מחלקת המחקר של הבנק ההולנדי ראבובנק Rabobank, הבנק החשוב ביותר במגזר החקלאי בהולנד מפרסמת מאמר באשר למתרחש בימים אילו בשוק הדשנים לחקלאות. והפעם, גם עם התייחסות להשפעת המלחמה בעזה על מצב השוק.
באופן כללי מניח הדוח כי שוק הדשנים לחקלאות ברחבי העולם נמצא עם אופק חיובי. ולמרות זאת כותבי הדוח מבקשים להוסיף מספר נורות אזהרה המעידות על סיכונים מסוימים בתחום זה.
הערכת כותבי הדוח היא כי השוק העולמי של הדשנים לחקלאות נמצא בהתאוששות, לאחר ירידה משמעותית בביקוש לדשנים במהלך 2022, ירידה שנתית של 7% בביקוש, וזה לאור לא מעט אירועים שחווה העולם כמו פריצת מלחמת רוסיה אוקראינה ומשבר האנרגיה והשפעתו על צמצום במספר בתי הצמיחה ועקב כך גם בביקוש לדשנים.
כותבי הדוח מציינים כי נכון להיום, הם רואים את ההשפעה של המלחמה בעזה על השוק העולמי כהשפעה "שולית". בהמשך מפרטים כותבי הדוח כיצד הגיעו למסקנה זו.
הדוח של מחלקת המחקר צופה כאמור תחזית חיובית לשוק הדשנים ב- 2024, עם עליה בכלל הביקוש לדשנים לסוגיהם השונים בשיעור של 5%. וביתר פירוט: התחזית צופה גידול בשימוש בחנקן בשיעור של 2%, גידול בשימוש בזרחן בשיעור של 3.9% וגידול בשימוש באשלגן בשיעור של 5%.
הצפי לעליה הלא גבוהה לביקוש בחנקן מתבסס על הירידה בביקוש לדשן זה מצד מגדלי תירס וחיטה. באשר לביקוש לזרחן ואשלגן נראה כי כאן צפוי גידול.
עם התקרבותו של החורף לאירופה צופה הדוח אי וודאות באשר למחירי האנרגיה וגם למחיר החנקן. מגדלי הדגנים לסוגיהם נמצאים באי וודאות גם נוכח התחזית של מזג אוויר עם הופעה של "אל-ניניו", מזג אוויר עם תופעות אקלים קיצוניות הצפויות על פי החזאים בחורף הקרוב בחצי הכדור הצפוני. הביקוש לאשלגן צפוי לגדול עם חזרתה של סין לייצוא תוצרת חקלאית.
ובחזרה להשפעת המלחמה באזורינו על מצב השוק. כותבים מגישי הדוח: "ישראל היא ספק חשוב של דשני זרחן ואשלגן. 3% מהזרחן ו- 8% מהאשלגן בעולם, מקורם בישראל. קשיים בייצור או הפרעה במשלוחים דרך נמל אשדוד יכולים ליצור הפרעות בשיווק של דשנים אילו כמו גם עיכובים באספקה או עלית עלויות".
על פי מחברי הדוח במידה ואכן יתממשו התחזיות להפרעות באספקה מישראל, העולם ידע להתמודד עם מקורות חלופיים.
ואנו – נקווה לבשורות טובות יותר.
המקור: 24-10-2023 Horti Daily