חדשות פלורהולנד
תתקיים באלסמיר ביום חמישי, 9 ביוני 2011, בשעה 19:30 לשרות המתכנסים יהיה מזנון חם החל מהשעה 18:00. (המבקשים לסעוד מתבקשים להירשם מראש באמצעות אנשי הקשר) האסיפה הפעם תעמוד בסימן חגיגות יובל המאה. מבטיחים שיהיה מעניין…
חוגגים מאה שנות מכרזה קואופרטיבית
כידוע לכל, הולנד הפכה למרכז עולמי של ייצור ומסחר בפרחים בעיקר בזכות המכרזות הקואופרטיביות, אשר השכילו לרכז את מרב ההיצע מול מרב הביקוש, תוך מסחר שקוף, המעודד תחרות הוגנת, ותמורה נאותה לאיכות המוצר. השנה ימלאו מאה שנים מאז קמה המכרזה הקואופרטיבית הראשונה באלסמיר. סיבה טובה לציבור המגדלים ההולנדים לחגוג, ולהתגאות בהישגים.
פלורהולנד תחגוג בסימן 'מאה שנות צבע', בְּשׁוּרה של אירועים שונים ורבים. שיא החגיגות, לכל חברי הקואופרטיב, יהיה ב-19 בנובמבר. לפני-כן יהיו אירועים אזוריים ומרכזיים, החל מחודש ספטמבר. הפרטים יפורסמו במשך השבועות הקרובים.
פלורהולנד קראה לחבריה להמליץ על אנשים בעלי תרומה מיוחדת לקידום המכרזות השונות והענף כולו, כדי לכלול אותם ברשימת 'חמישים החלוצים' בתערוכה ובספר היובל [ראו פרטים בידיעונים מס' 18, ו-13].
עכשיו מחפשים זמרים למקהלה ולשירת סולו עבור הופעה אמנותיות 'הקולות של פלורהולנד'
החלה ההרשמה ליריד המסחרי של פלורהולנד באלסמיר
כמדי שנה, יתקיים יריד המסחר של פלורהולנד באלסמיר בראשית נובמבר. והפעם שוב בו-זמנית עם תערוכת הורטי-פייר באמסטרדם.
היריד יהיה פתוח שלושה ימים, מ-2 עד 4 בנובמבר. מגדלים המעונינים להציג ביריד יכולים להירשם בימים אלה, עד 22 במאי.
סיוע מקוּוָן לקביעת מחיר לעסקאות
מעתה, פלורהולנד מציעה למגדלים שלה סיוע בקביעת המחיר שהם דורשים עבור התוצרת שלהם בעסקאות של סחר-אלקטרוני. המגדל הרשום לשרות e-trade מקבל מסך מיוחד, במבנה של 'לוח-שעונים', בו נתונים על מחירי המוצר בשעוני המכרזות, כך שיש לו נקודת-התיחסות לקביעת המחיר שהוא דורש ממי שירכוש את הפרחים בעסקת סחר-אלקטרוני.
זוהי תוספת משלימה לסיוע האישי שפלורהולנד מספקת למגדלים בביצוע עסקאות אלקטרוניות. הגרסה האנגלית תושק בקרוב. לאחר שהמגדל הציע את התוצרת שעומדת להזמנה, יכול כל סיטונאי שקשור למערכת לבצע הזמנה ישירה מהמגדל.
קמעונאים הקשורים למערכת נחשפים רק להיצע, ויכולים להזמין באמצעות הסיטונאי אתו הם קשורים.
לפרטים נוספים (גם באנגלית) – www.florahollandetrade.nl או אצל אנשי הקשר.
השקעות הסקטור המסחרי בהולנד מתחדשות
תכנית השקעה גדולה שהוקפאה בעת המשבר האחרון חודשה לאחרונה: חברת 'וואטרדרינקר' למסחר בצמחים החלה לממש את בניית המרכז החדש שלה, שיהיה הראשון באזור ההרחבה החדש של מכרזת אלסמיר- 'אלסמיר מזרח'. החברה מממשת כרגע רק כ-30,000 מ"ר שטחי אחסון ומשרדים, מתוך תכנית גדולה יותר שהוכנה ב-2006.
המקור: FloraHolland Magazine # 4-2011
הכריז היו"ר ברנרד אוסטרום בישיבת מועצת המנהלים. "אנו מאמינים בהמשך תפקידו של השעון כ'יוצר המחיר' במסחר בצמחי נוי". המערכות במכרזות השונות עדיין אינן אחידות במלואן, ויש צורך להשקיע בהן כדי לאפשר הרמוניזציה מלאה, ולשיפור אפקט ריכוז ההיצע מול הביקוש, ע"י השלמת תהליך הוירטואליזציה שלהמערכות. "כל עוד הסקטור המסחרי משקיע מכספו במרכזים שלנו – גם פלורהולנד תמשיך להשקיע" סיכם אוסטרום את גישתו.
המקור: FloraHolland Magazine # 4-2011
פלורהולנד מארגנת סיור מקצועי לימים הפתוחים של המטפחים/שתלנים שיערכו בהולנד בימים 17/06/2011 – 13.
מגדלים המעונינים לקבל מידע נוסף (באנגלית) על הימים הפתוחים יכולים לעשות זאת בהקשה כאן.
כאשר הסיור שלנו יתמקד בפרחי קיץ וכחלק מהסיור נבקר במכרזות ונשמע הרצאות.
יציאה לסיור בבוקר של 14/06/2011 וחזרה בערב של 17/06/2011
מגדלים שירצו להקדים או לאחר את מועד היציאה מתבקשים להודיע מראש.
עלות הסיור כ – $800 לפי המרכיבים הבאים:
טיסת KLM כ – $500
לינה 3 לילות כ – $180
רכב + דלק כ – $120
לתשומת לבכם העלות היא על חשבון המגדל !
בסיור יוכלו להשתתף 8 מגדלים לכל היותר.
למידע נוסף אפשר לפנות לעדה או ירון
בשוקי הפרחים באירופה
השוואה ארבע שנתית של מכירות יוֹם-האֵם של פרחי-קטיף עיקריים במכרזות ההולנדיות
מקור הנתונים: ITC/MNS => VBN Stat
מכירות יום האֵם השנה הסתכמו אמנם במחירים נמוכים מאשתקד, אך בהשוואה ארבע-שנתית התוצאות היו כלל לא רעות. כלומר: בשנת 2010 היה שׁוּק יום-האֵם טוב במיוחד (כאמור: הטוב ביותר ב-20 שנה), והשנה הוא היה שוב 'נורמלי'.
המחיר הממוצע הכללי לפרחי-קטיף היה נמוך ב-8.5%- מאשתקד. מאחר וגם הכמות הכללית היתה נמוכה יותר (1.5%-) הרי שמחזור המכירות פּיגֵר לעומת 2010. אולם מחזור המכירות היה גבוה מזה של ימי-האֵם בשנים 2008 ו-2009. מכל המכרזות מדווחים על לחץ כמויות גדול ועומס עבודה רב. נראה שהמערכת עמדה בכך בכבוד.
מזג האוויר היה ידידותי לצרכן, ויום האֵם הוכיח שוב את מקומו המרכזי בשוק הפרחים השנתי.
מספר מוצרים ברשימה הנ"ל השיגו מחיר טוב, במונחים רב-שנתיים. סימָנוּ את שמם בירוק: גרברה, שושן לונגיפלורום, רוסקוס, ולאאוקדנדרון.
אך יותר מוצרים פדו השנה מחירים מאכזבים, במבט רב-שנתי; סימָנוּ את שמותיהם באדום: וורדים קטנים, צבעונים, היפריקום, ליזיאנטוס, לימוניום, נוריות, פרח-שעווה, אסטר, וכלניות.
שמועות פורחות – מבזקי חדשות מן העולם
וייטנאם לא מצליחה לפרוץ לשוק הבינלאומי
בוייטנאם מעבדים כ-80,000 דונמים לגידול פרחים, ומפיקים מהם כ-4.5 מיליארד פרחים בשנה. מזה הצליחו ליצא אשתקד כמיליארד גבעולים, שהביאו תמורה של 60 מיליוני $.
לדברי מומחים מהאקדמיה המקומית, הייצור נמצא עדיין ברובו בידי חקלאים קטנים במשקים משפחתיים, ואלה אינם מצליחים לאמץ שיטות גידול מודרניות, ואף אין להם נגישות לחומרי ריבוי ראויים, מאחר ואינם משלמים תמלוגים.
באזור הגידול החשוב ביותר, בסביבת העיר דא-לאט שבמחוז לאם-דנג, פועלת בהצלחה חווה בבעלות ובניהול הולנדי. המשק הזה מייצא כל שנה 80 מיליון גבעולי פרחים, ו-150 מיליון שתילים. מנהל החווה אומר שהם מעונינים להתרחב, אך אינם מצליחים להשיג שטחי קרקע באזור.
המשקיעים הזרים אינם נוהרים לוייטנאם, והממשלה אינה עושה די כדי לקדם את החקלאים המקומיים ולהעבירם לחקלאות מודרנית. עם זאת, נמסר לאחרונה כי הממשלה תשקיע כ-10 מיליון $ בהקמת משקי פרחים מודרניים בכפר בקרבת האנוי.
יצוא הפרחים מוייטנאם מופנה לסין (עם שיווק דרך יונאן השכנה), יפן, אוסטרליה, וערב הסעודית. מייצאים וורדים, חרציות, וסחלבים. מדיווחים קודמים ניתן ללמוד כי צריכת הפרחים המקומית בוייטנאם דווקא עולה, וכי השלטונות יוזמים אירועים רבים, כמו פסטיבלים ותערוכות, לעידוד השימוש בפרחים.
[הערת העורך: נראה שהשימוש בפרחים טבוע בתרבות המקומית. ייתכן אפוא שכמו בהודו ובסין – הצריכה המקומית תִּגבָּר על הרצון של השלטונות לפתח את יצוא הפרחים]
המקור: Vietnamnet 05/02/2011
תהליך היצוא מקניה משתכלל, אך החדירה לארה"ב נכשלת
פרוייקט משותף לרשויות הפיקוח על התוצרת בקניה, יצואנים, וממשלת הולנד, הוליד מערכת אוטומטית למסמכי יצוא של פרחים (בשלב זה יצוא להולנד בלבד). 775,000 $ הושקעו במִחשׁוּב התהליך, שמקצר את זמן הטיפול באישור המסמכים, ונעשה מבלי צורך לבקר במשרדי הגנת-הצומח. לדברי נציגי 'מועצת הפרחים' האוטומציה גם תמנע את השחיתות שהיתה נהוגה בתהליך עד כה, ותפחית את מקרי הנתונים השגויים. מהנהלת משרד החקלאות נמסר כי השיטה האמינה תפחית את האפשרויות להעלמות מס ע"י 'ניירת כפולה' [ראו כתבה על העלמות מס בקניה בידיעון מס' 16].
החקלאים לוחצים עכשיו להוזיל את דמי-השרות שגובות הרשויות עבור מסמכי היצוא. הרשויות בקניה החלו כבר במגעים עם הרשויות במדינות נוספות, כולל יפן, סין, ברזיל, וארגנטינה, להכרה במסמכים האלקטרוניים. אלה צעדים הננקטים כדי להקל על חדירת היצוא לשווקים נוספים מלבד אירופה. ארה"ב, יעד יצוא שהקנייתים תלו בו תקוות רבות, אינה מאירה פנים לתוצרת הטריה מקניה. התכניות לטיסה ישירה מנירובי למיאמי לא התממשו, וחברות התעופה גובות תעריפים סביב 4 $ לק"ג עבור הטסת תוצרת לארה"ב. לקניה, יחד עם עוד 36 מדינות הנכללות בהסכם Agoa, יש פטור מלא ממכס, אך לדברי גורמים בקניה האמריקאים מערימים קשיים אחרים, בצורת בקורת איכות חמורה ביותר, על כניסת תוצרת אפריקאית. למעשה, אף סוג של פרי לא זכה עד כה לאישור כניסה לארה"ב, ורק לשלושה סוגי ירקות ניתן אישור כזה [הקשיים בביקורת פרחים לא פורטו בכתבה].
לקראת הכנס השנתי של מדינות הסכם Agoa שיערך בחודש הבא בזמביה, מחפשות מדינות אפריקה דרכים להקלת המגבלות הללו, על-מנת לאפשר את החדירה לשוק האמריקאי.
המקורות: + The East African 25/04/2011 Business Daily 10/05/2011