניה הוסב לאחרונה טרמינל שלם בשדה התעופה המרכזי אך ורק לייצוא פרחים.
זו היא הוכחה נוספת להתפתחות וצמיחת הענף מאז נמכר צבעוני יחיד במחיר של 10,000 גילדן.
המקורות: 22-02-2023 Floral Daily + Nasdaq news