הגידול בחששות מאירועי מלחמה ברחבי העולם, משבר האקלים שאנו חווים בצורותיו השונות ועוד, מגדילים את הסכנות המאיימות על תשתיות בסיסיות חשובות בכלכלה בעולמית כמו – אנרגיה, מים ותובלה. חברת הביטוח הענקית אליאנץ Allianz, מפרסמת שוב דו"ח ובו התראה מפני הסיכונים ההולכים הגדלים למסחר העולמי.
הדוח מציג מספר דוגמאות באשר לאירועי נזק לתשתיות כלכליות המתרחשים בימים אלו ממש:
יובש מתמשך באזור תעלת פנמה– ירידה במפלס התעלה הנמשך בגין יובש וחוסר במשקעים במרכז אמריקה. ירידת המפלס מעכבת מעבר אוניות בתעלה. התמשכות התהליך תביא להתכווצות המסחר בעולם ב- 7%.
המשך האיום החות'י במעבר הכניסה לים האדום– עד היום הביא איום זה להתייקרות בתעריפי ההובלה הימית בשיעור של 92%.
חסימה במעבר אוניות בים סין הדרומי – יביא להתייקרות במחירי הנפט בעולם בשיעור של 20%.
תחנות כוח הפועלות באנרגיה אטומית – פועלות שלא במלוא היכולות בגין מחסור במים לקירור פעילות התחנה.
הצפות באזורים שונים בעולם – עקב גשמים כבדים ולא צפויים הגורמים להפרעות בתובלה לסוגיה השונים, בכבישים, במסילות ברזל ובהובלה בנהרות.
על פי הנאמר בכתבה, מספר האירועים כמוצג לעייל רק הולך וגדל. "בנוסף לעלות הנוספת והיקרה מאד הנגרמת לסביבה ולאדם בגין אירועים אלו, גדלה גם אי היציבות הכלכלית שהיא כה חשובה להתנהלות הכלכלה העולמית. בנוסף לנ"ל, ישנה גם עליה במקרי החבלה כמו לדוגמה החבלה שאירעה בצינור הגז הצפוני. חישבו רק כמה צינורות למעבר אנרגיה מונחים על קרקעית הים והם חשופים לפגיעה או נזקים הקורים בתחום הסייבר בגין חבלה".
המאמר מעריך את נזקי משבר האקלים בגין חום, הצפות או יובש בסכום של 30 מיליארד דולר בשנה למדינה עם כלכלה ברמה גבוהה ולנזק של 18 מיליארד דולר למדינה עם רמת כלכלה נמוכה. במידה ויבוצע שיקום של כלכלת אירופה, בין השנים 2024 ועד 2040 יידרשו 10.6 טריליון דולר לשיקום היבשת. על פי התוכניות הקיימות כיום, הסכום המיועד באירופה לשיקום נזקי האקלים נמוך הרבה יותר. ואולם, הצורך הוא לא רק בשיקום, אלא בשיקום תוך שמירת על קיימות. אנרגיה ירוקה ומתחדשת היא הדוגמה הטובה ביותר לכך. כך יחסך שימוש בנפט, הובלות יקרות וזיהום.
המקור: 10-07-2024 Bloemen & Planten